29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Χρηματοδότηση των ΜΜΕ και κατώτατος μισθός, τα θέματα της συνάντησης ΕΣΕΕ – Θεσμών

Χρηματοδότηση των ΜΜΕ και κατώτατος μισθός, τα θέματα της συνάντησης ΕΣΕΕ – Θεσμών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Ιανουαρίου, συνάντηση της ΕΣΕΕ με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) μετά από πρόσκληση του επικεφαλής κ. Declan Costello, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με την ευκαιρία της δεύτερής τους επίσκεψης μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης.

Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησαν τα θέματα της έλλειψης χρηματοδότησης των ΜΜΕ, των επιτοκίων και των τραπεζικών απαιτήσεων, της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και του εργατικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ παρουσίασαν συνοπτικά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη σημασία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας, την απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, την διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και την αναγκαιότητα εργαλείων, όπως τα μικροδάνεια (micro-financing) και η Αναπτυξιακή Τράπεζα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους των επιχειρήσεων, της γραφειοκρατίας και της αργής απονομής δικαιοσύνης, ως παραγόντων που αναδεικνύονται σε ανασταλτικό παράγοντα νέων επενδύσεων.

Η συζήτηση, τέλος, περιστράφηκε στο θέμα του κατώτατου μισθού, όπου οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τόνισαν την θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλλει τουλάχιστον στην μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα. Παράλληλα, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους επάνω στο μείζον θέμα του αυξημένου σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μη μισθολογικού κόστους, το οποίο πρέπει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας των προς διευθέτηση και εκλογίκευση θεμάτων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν με προσοχή την ανάπτυξη των απόψεων του ελληνικού εμπορίου και μετά την συνάντηση, ευχαρίστησαν την ΕΣΕΕ για τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της, καθώς και για την πολύτιμη συνεισφορά της στο θέμα της τεκμηρίωσης και της υποβολής στοιχείων για σημαντικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

======

Δεν είναι η αγάπη παιχνίδι του καιρού
που κυλάει με το κυρτό του το δρεπάνι,
Δεν είναι τριανταφυλλένια μάγουλα και χείλια.
Η αγάπη η αληθινή δεν αλλάζει με τις σύντομες ώρες και βδομάδες,
Φτάνει μακριά μέχρι την άκρη της συντέλειας.

#PoetryIsNotDead

Related posts