6 Μαΐου 2024

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, Θεσσαλονίκη
Αίθουσα Α, Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός»,
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης
ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ”

Θεματολογία του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», Αίθουσα Α, στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Zootechnia 2017: 10η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία.

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής περιλαμβάνει 5 συνεδρίες με διαφορετικές ενότητες.

Η 1η συνεδρία (9.30-11.10) αφορά «Εισηγήσεις σε κτηνοτροφικά θέματα». Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 4 εισηγήσεις που θα γίνουν από διακεκριμένους επιστήμονες της ημιδαπής και της αλλοδαπής. Ο Δρ Κ. Κουτσουμανής, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, θα αναφερθεί στον προσδιορισμό επικινδυνότητας ως βάση του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Ο κ. Ανδρέας Φώσκολος ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth, του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρουσιάσει δεδομένα σχετικά με την «αποδοτικότερη χρήση του αζώτου της τροφής με σκοπό τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία». Ο Δρ Δημήτριος Ρίζος ερευνητής του ΙΝΙΑ (Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Γεωργίας και Τροφίμων, National Institute for Agricultural and Food Research and Technology) στη Μαδρίτη-Ισπανίας, θα αναπτύξει το θέμα της επικοινωνίας της μητέρας με το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κα Ευγενία Μίχα, Ερευνήτρια Σχεδιασμού περιβαλλοντικών-οικονομικών υποδειγμάτων, στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Εδαφολογίας και Χρήσεων Γης, του Ερευνητικού Κέντρου Teagasc της Ιρλανδίας θα αναπτύξει το θέμα της γεωργικής φωσφορικής ρύπανσης σε ποταμούς υψηλής κατάστασης: Συμμετοχικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση των επιλογών μετριασμού.

Η 2η συνεδρία (11.15-13.00) επικεντρώνεται πάνω στην «Έρευνα και καινοτομία στο μηχανικό άρμεγμα». Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί η διαχρονική εξέλιξη των αμελκτικών μηχανών και της μηχανικής άμελξης. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την αποδοτικότητα των αρμεκτηρίων και των αρμεκτών στις εκτροφές γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά σε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το ρόλο που παίζει το αρμεκτήριο στην υγεία του μαστού και στις αποδόσεις των γαλακτοπαραγωγών ζώων, καθώς και στα κρίσιμα σημεία ελέγχου στα οποία θα πρέπει να στηρίζεται η αξιολόγηση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των αρμεκτηρίων. Τέλος θα αναφερθούν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε με σκοπό την αξιολόγηση των αμελκτηρίων και των τεχνικών άμελξης σε αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η 3η συνεδρία (13.05-13.50) αναφέρεται στην «Εκτροφή Αγροτικών Ζώων» και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα από τρία ερευνητικά έργα που αφορούσαν στον Ελληνικό βούβαλο, τις διαδρομές και τη διαχείριση των μετακινούμενων ποιμνίων προβάτων από τα ορεινά της Πίνδου στα πεδινά της Θεσσαλίας και τέλος το ρόλο που παίζει η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην προστασία του περιβάλλοντος

Η 4η συνεδρία (15.30-16.15) αναφέρεται στη «Διατροφή των Αγροτικών Ζώων» και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που είχαν αντικείμενο την επίδραση που έχει η προσθήκη αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων και των αναπτυσσόμενων αρνιών. Τέλος περιλαμβάνει και μια εργασία που αναφέρεται στο ρόλο που παίζει το νερό στη διατροφή των ζώων.

Η 5η συνεδρία (16.20-18.45) περιλαμβάνει την ενότητα «Φυσιολογία-Αναπαραγωγή-Γενετική βελτίωση-Τρόφιμα-Υγεία των Αγροτικών Ζώων». Στην ενότητα αυτή θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που αφορούν στην επίδραση της χορήγησης μελατονίνης ως αντιοξειδωτικής αγωγής στη γονιμότητα προβατίνων Καραγκούνικης φυλής κατά τη θερινή περίοδο. Θα παρουσιασθούν ερευνητικά δεδομένα και βήματα προόδου στην κρυοσυντήρηση του σπέρματος του κριού και τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη ενός νέου πρωτοκόλλου συγχρονισμού οίστρων σε προβατίνες υψηλής γαλακτοπαραγωγής στην οιστρική περίοδο και την εφαρμογή τεχνητής σπερματέγχυσης σε προκαθορισμένο χρόνο. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των γενωμικών δεικτών και των υποψηφίων γονιδίων που συσχετίζονται με τη γαλακτοπαραγωγή στο πρόβατο της φυλής Φριζάρτα καθώς και της πληθυσμιακής γενετικής ανάλυσης των αλόγων φυλής Θεσσαλίας με τη χρήση μικροδορυφορικών δεικτών. Εν συνεχεία θα παρουσιασθούν οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρωτογάλατος των αγελάδων καθώς και οι δυνατότητες και οι περιορισμοί που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εφαρμογή του τεχνητού θηλασμού στα αρνιά. Τέλος θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα από τη διερεύνηση των βιολειτουργικών δράσεων του γάλακτος ελληνικών αυτοχθόνων φυλών αιγών, με στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, καθώς και της ανάπτυξης μοριακών τεχνικών για την ταυτοποίηση της ζωικής προέλευσης και των γαλακτοβακίλων στο γιαούρτι.

Θεσσαλονίκη 1-02-2017
Για την Οργανωτική επιτροπή
Ο Πρόεδρος

Δρ Αριστοτέλης Γ. Λυμπερόπουλος
Καθηγητής
Τηλ. 2310013753 Κιν. 6974904587
E-mail: alymperopoulos@ap.teithe.gr

>>>•<<<

Δείτε ακόμη:

Ξεκινά η 10η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia»

Related posts