29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Τρ. Αλεξιάδης: Τι θα γίνει με τη Φορολόγηση Ανείσπρακτων Μισθωμάτων 2015

Τρ. Αλεξιάδης: Τι θα γίνει με τη Φορολόγηση Ανείσπρακτων Μισθωμάτων 2015

Ακολουθεί η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Χ. Κεφαλίδου σχετικά με τη φορολόγηση ανείσπρακτων μισθωμάτων 2015

Η κα Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έκανε την ακόλουθη κρίσιμη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη φορολόγηση ανείσπρακτων μισθωμάτων 2015 σε σχέση με τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι.

Είχαμε τη συζήτηση αυτή για τα ανείσπρακτα μισθώματα και την απαλλαγή φορολόγησης των πολιτών σε αυτήν την Αίθουσα πριν από έναν περίπου μήνα. Στις 6 Απριλίου είχε γίνει η πρώτη κουβέντα και ενόψει και της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων, ζήτησα τότε να ενημερωθώ, κύριε Υπουργέ, για το ποια θα είναι η θέση του Υπουργείου σας.

Στη συζήτηση που έγινε στις 18 Απριλίου, λοιπόν, είχα προτείνει τότε ως λύση που μπορεί να δημιουργήσει απλοποίηση διαδικασιών και ταχύτητα σε ό,τι αφορά τη λύση του θέματος, τη συνυποβολή, μαζί με τη φορολογική δήλωση, του αντιγράφου της εξώδικης δήλωσης προς τον μισθωτή.

Η θέση του Υπουργείου τότε ήταν θετική και στη συνέχεια αυτό μου έδωσε κίνητρο να σας καταθέσω –όπως θυμάστε- και μία επιστολή στις 21 Απριλίου με την πρόταση πιο ολοκληρωμένη. Από όσο γνωρίζω, μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε κάποια ρύθμιση επίσημη, δεν έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Επειδή 30 Ιουνίου λήγει και η προθεσμία που υπάρχει για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και επειδή θεωρώ θετική τη θέση του Υπουργείου και τη πρόθεσή του να μην επιβαρύνει τους εξαντλημένους φορολογικά πολίτες και επειδή γνωρίζετε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν δώσει τη δυνατότητα για κατάθεση των δικογράφων της αγωγής για την καταβολή των μισθωμάτων -το ίδιο ζητάει και η εφορία, όχι την εκδίκαση, αλλά την καταβολή και επίδοση της αγωγής- θέλω πραγματικά, εφόσον βλέπετε ότι το θέμα δεν λύνεται και επειδή γνωρίζετε το πρόβλημα και θέλετε να απλοποιήσετε την κατάσταση και να μην προσθέσετε κι άλλα προβλήματα, να μας ενημερώσετε πώς προτείνετε λύση, γιατί έχουν μείνει δεκαπέντε εργάσιμες μέρες μέχρι το τέλος της δήλωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Ευχαριστώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ και εσάς, κυρία Βουλευτή, γιατί με την ερώτησή σας βοηθάτε σημαντικά το έργο του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την αρχική ανάδειξη του θέματος. Θέλω, όμως, και να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την επιστολή που στείλατε με τις προτάσεις, γιατί δείχνει το πώς μπορεί να λειτουργήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όταν και από τη μεριά των Βουλευτών υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για αυτά τα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα που θίγετε, μάς δίνετε την ευκαιρία με την ερώτησή σας να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι με απόφαση που έχει βγάλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων -κατέβασα χθες από το site του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τη σχετική ανακοίνωση- οι καταθέσεις αγωγών εξαιρούνται από την αποχή των δικηγόρων. Δεν απαιτείται δηλαδή άδεια για την κατάθεση των αγωγών αυτών. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο, λύνεται το πρόβλημα, αλλά για να μην μπερδέψουμε τους πολίτες, θέλω να είμαι σαφής ως προς το τι πρέπει να γίνει. Διότι εσείς πολύ σωστά και αρχικά στην ερώτησή σας και τώρα και με την επιστολή σας, θίγετε το θέμα.

Μπορούν πλέον οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση. Πρέπει, όμως, πριν καταθέσουν τη φορολογική δήλωση (όχι μετά την κατάθεση) να πάνε σε δικηγόρο και να καταθέσουν αγωγή για τα ανείσπρακτα ενοίκια, να πάνε στη εφορία για να καταθέσουν ένα καθαρό αντίγραφο της αγωγής αυτής και αμέσως μετά να προχωρήσουν στην κατάθεση της φορολογικής δήλωσης.

Άρα, έχει λυθεί το θέμα από άποψη διαδικασίας σε σχέση με την αποχή των δικηγόρων. Δεν απαιτείται άδεια των δικηγορικών συλλόγων για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Παρόλα αυτά, θέλω με την ευκαιρία να πω ότι πρέπει οι πολίτες να τρέξουν και να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν έχουν μείνει πολλές μέρες. Είχαμε προβλήματα στην αρχή, αλλά τώρα πλέον ο ρυθμός των φορολογικών δηλώσεων έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Είμαστε περίπου στο 43% των φορολογικών δηλώσεων. Από εκεί που ήμασταν στις είκοσι-τριάντα χιλιάδες ανά ημέρα, έχουμε φτάσει στις εκατόν δέκα χιλιάδες δηλώσεις ανά ημέρα. Πρέπει, όμως, αυτό να αυξηθεί. Έχουμε κάνει συνεργασία με τους φορείς των λογιστών και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Καλώ με την ευκαιρία αυτή τους πολίτες να προγραμματίσουν και να τελειώσουν αυτήν την εκκρεμότητα.

Δεν χρειάζεται να το αφήσουν για τις τελευταίες μέρες όπου πιθανά να έχουμε προβλήματα -έχετε και εργασιακή εμπειρία πάνω σε αυτό το αντικείμενο -είτε μηχανογραφικά είτε άλλα. Ας τρέξουν οι πολίτες, ώστε να κλείσει κι αυτή η εκκρεμότητα.

Ευχαριστώ.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω είναι σαφής η θέση σας. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι αυτό που τελικά προτείνετε ως λύση είναι μη λύση. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι, όντως το δεκαπενθήμερο που υπάρχει είναι ένας πολύ μικρός χρόνος και πρέπει μέσα σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο πολίτης να βρει δικηγόρο, ο δικηγόρος πρέπει να καταθέσει την αγωγή, πρέπει να πληρωθεί γραμμάτιο κατάθεσης του δικηγόρου και να υπάρχει και επίδοση από δικαστικό επιμελητή. Πρακτικά αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι θα υπάρχουν ουρές έξω από δικηγορικά γραφεία και ο πολίτης, συν την ταλαιπωρία όλης αυτής της διαδικασίας, θα έχει και οικονομική επιβάρυνση που πρόχειρα, όσο μιλούσατε, εκτιμώ ότι θα είναι γύρω στα 300 έως 500 ευρώ. Διότι, έχει να πληρώσει και τον δικηγόρο του, έχει να πληρώσει και το γραμμάτιο κατάθεσης, έχει να πληρώσει και τον δικαστικό επιμελητή.

Επομένως, στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας απομένει, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε ούτε τις ουρές ούτε το κομφούζιο και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Από τη μία είναι καλό διότι, οι δικηγόροι μετά από μια μακρά περίοδο αποχής θα έχουν λίγο δουλειά, άρα ενισχύουμε λίγο την δική τους οικονομική κατάσταση. Επιβαρύνεται, όμως, ο πολίτης και θα σας έλεγα ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα.

Γι’ αυτό όσο υπάρχει χρόνος θέλω να ξανασκεφτείτε την πρόταση για την οποία επιμένω, έχοντας υπολογίσει και την απλοποίηση των διαδικασιών που επιφέρει και τη δυνατότητα να είμαστε ασφαλείς στο θέμα του δικαίου και το γεγονός ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου ο πολίτης, διότι το εξώδικο που ουσιαστικά σας προτείνω δεν χρειάζεται τη σύμπραξη του δικηγόρου. Είναι μια απλή αίτηση που μπορεί μόνος ο πολίτης να καταθέσει.

Θεωρώ λοιπόν, ότι γλιτώνουμε πάρα πολύ άγχος και από τους πολίτες και από την οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, θεωρώ ότι το αντίγραφο της εξώδικης δήλωσης μαζί με τη φορολογική δήλωση του πολίτη, πραγματικά θα δώσει διέξοδο και στους συναδέλφους εφοριακούς, αλλά και στον Έλληνα πολίτη που αρκετά τον έχουμε ταλαιπωρήσει με φορολογία, με τρέξιμο και αγωνία, για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Εξάλλου, θα σας πω ότι η πολιτεία από αυτούς τους ανθρώπους περιμένει ανάπτυξη, δουλειές και έσοδα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Προσαρμόστε τις λογιστικές εφαρμογές σας στις ανάγκες των

Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων
• Ισοζύγιο με αξίες και διαφορές λογιστικής & φορολογικής βάσης
• Προσαρτήματα χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Ν.4308/2014)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θα συμφωνήσω απόλυτα, κυρία Κεφαλίδου, ότι οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τη φορολογική μας πολιτική και δεν χρειάζεται να τους ταλαιπωρούμε με διαδικαστικά και άλλα προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να τα λύσουμε αλλιώς. Ο νόμος, όμως, είναι σαφής και μας επιβάλει αυτήν τη διαδικασία σε ό,τι αφορά το πώς θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια. Εξετάζουμε, βεβαίως, και θα εξετάσουμε την πρότασή σας και θα παρακολουθήσουμε από κοντά το θέμα. Δεν μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τον νόμο και θα έχουμε προβλήματα με τους δικηγορικούς συλλόγους αν πάμε εμείς σαν Υπουργείο Οικονομικών και πούμε ότι δεν χρειάζεται η παρέμβαση του δικηγόρου για να γίνει αυτή η διαδικασία.

Βλέπω στο site του δικηγορικού συλλόγου ότι από τις 16 Μαΐου έως τις 24 Μαΐου -έχει παραταθεί αυτό, βέβαια- έχει επιτραπεί στους δικηγόρους να καταθέτουν αυτές τις αγωγές, χωρίς άδεια των δικηγορικών συλλόγων. Άρα υπήρχε ο προηγούμενος χρόνος. Πιθανά να πρέπει κι εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών να το επικοινωνήσουμε περισσότερο και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Εξετάζουμε αυτό που είπατε και σας ευχαριστώ ξανά και για την αρχική πρόταση και την τωρινή και θα δούμε το πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Για την ώρα, αυτό που θέλω να πω στους πολίτες είναι ότι πρέπει να τρέξουν να τακτοποιήσουν αυτές τις εκκρεμότητες.

Σε σχέση με τα ανείσπρακτα ενοίκια, θυμάστε τι έγινε εδώ στο τέλος του 2015, μια μεγάλη πολιτική συζήτηση ως προς το να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με χρήματα τα οποία στην ουσία δεν εισέπραξαν και θα ήταν εισόδημά τους. Δόθηκε η λύση αυτή. Πρέπει οι πολίτες να προστρέξουν, να τακτοποιήσουν αυτές τις εκκρεμότητες και το Υπουργείο Οικονομικών με κοινωνική ευαισθησία θα παρακολουθήσει το θέμα και θα το αντιμετωπίσει.

Αυτό που θέλω να πω ως προς την ημερομηνία είναι ότι δεν σχεδιάζουμε το 2016 να γίνει ότι και το 2015, δηλαδή με συνεχείς παρατάσεις να πάμε τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τον Οκτώβριο.

Πρέπει να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις άμεσα για να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Αν όλα αυτά τα πράγματα γίνουν με έναν ομαλό ρυθμό θα έχουμε και μια ομαλή κατανομή των φορολογικών βαρών μέσα στο έτος. Εάν τα αφήσουμε τελευταία στιγμή και μαζευτούν όλα τους τελευταίους μήνες του έτους θα έχουμε πάλι τα γνωστά προβλήματα και δεν θέλουμε να έχουν αυτά τα προβλήματα οι πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

>>>•<<<

 

Related posts