29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Χωρίς παράταση το Ε9 – Λήγει στις 30 Μαΐου!

Χωρίς παράταση το Ε9 – Λήγει στις 30 Μαΐου!

Χωρίς παράταση το Ε9 – Λήγει στις 30 Μαΐου! Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζει με Δελτίο Τύπου ότι η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής της Δήλωσης Ακινήτων Έτους 2014 (Δήλωση Ε9) είναι η 30η Μαΐου 2014 και καλεί όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποχρέωση υποβολής της δήλωσης, να το πράξουν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα.Χωρίς παράταση το Ε9 - Λήγει στις 30 Μαΐου

Φαίνεται δηλαδή ότι παρά τα αιτήματα από την αγορά για παράταση, η κυβέρνηση δεν θα δώσει. Παράγοντες της αγοράς ζητούν παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), θα τους επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ ενώ κινδυνεύουν και με επιπλέον φόρο κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αν διαθέτουν ακίνητα τα οποία εξαιρούνται από τον φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Ε9 για το έτος 2014 έχουν όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Επίσης, υποχρέωση συμπλήρωσης του Ε9 έχουν:

Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝΦΙΑ,

  • Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού,
  • Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
  • Όσοι έχουν ημιτελή κενά  ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξαρτήτως αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝΦΙΑ.
  • Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, άνευ της συναίνεσης του φορέα.
  • Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», με τη συναίνεση των ως άνω εταιριών.
  • Ο ΟΤΑ για ακίνητο που έχει δεσμεύσει για οποιονδήποτε λόγο, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Ο κάτοχος δεσμευμένου ακινήτου από ΟΤΑ, για το οποίο εκκρεμεί καταβολή αποζημίωσης, οφείλει να το αναγράψει και αυτός στο έντυπο Ε9, και να σημειώσει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από ΟΤΑ και εκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης.
  • Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερα έτη από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή και πριν την παρέλευση της τετραετίας, εφόσον το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο. Ο οικοπεδούχος για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα.

Related posts