26 Απριλίου 2024

Φοροπρόστιμα: Πώς αμφισβητούνται…

Φοροπρόστιμα: Πώς αμφισβητούνται…

Φοροπρόστιμα – τι ισχύει: Σε περίπτωση όπου προκαλείται αποδεδειγμένα «ανεπανόρθωτη βλάβη» σε βάρος φορολογούμενου δίνεται η δυνατότητα να ανασταλεί, μέχρι την έκδοση απόφασης, η προκαταβολή του 50% των αμφισβητούμενων ποσών που προβλέπεται κανονικάΦοροπρόστιμα

Μέσα στην τελευταία τριετία άλλαξε τρεις φορές όνομα. Πρώτα ήταν Επιτροπή του Άρθρου 70, μετά βαφτίστηκε Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και πλέον η επίσημη ονομασία της είναι Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Δεν είναι τίποτε άλλο από μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία θεωρητικά οι φορολογούμενοι οι οποίοι αμφισβητούν κοστουμάκια φόρων και προστίμων που ράβονται μετά από ελέγχους θα μπορούσαν να βρουν το δίκιο τους.

Στην πρώτη επιτροπή, το φιάσκο ήταν τεράστιο. Την ώρα που για να προσφύγεις στα δικαστήρια έπρεπε να καταβάλεις το 25% στην αρχή και το 50% στη συνέχεια των ποσών που είχαν βεβαιωθεί, αν προσέφευγες στην επιτροπή δεν κατέβαλες δεκάρα τσακιστή.

Και επειδή η επιτροπή πρακτικά δεν δούλεψε ποτέ, εξελίχθηκε σε φωλιά νόμιμης φοροδιαφυγής με υποθέσεις αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ να έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο… με τον νόμο. Ούτε πλήρωναν, ούτε τους κυνηγούσε κανείς…

Στα μέσα του περασμένου έτους η επιτροπή καταργήθηκε, ήρθε η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, αλλά και αυτή πενιχρά αποτελέσματα έφερε τους πρώτους μήνες της λειτουργίας της. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτά που μαρτυρούν ότι στη διάρκεια του 2013 στην Επιτροπή του άρθρου 70 και στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης παραπέμφθηκαν 35 υποθέσεις συνολικού ύψους 1,184 δισ. ευρώ. Από αυτές, εισπράχθηκαν 12,7 εκατ. ευρώ.

Οι νέες παρεμβάσεις και η αλλαγή (και πάλι) ονόματος μένει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικές θα είναι.

Προς το παρόν πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με εγκύκλιο που εκδόθηκε ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών με τις οποίες ορίζεται ότι για φόρους και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων από την 1η Ιανουαρίου και μετά οι φορολογούμενοι πριν προσφύγουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Μάλιστα, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε περίπτωση όπου προκαλείται αποδεδειγμένα «ανεπανόρθωτη βλάβη» σε βάρος του φορολογούμενου να ανασταλεί μέχρι την έκδοση απόφασης η προκαταβολή του 50% των αμφισβητούμενων ποσών που προβλέπεται κανονικά.

Με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου ορίζεται ότι «η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των υποκείμενων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών είναι απαράδεκτη».

Σημειώνεται ότι η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση στον φορολογούμενο, ενώ όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών τυχόν αναστολή της πληρωμής του 50% δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου.

Στο μεταξύ, στα δικαστήρια εκκρεμούν 111.151 φορολογικές υποθέσεις, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (γ΄ τρίμηνο 2013) και η τρόικα εξακολουθεί να αναμένει μείωση του… στοκ των φορολογικών δικών.

της Έλενας Λάσκαρη

πηγή euro2day.gr

Related posts