2 Σεπτεμβρίου 2024

Στην περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας στοχεύει η φετινή 82η ΔΕΘ

Στην περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας στοχεύει η φετινή 82η ΔΕΘ

Στην περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας, που ξεπέρασε πέρυσι τα $4,5 δισ., στοχεύει μεταξύ άλλων, η φετινή 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με περίπου 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 πέρυσι και πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου.

Η Κίνα, ως τιμώμενη χώρα, καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο έκτασης έξι στρεμμάτων, στο περίπτερο 13, και συμμετέχει με αντιπροσωπεία 400 ατόμων και με περίπου 170 εταιρείες, μεταξύ των οποίων επτά επιχειρηματικοί κολοσσοί, που διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην κινεζική επιδίωξη για τη δημιουργία νέου “Δρόμου του Μεταξιού”, όπως η COSCO και η China Development Bank (CDB), ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, που με την ευκαιρία της ΔΕΘ θα διερευνήσει και τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα (σ.σ. η CDB πρόσφατα υπέγραψε μνημόνιο ύψους $3 δισ. με τη Deutsche Bank, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας “One Belt, One Road”, ήτοι του νέου “Δρόμου του Μεταξιού”, στον οποίο η Κίνα επενδύει κεφάλαια-“μαμούθ”).

Εκθεσιακό hub για τα κινεζικά προϊόντα

«Θέλουμε -και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό- η Θεσσαλονίκη να γίνει εκθεσιακό hub για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στα Βαλκάνια και στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας ότι η παρουσία της Κίνας στην έκθεση δίνει πραγματική υπόσταση στη διεθνοποίηση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολλές διεθνείς συνεργασίες. «Είχαμε επανειλημμένα προσπαθήσει να έχουμε την Κίνα ως τιμώμενη χώρα, υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας, με τους εκθεσιακούς οργανισμούς της Καντόνας και του Σενζέν, αλλά το “κλειδώσαμε” πέρυσι, στο πρώτο εξάμηνο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Τζήκας και υπενθύμισε ότι πέραν των προαναφερθεισών κινεζικών εταιρειών, στην 82η ΔΕΘ συμμετέχουν επίσης ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei Technologies Co Ltd, η τηλεπικοινωνιακή ΖΤΕ, αντίστοιχη του ΟΤΕ, η Air China (που μετά από δεκαετή απουσία επανασυνδέει αεροπορικώς την Ελλάδα με την Κίνα) και 23 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την ευρύτερη περιοχή της Σανγκάης.

Εκπροσώπηση της Κίνας “στον ανώτερο δυνατό βαθμό” και διαδοχικά fora

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι η συμμετοχή της Κίνας στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας κρίνεται συνολικά ως απόλυτα επιτυχημένη, «όχι μόνο λόγω των πολλών συμμετοχών, αλλά και επειδή έχει συγκροτηθεί ένα καλά δομημένο πρόγραμμα φόρουμ, business meetings και βέβαια η μεγάλη αυτή χώρα εκπροσωπείται στη ΔΕΘ με κυβερνητικούς αξιωματούχους της στον ανώτερο δυνατό βαθμό».

Related posts