3 Μαΐου 2024

Χαρίτσης: Χωρίς Εγγυητική Επιστολή οι προκαταβολές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Χαρίτσης: Χωρίς Εγγυητική Επιστολή οι προκαταβολές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Ο Αλέξη Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ότι στα προγράμματα που επίκεινται στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, θα λαμβάνουν προκαταβολή άνευ απαιτήσεως Εγγυητικής Επιστολής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα ποσά της προκαταβολής αυτής, ύψους έως 40%, θα κατατίθενται σε λογαριασμό ο οποίος θα αποδεσμεύεται σταδιακά για πληρωμές που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος. Υπενθύμισε επιπλέον, ότι οι προσκλήσεις τεσσάρων μαζικών δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, που έχουν προδημοσιευτεί από τον Σεπτέμβριο, θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Με αυτό τον τρόπο, η πολιτεία δίδει μια κάποια λύση στο πρόβλημα που υφίστατο με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που να μεν θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα προκαταβολής, έπρεπε όμως για να ληφθεί η προκαταβολή, να φέρει ο δικαιούχος Εγγυητική Επιστολή από τράπεζα. Οι τράπεζες όμως δεν έδιναν Εγγυητική Επιστολή, οπότε στην πράξη, οι δικαιούχοι δεν μπορούσαν να λάβουν προκαταβολή. Μη μπορώντας να λάβουν προκαταβολή, πολλοί δεν έκαναν ούτε καν αίτημα σε προγράμματα, διότι η δική τους ρευστότητα, μπορεί να μην επαρκούσε. Ήταν οπωσδήποτε, ένα σημαντικό κώλυμα.

Related posts