4 Μαΐου 2024

ΥΠ.ΟΙΚ.: Περί αναδιάρθρωσης Χρέους και απουσίας της Ελλάδος από την Απόφαση του ΟΗΕ

ΥΠ.ΟΙΚ.: Περί αναδιάρθρωσης Χρέους και απουσίας της Ελλάδος από την Απόφαση του ΟΗΕ

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την αναδιάρθρωση του Χρέους και την απουσία της χώρας μας από την σχετική απόφαση του ΟΗΕ:

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ.

Σημειώνουμε ότι ο σχολιασμός αυτός από το Υπουργείο Οικονομικών,  έγινε κατόπιν της απουσίας της χώρας μας από από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, προβλέπει τις παγκόσμιες βασικές αρχές όσον αφορά στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους · εγκρίθηκε δε χθες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 14 αποχές. Στις αποχές συμπεριλαμβάνονταν και η Ελλάδα.

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αλλά οπωσδήποτε έχουν πολιτικό βάρος και ασκούν μια πίεση για να πάνε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της Απόφασης. Το Ψήφισμα λοιπόν επιτρέπει και θεωρεί αναφέρετο δικαίωμα κάθε κράτους να σχεδιάζει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα.

Οι ΗΠΑ και Ε.Ε. ήταν αντίθετες στο κείμενο, με την Ε.Ε. να θεωρεί ότι το ΔΝΤ είναι ο καταλληλότερος φορέας για να φιλοξενήσει μια παγκόσμια συζήτηση όσον αφορά αυτό το σημαντικό διεθνές θέμα.

Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, ανέφεραν σχετικά με την αποχή της Ελλάδος από αυτό το σημαντικό Ψήφισμα, ότι εάν αντιθέτως το υπερψηφίζαμε, θα έφερνε τη χώρα μας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του Χρέους της και ότι από πλευράς τακτικής, ήταν καλύτερα να απέχαμε, όπως και κάναμε.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts