27 Μαρτίου 2024

Breaking News

Παγώνουν τα ΕΣΠΑ; Τι απαντάει η κυβέρνηση

Παγώνουν τα ΕΣΠΑ; Τι απαντάει η κυβέρνηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με ένα εσωτερικό της έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον Walter Deffaa, Γενικό Διευθυντή των τοπικών προγραμμάτων ανάπτυξης όπου σε αυτά ανήκουν τα ΕΣΠΑ, φέρεται ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές προς την Ελλάδα για τα προγράμματα ενίσχυσης ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο λόγος που η Κομισιόν προσανατολίζεται σε μια τέτοια ενέργεια είναι η έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η οποία αφορά στην εξέταση ατασθαλιών σε προγράμματα ενισχύσεων προηγούμενων περιόδων.

Λέγεται ότι παρόλο που το έγγραφο κυκλοφόρησε εσωτερικά (στη Κομισιόν) στις 17 Ιουνίου, ότι αναμένεται να επισημοποιηθεί ως απόφαση μετά την υλοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου της Κομισόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Ελλάδα στις 21 Ιουνίου.

Δεν αναφέρθηκε επίσης εάν το όλο θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Γιουνκέρ και του Τσίπρα, χθες.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε τα ακόλουθα:

Αναφορικά με διαρροές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την φημολογούμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Related posts