22 Απριλίου 2024

Παρουσίαση του νέου site aade.gr και Άνοιγμα συστήματος για Υποβολή Δηλώσεων

Παρουσίαση του νέου site aade.gr και Άνοιγμα συστήματος για Υποβολή Δηλώσεων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου ενημέρωση από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή όσον αφορά το νέο site της ΑΑΔΕ www.aade.gr, όπως επίσης και για την άνοιγμα του συστήματος για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Το site www.aade.gr άνοιξε, μέσα από το οποίο θα γίνονται στο εξής η υποβολή των δηλώσεων. Το site έχει υπηρεσίες για Πολίτες και για Επιχειρήσεις. Σε αυτό θα ‘πέσουν’  σταδιακά όλα όσα έχουν να κάνουν με την φορολογία φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Το aade.gr θα συνυπάρχει με το gsis.gr, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, θα μείνει το νέο.

Όσον αφορά τις ‘καινοτομίες’ στις φετινές δηλώσεις:

1. Θα υπάρχει πεδίο IBAN τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα συμπληρώνεται προαιρετικά από τον υπόχρεο, για να χρησιμεύει για επιστροφές και συμψηφισμούς. Το ΙΒΑΝ θα υπάρχει στις περιπτώσεις παντρεμένων ζευγαριών και για τα δύο μέλη, δηλαδή δύο διαφορετικά πεδία και γα τους δύο συζύγους ή εάν ο υπόχρεος είναι ανύπαντρος, θα υπάρχει ένα πεδίο, για αυτόν.

2. Για να υποβάλλουν Ε3, όσοι δεν έχουν αλλάξει ΚΑΔ, θα πρέπει να τον αλλάξουν ηλεκτρονικά, χωρίς πρόστιμο.

3. Θα υπάρχει χωριστή εκκαθάριση για συζύγους, εφόσον έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία (όταν ο ένας φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ο άλλος φορολογικός κάτοικος εξωτερικού).

4. Θα μπορεί και συνίσταται, να δηλωθεί αριθμός Ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

 

 Όσον αφορά την νέα ιστοσελίδα aade.gr

• Θα είναι ένας κοινός τόπος που θα συγκεντρωθούν όλες οι λειτουργίες που ελέγχονται από την ΑΑΔΕ, όπως π.χ. Τελωνειακές Αρχές, ΓΧΚ.

• Θα είναι απλό και φιλικό στον χρήστη. Οι λέξεις βάσει των οποίων ένας πολίτης θα μπορεί να κάνει αναζήτηση αυτού που θέλει θα είναι απλές για την εύκολη εύρεσή τους, όπως π.χ. «Εισόδημα», «Ακατάσχετος Λογαριασμός» κλπ.

• Θα είναι ευέλικτο για την ευκολότερη χρήση του: Κάτι που θα ζητάει ένας πολίτης όπως π.χ. ένα Μισθωτήριο, επειδή στο μυαλό ενός πολίτη μπορεί να είναι της κατηγορίας «Εισόδημα» και σε έναν άλλον της κατηγορίας «Ακίνητα», θα μπορεί να βρει την πλατφόρμα και από τις δύο κατηγορίες.

• Το site θα είναι ιδιαίτερα responsive και σε σύγχρονες συσκευές smart phones και tablets.

Όσον αφορά το κάθε ζητούμενο, όταν μπαίνει δηλαδή ο πολίτης και αναζητάει να κάνει κάτι, θα είναι πολύ χρηστικό καθώς:

• Για κάθε ζητούμενο, θα υπάρχει μια κοινή δομή (δείτε την παρακάτω εικόνα).

• Θα υπάρχει βήμα –  βήμα καθοδήγηση. Παράδειγμα, εάν θέλει να πάει στο «Πετρέλαιο Θέρμανσης», αφού πατήσει αυτό, θα βλέπει τις προθεσμίες που υπάρχουν και μετά βήμα –  βήμα η διαδικασία.

• Έπειτα θα υπάρχουν Συχνές Ερωτήσεις (και Απαντήσεις) Frequently Asked Questions, μέσω των οποίων θα μπορούν να απαντηθούν κάποια πιθανά ερωτήματα των πολιτών, για το κάθε συγκεκριμένο ζητούμενο.

• Έπειτα θα υπάρχει Εγχειρίδιο Χρήσης, που θα αναφέρει όλα τα ‘ τεχνικά, όπως πως θα συνδεθεί, που θα πάει, τι θα πατήσει.

• Τέλος, θα υπάρχει η σχετική νομολογία που διέπει την εν λόγω λειτουργία και ζητούμενο, όπως ΠΟΛ., εγκυκλίους, νόμους κλπ.

 

Άλλα

• Η ιστοσελίδα άνοιξε προς υποβολή των δηλώσεων. Σε μια περίπου ώρα, είχε επισκεψιμότητα περί των 3.000.

• Οι Βεβαιώσεις Αποδοχών έχουν ανέβει για όσους τις έχουν ανεβάσει.

• Ο μεγαλύτερος όγκος των Συντάξεων έχει επίσης ανέβει.

 

Σχετικά με τις ορισμένες αλλαγές στις Δηλώσεις φυσικών προσώπων, αναφέρθηκε ότι:  

• Προστέθηκε ο κωδικός 320 για διαφορετικές φορολογικές κατοικίες μεταξύ των συζύγων (όταν ο ένας είναι Ελλάδος και ο άλλος Εξωτερικού)

• Προστέθηκαν οι κωδικοί 037, 038 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

• Προστέθηκαν και κωδικοί για τα ομαδικά ασφαλιστήρια, από εταιρίες του εξωτερικού άνευ μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα που δεν είχαν παρακράτηση φόρου.

 

Άλλα

• Η προθεσμία για τις δηλώσεις δεν έχει καθοριστεί. Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την αναπλ. υπουργό, κα Παπανάτσιου και ως συνήθως, θα δοθεί εύλογος χρόνος για την συμπλήρωσή τους.

• Δεν αλλάζουν οι τρεις δόσεις, με την πρώτη να είναι τον Ιούλιο..

• Οι κωδικοί για να εισέλθει κανείς στο aade.gr είναι οι ίδιοι με του taxisnet

 

Η ΑΑΔΕ έβγαλε σχετικά με τα παραπάνω, το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων ανακοινώνει την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως και όλες οι παρεχόμενες από την Α.Α.Δ.Ε εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, είναι πλέον διαθέσιμες από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιδιώξαμε και δημιουργήσαμε ένα site όσο το δυνατόν πιο απλό και πιο φιλικό στο χρήστη, στις σελίδες του οποίου δίνουμε οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους φορολογούμενους και τους λογιστές φοροτεχνικούς, ώστε να διευκολύνονται και να περιοριστεί ο χρόνος διεκπεραίωσης των συναλλαγών τους.

Καλούμε όλους, λογιστές, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους να συνδράμουν στην προσπάθειά μας για ομοιόμορφη κατανομή των ηλεκτρονικών υποβολών, στο διαθέσιμο χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε υπερφόρτωση του συστήματος στο παρά ένα και να συζητάμε μετά για παρατάσεις προθεσμιών.

Από την πλευρά του, το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ομαλή ροή και εξέλιξη της διαδικασίας».

Related posts