20 Μαΐου 2024

ΥΠ.ΟΙΚ. ΔΕΦΚΦ/Δ/1181343/ΕΞ2016: Διευκρινήσεις αναφορικά με την παράδοση αγαθών προς εξαγωγής

ΥΠ.ΟΙΚ. ΔΕΦΚΦ/Δ/1181343/ΕΞ2016: Διευκρινήσεις αναφορικά με την παράδοση αγαθών προς εξαγωγής

Δημοσιεύτηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος ΔΕΦΚΦ/Δ/1181343/ΕΞ2016 του Υπουργείου Οικονομικών / Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με ημερομηνία 9/12/2016 και με Θέμα:

«Διευκρινήσεις αναφορικά με την παράδοση αγαθών προς εξαγωγής (παράδειγμα 9 της εγκυκλίου ΔΤΔ/Α/1068392/ΕΞ/26-4-16)»

Η εγκύκλιος αναφέρει τα ακόλουθα:

Με αφορμή ερωτήματα τελωνειακών αρχών και οικονομικών φορέων σχετικά με το παράδειγμα 9 της πρόσφατα εκδοθείσας εγκυκλίου για την εξαγωγή, όπου εμπορεύματα πωλούνται από πρόσωπο εγκατεστημένο στη χώρα μας σε πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε με τον όρο ex factory (εκ του εργοστασίου), σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα προς αποφυγή παρερμηνειών και σύγχυσης κατά την εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών εξαγωγής και της φορολογικής από πλευράς ΦΠΑ μεταχείρισης :

Το συγκεκριμένο παράδειγμα, προσαρμοσμένο στην ως άνω σχετική, στα δεδομένα της χώρας μας, περιλαμβάνεται σε κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρ. Επιτροπής οι οποίες αποσκοπούν στην κατανόηση της έννοιας του «εξαγωγέα» βάσει των νέων διατάξεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (άρθρο 1 παρ. 19 καν. αριθ. 2446/2015 περί διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα).

Ειδικότερα, το εν λόγω παράδειγμα αποσαφηνίζει τη δυνατότητα υποβολής διασάφησης εξαγωγής από πρόσωπο εγκατεστημένο στην Ένωση σε αντιδιαστολή με τη δυνατότητα υποβολής διασάφησης εξαγωγής από πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μόνο υπό την προϋπόθεση ορισμού έμμεσου τελωνειακού αντιπροσώπου καθώς και φορολογικού αντιπροσώπου για φορολογικούς σκοπούς.

Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν περιελήφθη στη σχετική εγκύκλιο με σκοπό να περιγράψει μία κλασσική περίπτωση πώλησης αγαθών προς εξαγωγή με απαλλαγή από ΦΠΑ δηλ. πώληση από τον Α εγκατεστημένο στην Ελλάδα προς τον Β εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα, βάσει σχετικής σύμβασης πώλησης και τήρηση διατυπώσεων εξαγωγής από τον Α.

Αντιθέτως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμπορεύματα πωλούνται από τον Α εγκατεστημένο στη χώρα μας στον Β εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα, βάσει σχετικής σύμβασης πώλησης με τον όρο ex works ή ex factory (εκ του εργοστασίου).

Βάσει της σύμβασης πώλησης, ο Α δεν έχει καμία υποχρέωση μεταφοράς ή εξαγωγής των αγαθών σε τρίτη χώρα. Ο Β οφείλει να παραλάβει τα εμπορεύματα στον κατονομαζόμενο και συμφωνηθέντα μεταξύ τους τόπο και να καταβάλλει το τίμημα για την αγορά. Επομένως, η συναλλαγή αυτή αποτελεί μία παράδοση (πώληση) αγαθών στο εσωτερικό της χώρας η οποία επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Εν συνεχεία, ο Β, ως έχων πλέον την κυριότητα των εμπορευμάτων, μπορεί να αποφασίσει είτε τη μεταγενέστερη πώληση στο εσωτερικό της χώρας είτε την πώληση προς εξαγωγή σε τρίτη χώρα. Για τις δύο εναλλακτικές μεταγενέστερες πωλήσεις εξετάζεται και η αντίστοιχη φορολογική αντιμετώπιση αυτών από πλευράς ΦΠΑ.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην παράγραφο 3 πρώτο εδάφιο του παραδείγματος, εκ παραδρομής, έχει αναφερθεί ο Β, αντί του Α, ότι δεν είναι ο εξαγωγέας των αγαθών.

Related posts