28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Έκκληση Β. Αποστόλου στους αγρότες για συνεργατικά σχήματα στην εκδήλωση του Α.Σ. Ζαγοράς

Έκκληση Β. Αποστόλου στους αγρότες για συνεργατικά σχήματα στην εκδήλωση του Α.Σ. Ζαγοράς

Έκκληση σε όλους τους ανοργάνωτους αγρότες να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια που προβλέπονται από το αντίστοιχο μέτρο του ΠΑΑ και να προχωρήσουν στη συγκρότηση συνεργατικών σχημάτων απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του δίτομου έργου για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Υπουργός απηύθυνε επίσης «ύστατη έκκληση» στους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους: «Η υπεράσπιση του γάλακτος και της φέτας περνάει μέσα από τη συνεργασία τους. Δεν μπορεί να παρέμβει ο Υπουργός στην τιμή, αυτήν την διαμορφώνει η αγορά, και στην αγορά οι κτηνοτρόφοι μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά μόνον όταν είναι οργανωμένοι.
Μία λοιπόν Διεπαγγελματική, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα… Θα περιμένω μέχρι να λήξει η θητεία μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού:

Δεν είναι μικρό πράγμα, μια κοινωνική συλλογικότητα, να κουβαλάει κληρονομιά οικονομικού πολιτισμού ενός αιώνα. Πόσο μάλλον που ο αιώνας αυτός στην Πατρίδα μας σημαδεύτηκε από όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Για το λόγο αυτό, η εαρινή τούτη σύναξη υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την παρουσία συνεταιριστών, επιστημόνων καλλιτεχνών και όλων των φίλων που βρίσκονται εδώ με αφορμή την παρουσίαση της δίτομης ιστορίας 100 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό που έχει καταφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς προκαλεί κατά πρώτον έπαινο και κατά δεύτερο ευθύνη. Είναι σπουδαίο έργο και ταυτόχρονα δύσκολο φορτίο.
Σπουδαίο έργο γιατί κατόρθωσε να συντηρήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών τριών γενιών και δύσκολο φορτίο γιατί θα πρέπει να μην διαψεύσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τέταρτης, της νέας γενιάς συνεταιριστών παραγωγών.

Θα μπορούσαν τα 100 αυτά χρόνια, μέσα στον ευλογημένο και συνάμα δύσκολο αυτό τόπο, να είναι 100 χρόνια ιδιόρρυθμης μοναξιάς, όπως θα έλεγε ο δικός μας Γκαρσία Μαρκές, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Όμως ομόθυμα και επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά, οι κάτοικοι της Ζαγοράς, σε μια εκατονταετία που τα οικονομικά πρότυπα και τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης, καθώς και οι κοινωνικοί και πολιτικοί κραδασμοί άνοιγαν σε άλλα μέρη της πατρίδας μας τους δρόμους της φυγής και της εγκατάλειψης, αντιλήφθηκαν ότι η γη τους φύλαγε μέσα της σταθερές αξίες που καμιά πληθυσμιακή μετακίνηση, καμιά μετανάστευση ή αστυφιλία δεν θα μπορούσε να τους δελεάσει με κάποια άλλη «γη της επαγγελίας».

Με σύνεση και συλλογικότητα, μόχθο και σύγχρονο πνεύμα, καταφέρατε να διασώσετε να εμπλουτίσετε το φυσικό αγροτικό τοπίο, να διασφαλίσετε την οικολογική του συνοχή, να στηρίξετε το παρόν μέλλον του τόπου σας.

Αντιληφθήκατε με τον καλύτερο τρόπο τον πυρήνα των σύγχρονων αγροδιατροφικών αξιώσεων που λέει ότι η ποιότητα έχει μπει αποφασιστικά στο προσκήνιο των διατροφικών και οικονομικών αξιών. Οικοδομήσατε ένα συνεταιρισμό υπόδειγμα και καταστήσατε τα προϊόντα σας περιζήτητα ανά τον κόσμο.

Όλα αυτά που λέω δεν έχουν καμιά διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας ή εξιδανίκευσης των πραγμάτων. Θέλουν να βάλουν σε πρώτο πλάνο, να δώσουν προτεραιότητα στην αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη στο έργο σας.

Η πολιτειακή και κυβερνητική παρουσία εδώ σήμερα δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα έγνοιας, συστράτευσης και στήριξης των προσπαθειών σας. Η παρουσία μας εδώ να εκληφθεί και ως συνάντηση εργασίας. Μόνον έτσι αποκτούν αξία οι συμβολισμοί, όταν δίνουν αφορμή για τη συνέχεια, για το καλύτερο, για την πρόοδο.

Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τη χώρας αποφασισμένοι να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα δύσκολα και είμαστε μια ανάσα από το να το ολοκληρώσουμε, να το πετύχουμε.

Και σε αυτήν την προσπάθεια ο αγροτικός χώρος πρωταγωνιστεί. Θα είμαστε δίπλα σας και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας για να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να βγούμε από τα δύσκολα.
Θα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τον Συνεταιρισμό σας, το Δήμο και τους Φορείς της περιοχής, προκειμένου να διευκολύνουμε κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή προσπάθεια σας, προς όφελος των παραγωγών και της περιοχής σας

Έχετε καταθέσει πρόταση επενδυτικού σχεδίου ύψους 5 εκατ. € για επέκταση των ψυκτικών χώρων και αγορά νέου διαλογητηρίου τελευταίας τεχνολογίας. Η επένδυση θα δώσει προοπτική στην περιοχή για την επόμενη 30ετία και έχει όλες τις προϋποθέσεις να χρηματοδοτηθεί.

Έχετε επίσης καταθέσει πρόταση, με την οποία συμφωνούμε και θα βοηθήσουμε για την ίδρυση στην Ζαγορά Μουσείου Μήλου και Αχλαδιού.

Το Μουσείο θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος όπου θα παραδίδονται σεμινάρια και ημερίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας, συνεταιριστικής οργάνωσης και δραστηριότητας, τοπικής ανάπτυξης.

Και βέβαια γνωρίζω και την πρότασή σας για τη φορολογική αντιμετώπιση των συνεταιρισμένων αγροτών. Όμως για το θέμα αυτό είναι μαζί μας η αρμόδια Υπουργός, η δική σας η Κατερίνα.

Επιτρέψτε μου, όμως να εκμεταλλευτώ το βήμα που μου δώσατε για να απευθυνθώ σε όλους τους αγρότες μας. Γιατί μέσα στο χρόνο έχουν ακολουθηθεί, αρκετές φορές, όχι βέβαια από εσάς, αλλά από άλλες συνεργατικές οντότητες και κακές πρακτικές διαχείρισης, έγιναν λάθη και αστοχίες που δεν λύθηκαν στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε μπροστά μας και να μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε απαλλαγμένοι από δουλείες και εξαρτήσεις.

Ύστατη έκκληση στους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους μας: Η υπεράσπιση του γάλακτος και της φέτας περνάει μέσα από τη συνεργασία τους… Δεν μπορεί να παρέμβει ο Υπουργός στην τιμή… την διαμορφώνει η αγορά …και στην αγορά οι κτηνοτρόφοι μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά μόνον όταν είναι οργανωμένο …

Μία λοιπόν Διεπαγγελματική, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα… Θα περιμένω μέχρι να λήξει η θητεία μου. Και μια δεύτερη έκκληση σε όλους τους ανοργάνωτους αγρότες: Δεν μπορεί τη στιγμή που, όχι μόνο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνεργασία, αλλά και δεκάδες εκατ. ευρώ για τη στήριξή σας από συγκεκριμένο μέτρο του ΠΑΑ και μάλιστα με ευκολία στην υλοποίησή του, εσείς να μην προχωρείτε στην απορρόφησή του.

Συνήθως δίνουμε την ευχή να τα «εκατοστήσετε». Εσείς το πετύχατε. Λαμβάνοντας υπόψη το φίλεργο των κατοίκων και παραγωγών της Ζαγοράς, αυτό που θα ήθελα να σας ευχηθώ είναι να συνεχίσετε με το ίδιο πνεύμα σύνεσης και ομοθυμίας, και εντάσσοντας την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στις δραστηριότητές σας, να παραμείνετε ο φάρος εκείνος, που έχει ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα ο αγροτικός χώρος της πατρίδας μας.

Related posts