Η δρομολόγηση δημόσιας χρηματοδότησης προς δραστηριότητες με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα ήταν το βασικό θέμα του Φόρουμ Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του ΣΕΒ.
Στο Φόρουμ συμμετείχαν δυναμικές και αναπτυσσόμενες ΜμΕ, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις ευκαιρίες δημόσιας χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα με τους κ.κ. Λόη Λαμπριανίδη, Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων, Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής και Άρη Περουλάκη, Αν. Επικεφαλής της EE στην Αθήνα.
Εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΒ, τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας, και οι κκ. Αλέξανδρος Μακρίδης, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. και Κωνσταντίνος Μαραγκός, Ταμίας Δ.Σ., οι οποίοι τόνισαν στις εισαγωγικές τους ομιλίες ότι το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει άλυτο ενώ, με μέσο επιτόκιο δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο 5% στην Ελλάδα έναντι 1,8% στην ευρωζώνη, οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται όταν διεκδικούν χρηματοδότηση και οδηγούνται σε πιστωτική ασφυξία. Η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε όλες τις μορφές χρηματοδότησης και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι προϋπόθεσες για την αντιστροφή της απο-επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, «ο ‘έξυπνος’ συνδυασμός οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων, όπως είναι οι υπερ-αποσβέσεις, τραπεζικής χρηματοδότησης και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, περισσότερα δημόσια έσοδα και διαρκώς βελτιούμενη προοπτική για τις ΜμΕ.»
Μιλώντας στη συνέχεια ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε την εξέλιξη σχετικά με τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου με ιδιαίτερη μνεία στη Γενική Επιχειρηματικότητα που θα επεκταθεί για τέσσερα χρόνια με ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και τις Ανεξάρτητες ΜμΕ. Αιχμή των ενισχύσεων, που κατά προτεραιότητα αφορούν στη μεταποίηση στους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους αλλά και τον πρωτογενή τομέα, είναι σε μεγάλο βαθμό οι φοροαπαλλαγές σε σύνδεση με την απόδοση της επένδυσης αντί για την απλή ύπαρξη δαπανών.
Η κ. Φωτονιάτα ανέλυσε τη νέα φιλοσοφία στο σχεδιασμό των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αναφέρθηκε στις τεχνικές καινοτομίες που έχουν υλοποιηθεί και διατρέχουν οριζόντια το σύνολο των δράσεων.
Τέλος, ο κ. Περουλάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, ύψους σχεδόν €1 δισεκ., οι οποίες θα διοχετευθούν στην αγορά κυρίως μέσω τραπεζών και τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για να φτάσουν τα προϊόντα αυτά στην πραγματική οικονομία και βελτίωσης της πληροφόρησης των επιχειρήσεων για τις σχετικές χρηματοδοτήσεις.
Το Φόρουμ ανέδειξε τόσο τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, όσο και τις δυσκολίες λόγω της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων στις αποπληρωμές και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που μειώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι το Φόρουμ ΜμΕ είναι μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΕΒ.