19 Απριλίου 2024

Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους

Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους

Ακολουθούν οι Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι πολύ ευτυχής που είστε πάλι σήμερα εδώ.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Ναι, πραγματικά. Ήταν 12 Φεβρουαρίου που είχα ξανάρθει. Ακριβώς μια ημέρα μετά που ανακηρυχθήκατε επισήμως Πρωθυπουργός. Τότε ήρθα. Την παραμονή είχατε κηρυχθεί Πρωθυπουργός, την επομένη ήρθα εδώ και μετά πήγατε στο Παρίσι. Είχατε μεγάλο πρόγραμμα. Και πήγατε και στον ΟΟΣΑ.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, μου φαίνεται ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε. Μόνο ένας μήνας ήταν τελικά.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο αυτό τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να ανακάμψουμε όλοι. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανάκαμψης πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να ανορθωθούν όλα. Θέλουμε μια ανάκαμψη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές, όλες τις διαστάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσουμε τελικώς πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον, να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης αυτής. Και θεωρώ, για αυτό τον λόγο, ότι είστε εδώ σε πολύ κρίσιμη στιγμή.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Φαίνεται ότι είμαστε εδώ πάντα τις κρίσιμες στιγμές.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως έχουμε την οικονομική κρίση, η οποία βέβαια παραμένει, αλλά τείνει να τελειώσει, έχουμε το Προσφυγικό, την προσφυγική κρίση. Ελπίζω βέβαια ότι οι προκλήσεις αυτές, τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι πολύ σημαντική.

ΓΚΟΥΡΙΑ: Ευχαριστώ Πρωθυπουργέ. Φαίνεται πάντα πως επιλέγω πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές να βρίσκομαι εδώ. Και εσείς έχετε επισκεφθεί εμάς όταν περιοδεύσατε στις χώρες της Ευρώπης για να ανακοινώσετε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών σας.

Είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι έχετε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τις οποίες, όμως, χειρίζεσθε αποτελεσματικά και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οδό σύγκλισης. Από τη μια πλευρά έχουμε να δούμε τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να βάλουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη που προσβλέπουμε.

Το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι πρέπει στο κέντρο της σχεδίασης αυτής της πολιτικής ανάπτυξης θα πρέπει να μπει και η κοινωνική διάσταση. Όσον αφορά το ερώτημα της μετανάστευσης, που έχει ανακύψει τόσο έντονα, και αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό και το οποίο έχει και οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά και κοινωνικές.

Βεβαίως, κύριε Πρωθυπουργέ, ως ο ΟΟΣΑ είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε και να δουλέψουμε και για εσάς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συμμετοχικό τρόπο.

Related posts