2 Μαΐου 2024

Φορολογική Μεταχείριση Παροχών σε Είδος – Όλη η Απόφαση

Φορολογική Μεταχείριση Παροχών σε Είδος – Όλη η Απόφαση

Φορολογική Μεταχείριση Παροχών σε Είδος – Όλη η Απόφαση: Δείτε τι προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των «παροχών σε είδος» των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα των εργαζομένων.Φορολογική Μεταχείριση Παροχών σε Είδος – Όλη η Απόφαση

Σε αυτήν περιλαμβάνονται ενδεικτικά: οι προκαταβολές μισθού που ούτως ή άλλως φορολογούνται, οι δωροεπιταγές, η πληρωμή εξόδων για φροντιστήρια, σχολεία, κατασκηνώσεις, η κάλυψη εξόδων για συμμετοχή σε ημερίδες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα option απόκτησης μετοχών κ.λπ..

Η ΠΟΛ 1219/6.10.2014 έρχεται να διευκρινήσει σημαντικά θέματα που είχαν να κάνουν με το άρθρο 13 του Ν. 4172/13. Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή του 2014, μια αρκετά μεγάλη λίστα παροχών «σε είδος» από την επιχείρηση προς τους εργαζόμενους και εφόσον η ετήσια επιχειρηματική δαπάνη για αυτές υπερβαίνει τα €300, αποτελεί εισόδημα του λήπτη της παροχής και φορολογείται.

Οι επιχειρήσεις, πέραν της έκδοσης των βεβαιώσεων αποδοχών για το 2014 για εργαζόμενους και στελέχη τους, θα πρέπει να συμπεριλάβουν σε αυτές και όλες τις παροχές σε είδος.

Μάλιστα, όλες αυτές οι παροχές «σε είδος» θα υπόκεινται σε παρακράτηση (προκαταβολή) φόρου από 1/1/2015 και μετά.

Η Απόφαση, εξειδικεύει ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως πότε το εταιρικό αυτοκίνητο θα αποτελεί εισόδημα για τον οδηγό και πότε όχι (δεν είναι εισόδημα για τον πωλητή, αλλά είναι εισόδημα για τον εταίρο ΟΕ ή για το διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης), με ποιο τρόπο θα γίνεται η φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων κ.ά..
Μάλιστα για το τελευταίο, υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις (για τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα), κάτι που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να βγάλει σχετική ανακοίνωση για να καθησυχάσει. Δείτε την ανακοίνωση περί των κινητών εδώ.

Διαβάστε ολόκληρη την ΠΟΛ.: 1219/6.10.2014 εδώ.

Related posts