19 Απριλίου 2024

Οι δύο Ερωτήσεις που αναρωτιούνται οι άνθρωποι αμέσως μόλις σας συναντήσουν

Οι δύο Ερωτήσεις που αναρωτιούνται οι άνθρωποι αμέσως μόλις σας συναντήσουν

Έχετε πάντα το συναίσθημα ότι οι άνθρωποι σας κρίνουν αμέσως μόλις σας συναντήσουν; Οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται μόλις τρία δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν οι άνθρωποι εάν τους αρέσετε ή όχι, και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ανατρέψετε μια ενδεχομένως στρεβλή εντύπωση που μπορεί να αποκομίσουν από εσάς κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα. Αλλά τι ακριβώς προσπαθούν να καταλάβουν για εσάς εκείνες τις πρώτες στιγμές; Τι αναρωτιούνται σχετικά με εσάς;

Η Amy Cuddy, καθηγήτρια του Harvard Business School, μαζί με τους συναδέλφους της Susan Fiske και Peter Glick, μελετά αυτό, για περισσότερα από 15 χρόνια και πιστεύει ότι βρήκε την απάντηση.

Στο βιβλίο της “Presence ” (Παρουσία/παρουσιαστικό/ εμφάνιση), λέει ότι αυτά είναι τα δύο ερωτήματα που οι άνθρωποι αναρωτιούνται υποσυνείδητα, μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησής σας:

• Μπορώ να τον εμπιστευτώ;

• Μπορώ να τον σεβαστώ;

> Αλλά ποιο εκ των δύο, είναι το σημαντικότερο;

Η Cuddy νομίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αξιολογούν τον σεβασμό, αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν competence (ικανότητα, επάρκεια), και τον θέτουν πάνω από την αξιοπιστία. Παρόλο που και τα δύο είναι  σημαντικότατα, θεωρεί ότι οι ικανότητές σας σε ένα πεδίο που ενδιαφέρει αυτόν με τον οποίο συναντιέστε, η επάρκειά σας σε σχέση με τον σκοπό που συναντιέστε, είναι αυτά που ‘βαραίνουν’ περισσότερο, ακόμα και εν συγκρίσει με την σημαντικότατη επίσης αξιοπιστία. Ωστόσο θεωρεί ότι κατά την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, η αξιοπιστία ήταν σημαντικότερη.

Αυτό διότι σε βάθος χρόνου, εάν οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορείς να τους ‘μαχαιρώσεις’  πισώπλατα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σας βοηθήσουν στην πραγματική ζωή ή να σταθούν θετικοί απέναντι σε αυτά που εσείς τους λέτε, ακόμα και εάν σας θεωρούν ειδικό, ικανό και επαρκή στον τομέα σας, για τον οποίο συναντηθήκατε, ακόμα-ακόμα και εάν σας θεωρούν κορυφαίο.

Από εξελικτικής σκοπιάς είναι κρισιμότερο για την επιβίωσή μας, να γνωρίζουμε εάν ένα άτομο αξίζει την εμπιστοσύνη μας, να το θεωρούμε δηλαδή αξιόπιστο. Εάν κάποιος που προσπαθεί να σας επηρεάσει, δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν πρόκειται να σας φέρει κοντά του · στην πραγματικότητα, μπορεί η προσπάθειά του να σας επηρεάσει να εγείρει ακόμα και υποψίες, καθώς μπορεί να ειδωθεί ως  προσπάθεια χειριστικότητας, δηλαδή να σας ‘καταφέρει’ με πονηρούς και ύποπτους σκοπούς.  Ένα ζεστό, αξιόπιστο πρόσωπο, επίσης με ισχυρές ικανότητες θα ελκύσει τον θαυμασμό, αλλά μόνο αφού θα έχει εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, τότε και μόνο τότε, η ισχύς που έχει ως ικανότητες, καθίστανται ‘δώρο’ αντί απειλής.

Συνεπώς, ποιο το μάθημα εδώ;

Να είστε καλός και αυτό θα σας ξεπληρώσει μακροπρόθεσμα.

Related posts