Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών θίγοντας και τις εργασιακές σχέσεις στα κανάλια, στο αγροτικό ζήτημα, στο σημερινό δημοσίευμα περί Γερμανών συμβούλων του Πρωθυπουργού, στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, στις συντάξεις και στις αντοχές της κυβέρνησης κατά το δύσκολο αυτό διάστημα.
Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα:
Για τον ισχυρισμό Λεβέντη ότι θα δοθούν τηλεοπτικές άδειες σε Τούρκους επιχειρηματίες
«Πατριωτισμό δε δεχόμαστε να μας πουλάει κανείς. Ο καθένας κουβαλάει μια ιστορία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πατριωτισμό και την Ελλάδα. Δε χρειάζεται να σας πω εγώ κάτι παραπάνω. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν τα κανάλια ότι πρέπει να λειτουργήσει, επιτέλους, αυτό το έρμο το κράτος που όλοι το καταγγέλλουμε.
Τριάντα χρόνια θα πρέπει να απολογηθούν όλοι-και οι πολιτικοί και τα κανάλια-για το πόσα πλήρωσαν για την αδειοδότηση. Θα υπάρξει τάξη στο χώρο αυτό όπου επί 30 χρόνια η διαπλοκή μεταξύ πολιτικού και μιντιακού συστήματος καλά κρατεί.
Ας λέει ό,τι θέλει ο Λεβέντης.
Εμένα με λένε Κουρουμπλή. Κουβαλάει και ο Λεβέντης τη δική του ιστορία και ο Κουρουμπλής τη δική του. Και πατριωτισμό από διάφορους κυκλοφορούντες ανθρώπους, εγώ δεν δέχομαι».
Για τις ενστάσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ αναφορικά με την τύχη των εργαζομένων σε αυτά.
«Να βγείτε να πείτε στον ελληνικό λαό τι μισθούς παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στα ΜΜΕ και μετά να πείτε ότι πονάτε αυτόν τον κόσμο.
Από την κουβέντα αυτή θα βγούνε πολλοί εκτεθειμένοι.
Θα βγουν,τώρα, τα κανάλια να μας πουν ότι είναι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο; Αφήστε τα αυτά.
Εμάς θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός στο τέλος της 4ετίας. Και ξεχνάτε να πείτε ότι ο κόσμος μας ψήφισε το Σεπτέμβριο γνωρίζοντας ποιον δύσκολο δρόμο είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε. Και θα βγάλουμε τη χώρα από αυτή την τρικυμία».
Για τα Μπλόκα αγροτών
«Στα φοιτητικά μου χρόνια οργάνωσα μέσω του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων φοιτητών συζήτηση σε αγροτική περιοχή της πατρίδας μου. Τότε τους είπα ότι αν δεν οργανωθείτε, είτε είστε αριστεροί, είτε δεξιοί, είτε κεντρώοι θα έχετε τις ίδιες αμοιβές για τον κόπο σας. Πέρασαν 50 χρόνια από τότε. Και αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν για τα δικαιώματα των αγροτών, αυτοί οι πατέρες, δεν ξέρω τι έκαναν μέχρι σήμερα για να οργανώσουν το συνεταιριστικό κίνημα και να αναλάβουν τη διαχείριση του προϊόντος ώστε να χτυπηθεί ο μεσάζων και να αμειφθεί ο αγρότης. Στην πατρίδα μου παράγουμε 18 εκατομμύρια πορτοκάλια και δεν έχουμε συσκευαστήριο. Γι’ αυτό δεν ευθύνονται κάθε φορά μόνο οι κυβερνήσεις. Ευθύνονται όσοι είχαν την ευθύνη να οργανώσουν αυτούς τους χώρους γιατί πουλάνε το προϊόν στο κλαρί, που λένε. Και τότε η αμοιβή πάει στον μεσάζοντα και όχι στον αγροτικό κόσμο. Αν δεν καταλάβουν οι αγρότες ότι η πρώτη ευθύνη του είναι να οργανωθεί και να αναλάβει να διακινεί το προϊόν ο ίδιος, όσες κυβερνήσεις και να έρθουν, κανείς δεν πρόκειται να τον προστατεύσει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να λέμε αλήθειες και όχι λόγια ωραία. Γιατί εγώ ήμουν από ένα αγροτικό χωριό και από δέκα ετών αρμάθιαζα καπνά για να σπουδάσω.
Και να σας πω κάτι ακόμη που δεν ξέρετε; Από το 2008 μέχρι σήμερα πέρασαν 8 χρόνια. Ξέρετε ότι είχαν εκκρεμότητες να λάβουν επιδοτήσεις και δεν τις είχαν πάρει; Ας βγει να με διαψεύσει ένας αγρότης γι’ αυτό που λέω τώρα. Εγώ μιλάω με τους αγρότες σαν να μιλάω με τη μακαρίτισσα τη μάνα μου και τον πατέρα μου. Και τους σέβομαι και σέβομαι τον κόπο τους».
Για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» -αναφορικά με τους φερόμενους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, Γερμανούς πρωθυπουργικούς συμβούλους.
«Κι επειδή το λένε Τα Νέα σημαίνει ότι είναι αλήθεια; Εγώ θέλω να μιλήσουμε για θέματα που αφορούν τον κόσμο».
Για το πώς ο ίδιος αντιμετωπιζόταν και αντιμετώπιζε εκπροσώπους των δανειστών που τυχόν συνάντησε.
«Θέλετε να σας πω ποια είναι η θέση μου με το χώρο που αναφέρεστε;
Δύο φορές μου ζήτησαν να με δουν με τους όρους που ήθελαν αυτοί και πήραν την απάντηση που θα έπρεπε να πάρουν από έναν Έλληνα υπουργό. Τίποτε άλλο δεν έχω να σας πω».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Με την οικογένεια Μητσοτάκη με χωρίζουν πάρα πολλά ζητήματα.
Αλλά πρέπει να γίνει συνειδητό ότι είναι ένας ακραία νεοφιλελεύθερος πολιτικός. Αγωνιά για τον κερδοσκοπικό χώρο του ιδιωτικού τομέα. Τα δικαιώματα των εργαζομένων τα κατέβασε όταν ήταν υπουργός. Εγώ να ρωτήσω το εξής: Οι χώρες που θεωρούνται σήμερα ανεπτυγμένες, έχουν χαμηλό κόστος αμοιβών στο επίπεδο που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης να πάνε; Ή προστατεύουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων; Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει, μέσα από την λογική του νεοφιλελευθερισμού, ότι πρέπει να πάνε οι μισθοί στα 200 ευρώ για να πάει καλά η οικονομία. Ερωτώ: Επί 5 χρόνια που μείωνε μισθούς και συντάξεις πήγε καλά η οικονομία; Γιατί δεν ήρθαν επενδυτές»;
Για το αν ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων
«Κανένας όταν εκλέγεται δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι μόνιμος σ’ αυτή τη θέση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1965 είχε 53% και παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να είναι πρωθυπουργός υπό υπαγόρευση.
Η σύνταξη για μένα είναι ιερή υπόθεση. Μιλάτε με εμένα ο καθένας έχει την ιστορία του.
Εκείνοι που θα είναι εκτεθειμένοι θα είναι όσοι δεν μπορούν να βάλουν πλάτη.
Μπορεί να κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση. Όσο πόλεμο θέλουν ας κάνουν και ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά και ο κ. Λεβέντης και το ΚΚΕ. Στο θέμα της μη μείωσης των συντάξεων έπρεπε να βάλουν πλάτη».
Πού μπαίνουν τα όρια της κυβέρνησης;
«Αυτή η κυβέρνηση θα βγει από αυτή την υπόθεση κερδισμένη πολιτικά. Και εκτεθειμένοι θα βγουν εκείνοι που λιγοψύχησαν που επέδειξαν μικροψυχία και δεν είχαν την μεγαλοψυχία να πουν «δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των συντάξεων, είμαστε μαζί με την κυβέρνηση». Καθαρές εξηγήσεις όχι λόγια και υπεκφυγές. Να βγει ο κ. Μητσοτάκης δημόσια να πει είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων. Εκεί είναι ο πατριωτισμός όχι στα κανάλια που μου λέγατε πριν».
Για τις κινητοποιήσεις αγροτών και το αν κινδυνεύει να πέσει κυβέρνηση
«Δεν μπορεί να είσαι υπέρ των κινητοποιήσεων όταν είσαι αντιπολίτευση και όταν είσαι κυβέρνηση να χαρακτηρίζεις αλλιώς όσους κινητοποιούνται.
Ο πολίτης πρέπει να είναι πάντα πολίτης και όχι παθητικός αποδέκτης. Πρέπει να έχουμε ενεργούς πολίτες. Καλά κάνουν και διεκδικούν. Και αυτό είναι μήνυμα προς τους έξω και προς τους κυρίους Σόιμπλε, Τόμσεν, Μέρκελ να μην πιέζουν άλλο».
Αν πιεστεί ο υπ. Εργασίας πολύ, ο Κουρουμπλής θα αντέξει θέση υπουργού;
«Δεν είμαι κολλημένος με καμία θέση. Δεν κατάγομαι από τζάκια που δεν μπορούν να απογαλακτιστούν από τη σχέση τους με την εξουσία. Εμείς έχουμε άλλες καταγωγές.
Άλλοι αδημονούν. Ακόμη δεν έπεσαν από την κυβέρνηση και θέλουν να επανέλθουν για να μας σώσουν άλλη μια φορά. Δεν περιμένουν τουλάχιστο να διδαχθούν από τα λάθη που έχουν κάνει. Τα εγκληματικά πάρα πολλές φορές λάθη. Μέσα σε 6 μήνες κατόρθωσαν να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους και έχουν πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό δείχνει το σεβασμό τους προς τη Δημοκρατία. Όσα τάξαμε θα τα κάνουμε.
Δεν θα υπάρξει καμία μείωση κύριας σύνταξης. Και η κυβέρνηση θα πορευτεί αποφασιστικά και θα πάει στην αξιολόγηση. Έχουμε Ιθάκη. Κάντε λίγη υπομονή. Κάναμε 5 χρόνια υπομονή θέλετε να γίνουν όλα μέσα σε 6 μήνες»;