Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016, η εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.
Το νέο, καινοτόμο Ταμείο φέρει την ονομασία EquiFund και ιδρύθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το EIF, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη διευκόλυνση και ενίσχυση επενδύσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί τώρα το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών μέσω του οποίου θα μπορούν επενδυτές να χρηματοδοτούν ΜμΕ παίρνοντας μέρος των μετοχών τους» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Ο νέος χρηματοδοτικός θεσμός πρόκειται να συμβάλλει στην αλλαγή του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας συνδέοντας την πανεπιστημιακή έρευνα με την ανάπτυξη εξωστρεφούς, έξυπνης και δυναμικής επιχειρηματικότητας και εστιάζοντας στην καινοτομία και τις συνέργειες κάθε είδους και μεταβάλλοντας την κεφαλαιουχική σύνθεση και την νοοτροπία διοίκησης των ελληνικών επιχειρήσεων».
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα προικοδοτηθεί με 260 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, στα οποία θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές προσφέροντας μόχλευση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ουσιαστική μάλιστα εμπλοκή στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα έχει επίσης ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και της θυγατρικής του ΤΑΝΕΟ.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέπτυξε το σκεπτικό για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών «EquiFund». Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, βασικοί στόχοι του Υπουργείου είναι η συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και παράλληλα η διασφάλιση νέων επενδυτικών πόρων. Υφιστάμενα και νέα εργαλεία λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς υπηρετούν κοινές προτεραιότητες: την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, την στήριξη της καινοτομίας και την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργειών/συνεργασιών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τη λειτουργία αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου. Υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα της νέας επενδυτικής πλατφόρμας, που για πρώτη φορά συνδυάζει πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ) και πόρους του Σχεδίου Γιούνκερ από την ΕΤΕπ και που, προπάντων, προσφέρει χρηματοδότηση με τη σύγχρονη και αποδοτική μορφή της συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση των επιχειρήσεων (equity capital, venture capital). «Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα ήταν μάλλον αδύνατες υπό άλλες μορφές. Το Ταμείο μπορεί λοιπόν να συμβάλει στο μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα της μεταποίησης και της βιομηχανίας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ακόμη ότι η δημιουργία του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund επιδιώκει τη σύζευξη ανάμεσα σε καινοτόμες και δυναμικές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, από τη μια μεριά, και σε επενδυτές, εγχώριους και διεθνείς, από την άλλη, που επιθυμούν να επενδύσουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, καθώς αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας, αλλά, λόγω του μεγέθους των επιχειρήσεων, αδυνατούν να τις εντοπίσουν και προσεγγίσουν μία προς μία. Συνολικά, αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα πλησιάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις κάθε κατεύθυνσης, μέσα από τα δύο Παράθυρα της γενικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη, όμως, προτεραιότητα δίνεται, μέσα από το Παράθυρο Καινοτομίας, στη σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή. «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία. Να μπορέσει να αξιοποιήσει την υψηλού επιπέδου έρευνα που γίνεται στη χώρα. Να μπορέσει η χώρα να προσφέρει – σε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι φτηνής και απαξιωμένης εργασίας – μια αληθινή προοπτική στις νέες και τους νέους επιστήμονες, που είτε βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα είτε την έχουν εγκαταλείψει τα χρόνια της κρίσης», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.