28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Υψηλά και πολλά πρόστιμα για την Αδήλωτη Εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Υψηλά και πολλά πρόστιμα για την Αδήλωτη Εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Υψηλά και πολλά πρόστιμα για την Αδήλωτη Εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αντανακλά την εντατικοποίηση των ελέγχων από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ.αδήλωτη εργασία

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του συστήματος, τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα, ανέρχονται στα €50,53 εκατ., τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα €33,53 εκατ.!

Ειδικότερα για το μήνα Σεπτέμβριο 2014, ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.
Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα €9,94 εκατ..

Για την σύγκριση, στο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου (μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος 2014), τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονταν σε €23,59 εκατ..

Ειδικότερα, τον μήνα Αύγουστο 2014, όπου και η κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, είχαν ελεγχθεί 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων, είχαν βρεθεί αδήλωτοι οι 654, ήτοι το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.
Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για τις παραπάνω παραβάσεις, προσέγγισαν τα € 7 εκατ..

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε τα εξής:

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι ένα διαρκές, δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα και για αυτό οφείλουμε να αναβαθμίζουμε και να εξελίσσουμε συνεχώς τις μεθόδους και τα εργαλεία ελέγχου και εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών.

Για αυτό το λόγο, καταβάλλαμε μια συγκροτημένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος προχωρώντας σε μια σειρά οργανωτικών και διαρθρωτικών μέτρων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που κλείνει ήδη ένα χρόνο ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ενώσαμε τις δυνάμεις της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, δημιουργήσαμε ειδική βάση ηλεκτρονικών δεδομένων παραβατικότητας, σχεδιάσαμε – με την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» – και πραγματοποιήσαμε με επιτυχία ειδικές επιχειρησιακές δράσεις με στοχευμένους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, θεσμοθετήσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία.

Παράλληλα, με μια σειρά θετικών μέτρων επιδιώξαμε να καταστήσουμε ελκυστική τη νομιμότητα και να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση των εργοδοτών, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και απλοποιώντας δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, π.χ. κατάργηση «πορτοκαλί βιβλίου».

Αλλά η προσπάθεια για την οργανωτική ενδυνάμωση και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της μάχης για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας συνεχίζεται.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο πλήρους εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», διευρύνουμε την ελεγκτική αρμοδιότητα – ενισχύοντας, παράλληλα, το προσωπικό – της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, ανεξάρτητα από το ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο είναι ασφαλισμένοι. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που κλείνει πολύχρονα χάσματα στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς μέχρι σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργαζομένων που ανήκαν σε άλλα – πλην ΙΚΑ – ταμεία κύριας ασφάλισης (π.χ. ΕΤΑΑ) δεν ελέγχονταν ως προς την ασφαλιστική συμμόρφωση των εργοδοτών.»

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει το ακόλουθο άρθρο:
✎ Τάφος Αμφίπολης – Οι απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα

Διαβάστε ακόμη…

Related posts