3 Μαΐου 2024

Φιλοσοφία ΕΚΕ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Φιλοσοφία ΕΚΕ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

«Είναι σημαντικό να προτρέψουμε και τις μεσαίες, ακόμη και μικρές εταιρείες να αναπτύξουν φιλοσοφία ΕΚΕ»

φιλοσοφία ΕΚΕ

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά και ικανοποίησή μου για το ότι το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι συζητήσεις γύρω από αυτό έχουν αποκτήσει έναν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα. Τόσο οι θεσμοί που αναδεικνύουν τις Καλές Πρακτικές σε θέματα ΕΚΕ όσο και οι επιχειρήσεις που οργανώνονται πιο συστηματικά στον εν λόγω τομέα, έχουν πληθύνει σημαντικά.

Ο ροι όπως η «βιωσιμότητα» και η «αειφορία», «εταιρική διακυβέρνηση» καθώς και το «οικοσύστημα μετόχων, εργαζομένων και κοινωνίας» υιοθετούνται όλο και συχνότερα από τις εταιρείες οι οποίες κινούνται προς δύο κατευθύνσεις: αφενός της οργάνωσης συγκεκριμένων εταιρικών δράσεων και πρωτοβουλιών και, αφετέρου, της βελτίωσης των επιχειρησιακών πρακτικών ώστε να είναι περισσότερο σύννομες με την έννοια της κοινωνικής ευθύνης.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνδέουν άμεσα και ευθέως ανάλογα την αντοχή μίας εταιρείας στην κρίση με την Κοινωνική Ευθύνη περιλαμβάνουν την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τη διαφάνεια στις διαδικασίες και τις συναλλαγές της, την υλοποίηση δράσεων με σκοπό την υποστήριξη της αγοράς, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Κοινωνική Ευθύνη μίας εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη φήμη της και αυτή είναι που συμβάλλει στην αύξηση της πιστότητας εκ μέρους των πελατών τους.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω και μία ακόμη διάσταση η οποία καλό είναι να μη μας διαφεύγει και έχει να κάνει με το ότι συνήθως οι Κοινωνικά Υπεύθυνες Εταιρείες είναι μεγάλες και οργανωμένες εταιρείες. Επίσης, είναι και θυγατρικές γνωστών πολυεθνικών οι οποίες ακολουθώντας την κουλτούρα που έρχεται απ’ έξω, είναι πολύ συνεπείς στις Κοινωνικές τους Δράσεις.

Είναι σημαντικό να προτρέψουμε και τις μεσαίες, ακόμη και μικρές εταιρείες να αναπτύξουν φιλοσοφία ΕΚΕ τονίζοντας ότι η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων και ενεργειών δεν απαιτεί απαραίτητα τη δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών, αλλά μπορεί να επαφίεται στην ενθάρρυνση του εθελοντισμού των εργαζομένων και την οργάνωση δράσεων που παρέχουν πρακτική βοήθεια σε ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη ή φροντίδα στο περιβάλλον κ.λπ.

Η εμφύσηση τέτοιας κουλτούρας μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για την εταιρεία μια και αφενός, αρέσει στους εργαζόμενους και τους παρέχει επιπλέον κίνητρο και, αφετέρου, διότι πλέον η κοινωνία αναμένει από τις επιχειρήσεις να είναι κοινωνικά υπεύθυνες με αποτέλεσμα να τις επιβραβεύει με την προτίμησή της.

πηγή epistimonikomarketing.gr

 

>>>•<<<

✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…

Related posts