25 Απριλίου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 11/10/17

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 11/10/17

Τα σημαντικά νέα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2017, τάχιστα, με μια ματιά:

        «Ω, μα ο άνθρωπος θα έπρεπε να φτάνει πέρα απ’ όσα μπορεί να αδράξει/ Ή ποιο τότε το νόημα των ουρανών;» (Ah, but a man’s reach should exceed his grasp,/ Or what’s a heaven for? ) – Robert Browning

Ε λ λ ά δ α 

• Αχτσιόγλου: Σύντομα θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον ΕΦΚΑ.

• Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ το άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου. Με 148 ψήφους, μεταξύ των οποίων και της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε η επίμαχη διάταξη, ρίχνοντας όμως την πλειοψηφία, κάτω από τον «πολιτικό πήχη» των 150 βουλευτών.

• Ο ΕνΔΤΚ (πληθωρισμός) τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2016, παρουσίασε αύξηση 1,0% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε ΕΔΩ.

• Στο 1,8% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ. Για το 2018, ‘βλέπει’ ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί κατά 2,6%, εκτίμηση που υπερβαίνει το  2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 – τελευταίο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ – θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1% του ΑΕΠ. Στοιχείο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα εγείρει ζητήματα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παγίως θέτει η πλευρά του Ταμείου.

• Η ΕΚΤ αποκόμισε κέρδη €7,8 δισ. την περίοδο 2012-2016 από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος αγοράς ομολόγων SNP, σύμφωνα με τον Διοικητή της, Μάριο Ντράγκι.

• Γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες, άρχισαν να παραλαμβάνουν τα έντυπα του ΕΦΚΑ, με τις αναδρομικές εισφορές του 2016. Τα ποσά ξεκινούν από τα €535. Οι υπόχρεοι, καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό έως το τέλος Νοεμβρίου, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

 

 

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό 

• Ρωσικό μαχητικό Su-24 συνετρίβη στη δυτική Συρία την Τρίτη, κατά τη διάρκεια απογείωσης. Τα αίτια αποδίδονται σε μηχανική βλάβη. Η Ρωσία από το 2016 στη Συρία, έχει χάσει άλλα δύο αεροσκάφη.

• Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί την απόκτηση τεχνογνωσίας από την παραγγελία του προηγμένου ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400: Ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά των S-400, κάτι που θορύβησε τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ωστόσο τώρα, ο τούρκος υπ.εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η αγορά είναι πιθανό έως και να ματαιωθεί, εφόσον η Ρωσία δεν αποδεχθεί, το αίτημα της Τουρκίας για συμπαραγωγή τους. Η Μόσχα, εάν και παλαιότερα είχε δηλώσει ότι μπορεί μέρος της παραγωγής των S-400, να γίνει στην Τουρκία, μάλλον τώρα εμφανίζεται πρόθυμη, προφανώς για να μην αποκτήσει η Τουρκία την πολύτιμη τεχνογνωσία. Αν λοιπόν η Τουρκία επιμείνει στο σκληρό παζάρι, δεν αποκλείεται να χαλάσει τις σχέσεις και με τους Ρώσους.

• Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται με χάκερς του καθεστώτος, πριν περίπου έναν χρόνο, υπέκλεψε στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας (που προφανώς σχετίζονται με την Β. Κορέα), μεταξύ των οποίων, και έναν σχέδιο δολοφονίας του υπέρτατου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

• Μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, στις περιοχές Napa (γνωστή και για τα κρασιά της), Mendocino και Sonoma, έχουν επιφέρει μέχρι στιγμής 11 θανάτους και καταστροφή περισσότερων από 1.500 οικιών.

• ΗΠΑ: Δεδομένου ότι έχει αναφερθεί από ΜΜΕ, ότι ο υπ.εξ., Τίλερσον, είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Τραμπ, ως βλάκα, ο Τραμπ σε συνέντευξή του, ανέφερε σχετικά, ότι νομίζει ότι η όλη υπόθεση είναι fake news, αλλά αν όντως το είπε, τότε θα πρέπει να κάνουν IQ τεστ, προσθέτοντας αμέσως, ότι «Και μπορώ να σας πω, ποιος θα κερδίσει».

Είστε ΕξΑιρετικός  Επενδυτής;

 

>>> Διαβάστε τάχιστα τα σημαντικότερα νέα της Τρίτης 10 Οκτ., ΕΔΩ.

Related posts