29 Μαρτίου 2024

Breaking News

42η η Ελλάδα στο διεθνή Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου

42η η Ελλάδα στο διεθνή Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου

Η Ελλάδα στην Έκθεση The Global Talent Competitiveness Index 2018, κατατάσσεται 42 μεταξύ 119 χωρών.

Η The Global Talent Competitiveness Index 2018 (GTCI), είναι μια Έκθεση που γίνεται ετησίως, και ουσιαστικά μετρά βάσει κάποιων αντικειμενικών παραγόντων, τις δυνατότητες των ταλέντων, σε κάθε χώρα, συνεπακόλουθα πόσο ανταγωνιστική είναι κάθε χώρα, στην δημιουργία, ανάπτυξη, διατήρηση, προσέλκυση κλπ, ταλέντων.

Και βέβαια, όταν μια χώρα, λαμβάνει υψηλή βαθμολογία στο GTCI, σημαίνει ότι είναι ισχυρή σε όλα τα παραπάνω που άπτονται του ταλέντου, και συνεπακόλουθα, αυτό μπορεί να είναι καλό για την οικονομία της, αφού μια οικονομία που χρησιμοποιεί ταλέντα, σίγουρα είναι και σε βάθος χρόνου, περισσότερο αποτελεσματική, σε σύγκριση με άλλες που υστερούν.

Ο γενικός δείκτης GTCI, βγαίνει από την σύνθεση έξι επιμέρους υπο-δεικτών, οι οποίοι συνθέτονται σε κάθε χώρα, απαντώντας σε ένα πλήθος σχετικών ερωτημάτων, ιδίων βέβαια σε κάθε χώρα.
Οι έξι επιμέρους δείκτες είναι οι:

Enable = Έχει να κάνει με την μέτρηση των αναγκαίων συνθηκών που επιτρέπουν να δημιουργηθούν ταλέντα – ικανότητες

Attract = Έχει να κάνει με την μέτρηση των αναγκαίων συνθηκών που επιτρέπουν την προσέλκυση ταλέντων – ικανοτήτων

Grow = Έχει να κάνει με την μέτρηση των αναγκαίων συνθηκών που επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη ταλέντων – ικανοτήτων, κυρίως εκπαίδευση και κατάρτιση

Retain = Έχει να κάνει με την μέτρηση των αναγκαίων συνθηκών που επιτρέπουν την διατήρηση ταλέντων – ικανοτήτων

Vocational and Technical Skills = Έχει να κάνει με τις ικανότητες που βασίζονται σε γνώσεις γλώσσας ή τεχνικές, που συνεπάγονται επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία

Global Knowledge Skills = Μετράει την επίδοση σε επίπεδο ικανοτήτων γνώσεως που μετρούν διεθνώς.

Η Ελλάδα συνεπώς, 42η διεθνώς και μεταξύ 119 κρατών, είναι μπροστά από την 43η Κίνα, 44η Ουρουγουάη, 45ο Παναμά, 46ο Μαυρίκιο, 47η Βουλγαρία (ένας εκ των γειτόνων μας), 48η Κροατία (παρομοίως, γείτονάς μας) και 49η Αργεντινή. Λίγο πιο μπροστά από εμάς, συναντάμε την Σαουδική Αραβία στην 41η θέση και την Σλοβακία στην 40η.

Γενικότερα, δεν είναι επίδοση για την οποία μπορεί να αισθανόμαστε ευχαριστημένοι, καθώς όλες οι χώρες στο εύρος της επίδοσής μας, που αναφέραμε, δεν είναι από αυτές που θέλεις να τους μοιάσεις. Ακόμα και η Κίνα, μπορεί να είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο το κομμουνιστικό της background και η ‘κλειστότητά’ της, την έχουν προφανώς οδηγήσει σε αυτή την ‘φτωχή’ επίδοση, παρόλο, που στα τελευταία χρόνια, επιχειρεί βελτιώσεις.

Πίσω στην Ελλάδα, εάν ρίξουμε μια ματιά στους έξι υπο-δείκτες, η κατάταξη της χώρας μας διεθνώς, και – υπενθυμίζουμε – μεταξύ 119 κρατών, είναι η εξής:

• Enable =  75, δηλαδή πολύ κακή επίδοση

• Attract =  74, παρομοίως πολύ κακή επίδοση και ενδεχομένως και αναμενόμενο, αφού στα τελευταία χρόνια, ακόμα και οι δικοί μας επιστήμονες, οι Έλληνες, φεύγουν εκτός Ελλάδος, προκειμένου να  βρουν κάπου αλλού μια εργασία που να τους δίδει ένα decent εισόδημα και διαβίωση,

• Grow =   47

• Retain = 29

• Vocational and Technical Skills = 49

• Global Knowledge Skills = 31

Τώρα, και όσον αφορά την σύγκρισή μας, με άλλες χώρες που θεωρούμε παραδοσιακά συγκρίσιμες, όπως αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, έχουμε την: Κύπρο στην 37η, Ιταλία στην 36η, Ισπανία στην 31η και Πορτογαλία στην 29η. Όλες τους δηλαδή σε αρκετά καλύτερη θέση από την δική μας.
Επίσης, η γειτονική μας Τουρκία, που ως οικονομία και χώρα, είναι μεγάλη, κατατάσσεται στην 68η θέση (αρκετά χειρότερα από εμάς), και στην αμέσως αποκάτω (69) βρίσκουμε την Σερβία, ενώ βρίσκουμε και την FYROM στην 59η και την Αλβανία στην 78η.

Η πρώτη δεκάδα διεθνώς, στον δείκτη GTCI, αποτελείται από τις εξής χώρες (βλ. πίνακα), με την Ελβετία να πρωτεύει.

Παρόλο που η χώρα μας (συνολικά ως χώρα), δεν έχει επίδοση που όπως προανάφεραμε, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτήν, ωστόσο τα πήγαμε αρκετά καλύτερα σε επίπεδο πόλεως. Ο δείκτης GTCI, εκτός από επίπεδο (ολόκληρων) χωρών, υπολογίζεται και σε επίπεδο (μεγάλων) πόλεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα κατετάγη 28η μεταξύ 90 μεγάλων πόλεων διεθνώς, ξεπερνώντας μάλιστα το Βερολίνο (29η θέση), την Βαρκελώνη (30), το Αϊντχόβεν, την Μπιλμπάο, την Σινγκαπούρη, και το Ρότερνταμ. Την Αθήνα περνούν η Χἀγη (27η θέση), η Νέα Υόρκη (26η), η Πράγα (25η), η Οτάβα (24η), το Γκέτεμποργκ (23η), Η Μαδρίτη (22η), το Σικάγο (21η), το Σίδνεϊ (20η), η Λισαβόνα (19η) και η Σεούλ (18η).

Related posts