Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, δημοσίευσε ένα Δελτίο με τις θέσεις του, για την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εργασία, το κράτος και τους θεσμούς. Σε αυτό, αναφέρει συνοπτικά τα ακόλουθα:
Σήμερα παραμένει ως μεγάλο στοίχημα η αξιοποίηση του δυναμικού που έχει η χώρα και η, χωρίς μεγάλες παλινδρομήσεις, πορεία της με στόχο την ένταξη στην ομάδα των ανεπτυγμένων και θεσμικά ώριμων χωρών. Υπάρχει πλέον μια σημαντική εμπειρία από την προσπάθεια εφαρμογής των «Μνημονίων», με αποτυχίες φυσικά τις οποίες βιώνουμε όλοι καθημερινά, αλλά και ορισμένες επιτυχίες.
Σίγουρα υπάρχουν σημαντικά διδάγματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και που αφορούν κυρίως το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών που ωφελούν τη χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Κυρίως, έχει αναδειχθεί η ανάγκη συντονισμένης και αποτελεσματικής επίλυσης των πρακτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, με συμμετοχή των ημεδαπών δυνάμεων της παραγωγής, εργασίας, διοίκησης και πολιτικής.
Για να αποκτήσει η χώρα την ικανότητα να ασκήσει αποτελεσματικές πολιτικές επιμένουμε στο παρόν σημείωμα ιδιαίτερα σε μεταρρυθμίσεις που ήδη προβλέπονται για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την ικανότητα της να αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους της προσφέροντας αξία στην κοινωνία και οικονομία. Επιμένουμε επίσης στην ποιοτική αναβάθμιση της διαδικασίας νομοθέτησης, την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων κατά της διαφθοράς αλλά και την απομάκρυνση στρεβλώσεων κατά του ιδιωτικού τομέα από το Σύνταγμα με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Επιπλέον, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας τονίζουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη μιας στρατηγικής που θα εφοδιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας με τις δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, και η οικονομία συνολικά, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τη μη μισθολογική ανταγωνιστικότητα τους. Το υπερβολικά υψηλό μη μισθολογικό κόστος, σε συνδυασμό με τα σημαντικά κενά δεξιοτήτων που καταγράφονται στην αγορά εργασίας, φέρουν το κύριο μέρος της ευθύνης για τις αδύναμες επιδόσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών θα πρέπει να αγγίζει το σύνολο των ζητημάτων που ήδη προβλέπονται στο «Μνημόνιο», από το ζήτημα της αδειοδότησης, το χωροταξικό και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, έως ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται ή που εμφανίζονται ως χαμηλότερης προτεραιότητας στο «Μνημόνιο» όπως, ενδεικτικά, η συντονισμένη εποπτεία της αγοράς, ζητήματα αναβάθμισης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και της συνεργασίας μεταξύ αγοράς και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Η καταγραφή από τον ΣΕΒ συγκεκριμένων προτάσεων στα ζητήματα αυτά αποσκοπεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς την προσπάθεια αναβάθμισης της ικανότητας της Ελλάδας να ασκεί πολιτική. Αλλά και να βοηθήσει την επιτάχυνση προόδου στα, κρίσιμα, επιλεγμένα ζητήματα που αναφέρονται εδώ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η προσπάθεια διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων και σε άλλα ζητήματα.
Στην προσπάθεια αυτή θα συνεχίσει να επιμένει ο ΣΕΒ αλλά φυσικά θα πρέπει να συνεισφέρει και όποιος άλλος φορέας ή εταίρος έχει την ικανότητα και θέληση να συνεισφέρει.
Το παρόν κείμενο επίσης καταγράφει δράσεις για την αντιμετώπιση ειδικά δυο μεγάλων προβλημάτων που δεν προϋπήρχαν της κρίσης, και που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Αυτά αφορούν την πολυεπίπεδη, πλέον, υπερφορολόγηση καθώς και τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που προέκυψε ως συνέπεια της διστακτικής και μακρόσυρτης αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.
Σήμερα πλέον γίνεται αντιληπτό από όλους, περισσότερο από ότι γινόταν στην αρχή της κρίσης, ότι οι προτάσεις πολιτικής που διατυπώνονται πρέπει να βασίζονται σε επαρκή τεκμηρίωση και να συγκεκριμενοποιούνται. Άλλωστε μόνο έτσι είναι εφικτή τόσο η διατύπωση χρήσιμων και συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά και η δρομολόγηση οργανωτικών και άλλων παρεμβάσεων βάσει σχεδίου. Αλλά επίσης πλέον μόνο έτσι μπορεί οι όποιες προτάσεις να υποστηριχθούν έναντι των εταίρων – πιστωτών του Ελληνικού κράτους αλλά και της κοινωνίας.
Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο του ΣΕΒ σε μορφή pdf, ΕΔΩ, όπου αφού ανοίξετε το έγγραφο, μπορείτε να το σώσετε τοπικά, επιλέγοντας File > Save as…
ή εναλλακτικά, διαβάστε την, αμέσως παρακάτω on line: