2 Ιουλίου 2024

Δυνατότητα Απασχόλησης 36.000 ανέργων μέσω δύο επικείμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Δυνατότητα Απασχόλησης 36.000 ανέργων μέσω δύο επικείμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Κατά το πρώτο διάστημα του 2016 αναμένεται να προκηρυχθούν δύο νέα προγράμματα απασχόλησης, που στοχεύουν στην απασχόληση περίπου 36.000 ανέργων.

Θα αφορούν 10.000 ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών και 26.000 ανέργους ηλικίας από 29 μέχρι 64 ετών.

Το πρώτο πρόγραμμα αναμένεται να ‘τρέξει’ κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και το δεύτερο ή στο τέλος του Ιανουαρίου ή στο πρώτο διάστημα του Φεβρουαρίου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, θα είναι τα ακόλουθα:

Πρόγραμμα Απασχόλησης 10.000 ανέργων άνω των 50 ετών

Το πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού περί των €60 εκατ., στοχεύει στην απασχόληση ανέργων που βρίσκονται σε ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση. Θα έχει διάρκεια από 12 έως 24 μήνες.
• Όσοι επιλεχθούν με χρόνο ανεργίας από 3 έως 12 μήνες, η επιδότηση για να προσληφθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, θα έχει διάρκεια 12 μήνες.
• Για τους ανέργους με χρόνο ανεργίας μεγαλύτερο των 12 μηνών, θα επιδοτείται η απασχόλησή τους για διάστημα 24 μηνών.
• Οι απασχολούμενοι μέσω του προγράμματος αυτού, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλη τη διάρκεια εργασίας.
• Προϋπόθεση για τις εταιρίες που θα επωφεληθούν του προγράμματος, είναι να μην προβούν σε καμία απόλυση του προσωπικού τους.

Πρόγραμμα Απασχόλησης 26.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών

Θα είναι προϋπολογισμού €112 εκατ. και θα παρέχει μέσω voucher απασχόληση σε ανέργους 29 έως 64 ετών, διάρκειας έξι μηνών, σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα που υπήρχε από παλαιότερα αλλά είχε ανακληθεί για τον καλύτερο σχεδιασμό του, επανέρχεται και πλέον, διατηρώντας τον ίδιο προϋπολογισμό, θα απευθύνεται σε 26.000 άνεργους αντί 16.000 που προβλεπόταν αρχικώς.

Ο ανασχεδιασμός του προγράμματος, έδωσε την δυνατότητα της διαφορετικής και υπέρ των ανέργων, κατανομής των κονδυλίων: με τον ανασχεδιασμό του, ποσοστό 80% του προϋπολογισμού θα αποτελεί ενίσχυση των ανέργων και 20% των φορέων κατάρτισης. Για να γίνει αντιληπτό, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του, ποσοστό 75% του προϋπολογισμού κατευθύνονταν στους φορείς κατάρτισης και μόλις το 25% στους ανέργους. Με το νέο σχεδιασμό, ο άνεργος θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, ποσό €5.500 ενώ με τον αρχικό σχεδιασμό, ο άνεργος ελάμβανε €1.600 καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος, έχοντας εγγυημένη απασχόληση εξάμηνης διάρκειας.

Επίσης, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα αφορά σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, ενέργεια, τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών και τα logistics, καθώς και σε 43 ειδικότητες αντί τριών μόνο κλάδων, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός (τεχνικό κλάδο, κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και κλάδο νέων τεχνολογιών).

Βάσει των παραπάνω, θεωρείται ότι το πρόγραμμα θα είναι πολύ αποδοτικότερο για τους άνεργους και περισσότερο αποτελεσματικό, έχοντας επίδραση απασχόλησης σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Related posts