17 Μαΐου 2024

Υψηλά κέρδη από την εκτροφή … κατσαρίδων!

Υψηλά κέρδη από την εκτροφή … κατσαρίδων!

Ο Wang Fuming, ένας 43χρονος κινέζος από την ανατολική επαρχία του Shandong, αποκαλεί τον εαυτό του εκτροφέα, αλλά δεν έχει ούτε χωράφια και όταν έρχεται η ώρα να σφάξει το κοπάδι του, χρειάζεται μόνο μια ηλεκτρική σκούπα (κενού) και ένα βαρέλι με βραστό νερό.

Ο κ. Wang εκτρέφει κατσαρίδες και για να είμαστε ακριβείς την Periplaneta Americana και τον κάνουν αρκετά …πλούσιο. Το συγκεκριμένο είδος, θεωρείται ανώτερο από άλλα, ασιατικά είδη κατσαρίδας.
“Έβγαλα πάνω από ένα εκατομμύριο γιουάν (γιουάν είναι το κινέζικο νόμισμα, που 1 εκατ. αντιστοιχεί σε περίπου €140.300) ετησίως και αναμένουμε να τετραπλασιάσουμε την παραγωγή μας φέτος” λέει ο κ. Wang, ένας ήπιων τόνων και χαμηλού προφίλ άνθρωπος, ο οποίος νοιώθει και πολύ τυχερός.

Ο κ. Wang προμηθεύει κατσαρίδες κυρίως στην κινέζικη φαρμακευτική βιομηχανία. Προϊόντα όπως λοσιόν για εγκαύματα και χάπια για ασθένειες του συκωτιού, χρησιμοποιούν τα συστατικά που περιέχουν οι κατσαρίδες. Οι κατσαρίδες στην Κίνα, ‘χαίρουν εκτίμησης’ καθώς θεωρούνται ότι μπορούν να θεραπεύσουν σχεδόν τα πάντα, από την καράφλα, τα hangovers, έως και το HIV/Aids.

“Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς καθιστά τις κατσαρίδες τόσο ισχυρές, αλλά νομίζω, οφείλεται στον τρόπο που ζουν και τρέφονται· η κατσαρίδα έχει ισχυρές αντι-βακτηριακές ιδιότητες” λέει ο Liu Yusheng, εντομολόγος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Shandong και επικεφαλής της Ένωσης Εκτροφέων Εντόμων του Shandong.

Ο κ. Wang ωστόσο, θεωρεί ότι η ισχύς τους πηγάζει από την απίστευτη ικανότητά τους να επιβιώνουν. Η κατσαρίδα εμφανίστηκε περίπου πριν 350 εκατομμύρια χρόνια και έχει επιζήσει από όλες τις σημαντικές μαζικές εξαφανίσεις και καταστροφές στο ζωικό βασίλειο. Οι κατσαρίδες είναι επίσης γνωστές για την ικανότητά τους να αντέχουν σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, να επιβιώνουν έως ένα μήνα άνευ φαγητού και έως 40 λεπτά χωρίς αέρα.

“Η κατσαρίδα είναι ένα ζωντανό ‘απολίθωμα’” λέει ο κ. Wang και προσθέτει την εκτίμησή του ότι “Η ισχύς τους συνδέεται με αυτό”.

Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Wang τρώει τις κατσαρίδες – τηγανητές σε λάδι και τσίλι – όπως επίσης ταΐζει τον σκύλο του. Ωστόσο ο κ. Wang παραδέχεται ότι μπορεί να πάρει λίγο καιρό έως ότου το γενικότερο κοινό, των καταναλωτών εξοικειωθεί με τον δικό του τρόπο σκέψης, παρόλο που η κινέζικη μαγειρική και τα παραδοσιακά τους φάρμακα, συχνά περιέχουν συστατικά που για τους δυτικούς φαντάζουν ιδιαιτέρως περίεργα, όπως πόδια από κότες, πέος από ελάφι, χολή από αρκούδα και εκκρίσεις φρύνου (ο φρύνος είναι ένα αμφίβιο που μοιάζει με μεγάλο και άσχημο βάτραχο).

Επιπλέον, η κοινή γνώμη (στις δυτικές χώρες) ασκεί πίεση, οι φαρμακευτικές εταιρίες να παύσουν να λαμβάνουν ορισμένα συστατικά που λαμβάνουν από κάποια ζώα, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρίες, να ψάχνουν να βρουν τα συστατικά αυτά από εναλλακτικές πηγές, όπως είναι από έντομα, μεταξύ των οποίων και κατσαρίδες, για τα οποία η κοινή γνώμη δεν διαμαρτύρεται. Γι’αυτό και υπάρχει μια τάση διαρκούς αύξησης της ζήτησης για έντομα και για κατσαρίδες, που με την σειρά του συνεπάγεται ότι οι μπίζνες στον τομέα αυτόν, είναι εξαιρετικές.

Παρόλο που νούμερα δεν υπάρχουν καθώς η αγορά είναι προς το παρόν τουλάχιστον, μη οργανωμένη και μη ελεγχόμενη (από το κράτος), ωστόσο ο κ. Wang από μόνος του, βοήθησε άλλους 30 εκτροφείς να ξεκινήσουν δραστηριότητα κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Wang και του Liu, είναι ότι κάποιος είδος φόβου ή κάποιου σκανδάλου, ίσως αναγκάσει την κυβέρνηση να παύσει τις εν λόγω επιχειρήσεις. Υπήρξε ήδη ένα ελάσσων περιστατικό πέρσι, όταν περίπου 1,5 εκατομμύριο κατσαρίδες δραπέτευσαν από μια φάρμα στην ανατολική επαρχία του Jiangsu. Σε αυτή την περίπτωση, ο εκτροφέας έκανε εκτροφή των κατσαριδών του σε παράνομη κτηριακή κατασκευή – στέγαστρο, που όταν πήγε για να φάει, έτυχε να ισοπεδώσουν το αυθαίρετο στέγαστρο. Αποτέλεσμα; Όταν γύρισε από το φαγητό του, είδε το στέγαστρο ισοπεδωμένο και τις περίπου 1,5 εκατομμύριο κατσαρίδες του, να τριγυρνούν στους κοντινούς χώρους. Αναγκάστηκε και κάλεσε τις τοπικές αρχές για να τις εξοντώσουν.

Ο κ. Wang είναι προσεκτικός να μην έχει απώλειες από το πολύτιμο ‘κοπάδι’ του. Έχει άδεια να εκτρέφει έντομα και στο στέγαστρό του, όπου εκτρέφει τις κατσαρίδες, οι πόρτες και παράθυρα καλύπτονται από σίτες, οι οποίες παραμένουν κλειστές συνεχώς, εκτός των φορών που εισέρχεται προσεκτικά.

“Είναι ιδιαιτέρως ομαδικά ζώα. Έστω και μία κατσαρίδα εάν φύγει εκτός στεγάστρου, υπάρχει μια πιθανότητα να φύγουν πολλές μαζί της” λέει ο κ. Wang. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφή για αυτόν, που πουλάει τις κατσαρίδες περίπου στα 120 γιουάν ανά κιλό, τιμή που δεν είναι φθηνή, αφού είναι υψηλότερη από κρέας και ορισμένα λαχανικά στις περισσότερες κινέζικες αγορές.
Κάθε χρόνο, εκτρέφει περί των 40 εκατομμυρίων κατσαριδών. Χρειάζονται περίπου πέντε μήνες για μια ενήλικη κατσαρίδα να ωριμάσει και κάθε ενήλικη θηλυκή, παράγει περίπου 15 νέες. Από την στιγμή που τα αυγά έχουν παραχθεί, οι νύμφες μεγαλώνουν ξεχωριστά, που σημαίνει ότι ο κ. Wang εισέρχεται με την σκούπα κενού και τραβάει τα ενήλικα εκτός. Έπειτα αδειάζει την γεμάτη σακούλα του σε ένα βαρέλι με βραστό νερό, όπου πεθαίνουν και στην συνέχεια, αφήνει τα ‘σώματα’ να στεγνώσουν στον ήλιο.

Δεν νοιώθει καμία απέχθεια όπως πολύ συχνά οι δυτικοί, στην θέα της κατσαρίδας ή στο άγγιγμά της, καθώς όπως είπαμε τις τρώει κιόλας – δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο στο τέλος.

Πως ξεκίνησε ο κ. Wang σε αυτή την επιχείρηση; Από μικρό παιδί, κυνηγούσε και έπιανε μαύρα σκαθάρια σε αποθήκες και αργότερα, ως ενήλικας, άρχισε να εκτρέφει σκαθάρια – πάλι για κατανάλωση από φαρμοκοβιομηχανίες, ιδίως παραδοσιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Κίνα. Όμως άλλαξε την παραγωγή του από σκαθάρια σε κατσαρίδες όταν κατσαρίδες, εισήλθαν στην φάρμα που είχε για σκαθάρια και άρχισαν να τρώνε από το φαγητό που έδιδε στα σκαθάρια· τότε ο κ. Wang αποφάσισε να κάνει την αλλαγή από σκαθάρια σε κατσαρίδες, ιδίως όταν μία από τις επιχειρήσεις που συνεργάζονταν, τον ρώτησε που θα μπορούσε να βρει κατσαρίδες. Όπως λέει, ο κ. Wang, “Ένοιωσε τυχερός διότι δεν θα χρειάζονταν καν να ψάξω να βρω τα αυγά”.

Τα γενικά λειτουργικά του έξοδα είναι πολύ μικρά σε σχέση με το μέγεθος και τζίρο της επιχείρησης: το ενοίκιο του στεγάστρου, το ηλεκτρικό για τις συσκευές που διατηρούν την θερμοκρασία και τον χειμώνα, γύρω στους 30°C που απαιτείται για να μην πέσουν σε λήθαργο και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται γοργά – και τα φρέσκα λαχανικά και ζαρζαβατικά που τους δίδει ως φαγητό καθημερινά.

Βασική του φροντίδα είναι οι κατσαρίδες του να μεγαλώνουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, γι’αυτό και έχει κατασκευάσει ράφια από το πάτωμα έως την οροφή περίπου, που το καθένα διαιρείται σε τέσσερα τμήματα. Κάθε τμήμα είναι το σπίτι για μια φωλιά – μια συλλογή από κυματοειδή πλακάκια. Εννοείται ότι καθαρίζει τακτικά τα περιττώματά τους, που ίσως από αυτά, να φτιάχνει και κανά λίπασμα.

cockroaches-farm2

Εισερχόμενος κανείς στο στέγαστρο-εκτροφείο, με μια πρώτη ματιά φαίνεται άδειο, καθώς διατηρείται και σκοτεινό σε γενικές γραμμές, αφού οι κατσαρίδες δεν αρέσκονται σε φως. Όταν όμως ο κ. Wang απλώνει την τροφή στα ράφια δίπλα στις φωλιές, εκατομμύρια κατσαρίδων εμφανίζονται μέσα από τα πλακάκια. Λίγο αργότερα, όλες οι κατσαρίδες έχουν βγει εκτός (των φωλιών τους), απολαμβάνοντας ένα σιτηρέσιο αποτελούμενο από πατάτες και πολτούς από λάχανα, γογγύλια και καρότα.

Ο ήχος των εκατομμυρίων κατσαριδών που τρώνε, ακούγεται, κάτι περίεργο για τους δυτικούς, όπως άλλωστε περίεργο δείχνει όλο αυτό. Βέβαια εάν το δείτε κάπως ‘απομακρυσμένα’, θα κατανοήσετε ότι και η κατσαρίδα είναι ένα έντομο και γενικότερα, πολλά έντομα καταναλώνονται και τροφικά, από ανθρώπους, όπως ακρίδες από ορισμένες φυλές στον Αμαζόνιο, σκουλίκια από ορισμένες φυλές στην Αφρική κ.λπ.. Ο δε ΟΗΕ, θέλοντας να καταπολεμήσει την πείνα παγκοσμίως, έχει πρόγραμμα να δώσει κίνητρα ανάπτυξης εκτροφείων εντόμων, καθώς για πολλά έντομα που είναι βρώσιμα από τον άνθρωπο, η διατροφική τους αξία είναι ιδιαιτέρως υψηλή και το κόστος εκτροφής τους ανά κιλό πολύ χαμηλότερο από ό,τι είναι το κρέας από θηλαστικά ή από πουλερικά. Εάν προσθέσετε ότι ουσίες που περιέχονται σε έντομα, έχουν ζήτηση από φαρμακευτικές, ιδού πεδίον ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, λαμπρόν!

Δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο που ο κ. Wang ξεναγεί έναν αμερικανό δημοσιογράφο στο στέγαστρό του.

Εσείς λοιπόν, τι θα κάνετε την επόμενη φορά που θα δείτε κατσαρίδα στην κουζίνα σας;;;

>>>•<<<

Εὐεπιχειρεῖν: ἀεί βέλτιστον

Related posts