27 Απριλίου 2024

Χ.Θεοχάρης: Υπό εξέταση η μηνιαία δήλωση τιμολογίων – Κατάθεση Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου με διευκρινήσεις για πολλά θέματα που χρειάζονται περαιτέρω ερμηνεία

Χ.Θεοχάρης: Υπό εξέταση η μηνιαία δήλωση τιμολογίων – Κατάθεση Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου με διευκρινήσεις για πολλά θέματα που χρειάζονται περαιτέρω ερμηνεία

Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheTOC.gr ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θα κατατεθεί στις επόμενες ημέρες ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ με διευκρινιστικές διατάξεις για τα εξής θέματα:

1) Μείωση προστίμων των 3 κατηγοριών (Συμόρφωσης- Είσπραξης – Φοροδιαφυγής) με αναδρομική ισχύ από 1-1-2014

2) Απλοποίηση στη δήλωση φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις

3) Ηλεκτρονικές κατασχέσεις στις τραπεζικές καταθέσεις από όλες τις Εφορίες. Έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε 30 περίπου εφορίες.

4) Μηνιαίες Συγκεντρωτικές δηλώσεις – Θα ανακοινωθεί για ισχύ από Μάϊο (με αναδρομική αναφορά από 1-1-2014)

5) Έρχονται έλεγχοι στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα- Λίστες προστίμων για τα ανασφάλιστα στην ΕΛΑΣ από Ιούνιο

6) Εμφάνιση τόκων σε φορολογικές δηλώσεις. Ήδη περιμένουν τα στοιχεία από τα Τραπεζικά ιδρύματα στις επόμενες ημέρες και θα γίνει εξορθολογισμός όσον αφορά τους τόκους καταθέσεων κατοίκων εξωτερικού

7) Δαπάνες πληρωτέες μέσω Τράπεζας άνω των 500€. Θα δοθούν διευκρινήσεις για κατηγορίες δαπανών

8) Παρακράτηση φόρου 20% – Διευκρινήσεις και αποσαφήνιση για διευκόλυνση υπόχρεων

9) Ημερομηνίες λήξης δηλώσεων ως έχουν ανακοινωθεί έως τώρα.

10) Βεβαιώσεις εισοδήματος θα φορτωθούν αυτόματα από το σύστημα στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων (από τα αρχεία που θα στείλουν οι επιχειρήσεις μέσω των οριστικών δηλώσεων για αμοιβές και παρακρατήσεις σε μισθωτούς-συντάξεις). Για περιπτώσεις λανθασμένων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις θα δοθούν διευκρινήσεις.

11) Για μισθούς-συντάξεις ήδη καταβεβλημένα, διαστήματος 2014, που δεν έχει γίνει παρακράτηση φόρου δε θα υπάρξει αναδρομική ισχύ παρακράτησης μετά τις νέες διευκρινήσεις που θα ανακοινωθούν σχετικά με τις παρακρατήσεις που θα ισχύσουν για το 2014.

12) Ε9 και ημιυπαίθριοι – θα πρέπει να αναφερθούν και οι τακτοποιήσεις των ημιυπαίθριων χώρων

Με τις ερωτήσεις του κ. Θάνου Τσίρου μπορέσαμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα σχετικά με το τι θα περιμένουμε από το Νέο νομοσχέδιο.

Δείτε το σχετικό video 

 

 

Related posts