3 Μαΐου 2024

5.260 ΔΥ ‘φυγάδευσαν’ απ’το 2010 έως σήμερα σχεδόν €1,5 δισ.

5.260 ΔΥ ‘φυγάδευσαν’ απ’το 2010 έως σήμερα σχεδόν €1,5 δισ.

5.260 ΔΥ ‘φυγάδευσαν’ απ’το 2010 έως σήμερα σχεδόν €1,5 δισ. στο εξωτερικό μέσω εμβασμάτων. Αυτό προέκυψε από τους ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).5.260 ΔΥ ‘φυγάδευσαν’ απ’το 2010 έως σήμερα σχεδόν €1,5 δισ.

Από το σύνολο των 5.260 Δημοσίων Υπαλλήλων (ΔΥ) που ‘φυγάδευσαν’ συνολικά σχεδόν €1,5 δισ. στο εξωτερικό, 415 επεδίωξαν και πέτυχαν την αποχώρησή τους από τις υπηρεσίες τους.

Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΕΔΔ, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο πλησιάζει τις €275 χιλιάδες, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα, που τις €600 χιλιάδες.

Το ΣΕΕΔΔ ξεκίνησε την έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ΔΥ τον Δεκέμβριο του 2013, κατόπιν εντολής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.
Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί εάν αυτά τα ποσά ήταν νόμιμα και βέβαια, το γεγονός ότι από τους ελεγχόμενους, 415 έσπευσαν να αποχώρησαν οικειοθελώς από τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δημιουργεί υποψίες, αφενός για τον λόγο που απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, αφετέρου και για την πηγή προέλευσής τους.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει τον έλεγχο των 415 αυτών ΔΥ, καθώς μετά την αποχώρησή τους από το Δημόσιο, το ΣΕΕΔΔ είναι αναρμόδιο για να τους ελέγξει.

Όσον αφορά στο από πού προέρχονται οι ελεγχόμενοι, διαπιστώνεται ότι περίπου οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, ενώ οι υπόλοιποι ως επί το πλείστον, είναι υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως ιατροί), Εθνικής Άμυνας, Υποδομών Οικονομικών, όπως και από ΟΤΑ.

Με αφορμή τον έλεγχο που διενεργείται από το ΣΕΕΔΔ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των €100 χιλιάδων.

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το €1,5 δισ.. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Σήμερα επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.

Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, δήλωσε για το ίδιο θέμα:

«Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρκτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος Πόθεν Έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των ΔΥ και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Τάφος Αμφίπολης – Οι απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα
✎ Περί φορολόγησης για όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό απ’το 2009 έως το 2011

Διαβάστε ακόμη…

Related posts