H IBM και το Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) ανέπτυξαν ένα νέο σούπερ κομπιούτερ που θα έχει την δυνατότητα μάθησης και θα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση σε πάρα πολλούς τομείς.
Ο υπερυπολογιστής αυτός, βασισμένος σε ένα νέο ‘νευροσυναπτικό’ επεξεργαστή (chip) που ονομάζεται IBM TrueNorth, μπορεί να αναπαράγει το ισοδύναμο 16 εκατομμυρίων νευρώνων και 4 δισεκατομμυρίων συνάψεων – και καταναλώνει ρεύμα, όσο μια μικρή μπαταρία.
Ο υπερυπολογιστής έχει μια σειρά από τσιπάκια, όπου με την σειρά τους, ο κάθε μεμονωμένος επεξεργαστής (chip), έχει ένα εκατομμύριο ‘νευρώνες’ και έχει την ίδια ισχύ όσο ένας σημερινός υπερυπολογιστής, με ένα κύκλωμα όμως στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Επίσης, το κάθε μεμονωμένο τσιπάκι διαθέτει 256 εκατομμύρια προγραμματιζόμενες συνάψεις, τις περισσότερες που η IBM έχει εσωκλείσει σε ένα chip.
Στη κάτωθεν φωτογραφία, το τσιπάκι:
Ουσιαστικά ο νέος υπερυπολογιστής της IBM, σχεδιασμένος με νευρωνικά δίκτυα, είναι ικανός να διεξαγάγει σύνθετες διαδικασίες αυτομόρφωσης όπως η αναγνώριση ενός μοντέλου (pattern) και ολοκληρωμένη αισθητηριακή επεξεργασία, πολύ πιο αποτελεσματικότερη από τα σημερινά συμβατικά chips.
Ο νέος υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση νέων υπολογιστικών δυνατοτήτων, σημαντικών για το Εθνικό Κέντρο Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (στα αγγλικά NNSA), σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, την διαχείριση των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων του έθνους και της μη διάδοσης αυτών.
Ο προηγμένος προσομοιωτής και υπολογιστής της NNSA θα αξιολογεί μηχανικές μαθησιακές εφαρμογές, θα κατανοεί δύσκολους αλγόριθμους και αρχιτεκτονικές και θα διεξαγάγει γενικές κομπιουτερικές μελέτες σκοπιμότητας.
Οι δυνητικές δυνατότητες που παρουσιάζει η νευρομορφική υπολογιστική και η μηχανική νοημοσύνη που συνεπάγεται, θα αλλάξουν επαναστατικά τον τρόπο που οι άνθρωποι διεξάγουν την επιστήμη.
Όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα νευροσυναπτικά συστήματα απαιτούν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και μικρότερο όγκο και παράλληλα είναι κατά πολύ ταχύτερα, από τα μέχρι σήμερα άλλα ανεπτυγμένα υπολογιστικά συστήματα.
Ευεπιχειρείν: H πλέον προηγμένη οδός για το επαγγελματικό σας update!
Μπορεί να είναι πραγματικά επαναστατικό για την βιομηχανία υπολογιστών, αναβαθμίζοντας αυτήν σε μια λειτουργία που θα μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με συσκευές με τεράστια υπολογιστική ισχύ και ταχύτητα και μικρότατο μέγεθος σε σχέση με τις δυνατότητές τους και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φορητές συσκευές: φανταστείτε τους εν λόγω επεξεργαστές σε smartphones, αισθητηριακά δίκτυα, αυτοκινούμενα οχήματα, σε ρομπότ, στην δημόσια ασφάλεια, σε ιατρικές εφαρμογές, κ.ά..
Επίσης το εν λόγω chip θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες μηχανικής αυτομάθησης, προκειμένου να δημιουργήσουν συστήματα που θα μαθαίνουν από μόνα τους, θα αιτιολογούν από μόνα τους, δηλαδή που θα πλησιάζουν πολύ την καλούμενη τεχνητή νοημοσύνη και εντέλει θα βοηθούν τους ανθρώπους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις.