25 Απριλίου 2024

7 Πράγματα που δεν θα θέλατε να μάθετε πολύ αργά στην ζωή σας

7 Πράγματα που δεν θα θέλατε να μάθετε πολύ αργά στην ζωή σας

Δεν πρέπει ποτέ να μετανιώνουμε πολύ στη ζωή μας. Ωστόσο, έρχονται κάποιες στιγμές που λέμε ότι εάν γνωρίζαμε κάτι νωρίτερα, τότε θα μας είχε ωφελήσει σημαντικά στην πορεία. Συχνά δε αυτά, τα ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων, όταν μας χτυπά την πόρτα μια κρίση, μια ατυχία κλπ. – άλλωστε όταν ζούμε άνευ προβλημάτων, δεν λαμβάνουμε μαθήματα και εμπειρίες ζωής. Όταν όμως μας κτυπά την πόρτα μια κρίση, μια ατυχία κλπ, συχνά πυκνά, μας ρίχνει εντόνως, σε σημείο πολλές φορές, που μειώνεται η αυτοεκτίμησή μας και γινόμαστε δυστυχείς.

Πόσες φορές έχετε πιάσει να αναρωτιέστε, λέγοντας προς τον εαυτό σας «Να το ήξερα αυτό νωρίτερα;»

Ακολουθούν λοιπόν, 7 σημαντικά μαθήματα ζωής που μπορεί να αλλάξουν την προοπτική και νοοτροπία της ζωής σας προς το καλύτερο.

1. Να είστε Παρών στο Εδώ και Τώρα

Δαπανούμε τόσο πολύ χρόνο αναμοχλεύοντας το παρελθόν ή σχεδιάζοντας το μέλλον και ξεχνάμε να ζήσουμε τις εμπειρίες του παρόντος. Το παρόν είναι αυτό που μας συμβαίνει εδώ και τώρα. Η ευτυχία μπορεί να υπάρχει εξ ορισμού μόνο στο παρόν ‒ το παρελθόν έχει φύγει οριστικά, συνεπώς και να είχατε ευτυχία παλαιότερα, αυτή πλέον απουσιάζει οριστικά φεύγοντας μαζί με το παρελθόν και το μέλλον δεν έχει έρθει, κατ’ επέκταση είτε σκέφτεστε κάτι καλό είτε κάτι κακό, αυτό είναι ανύπαρκτο. Επομένως το παρόν είναι ό,τι έχουμε.

Τα μυαλά μας έχουν την συνήθεια να ‘τρέχουν με χίλια’ σε χίλια δυο πράγματα, και αυτό σημαίνει ότι σπανίως βρισκόμαστε εδώ και τώρα. Προσπαθήστε να σταματήσετε και να κοιτάξετε γύρω σας:  δείτε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή, νιώστε που βρίσκεστε ακριβώς αυτή την στιγμή ή απλά, αισθανθείτε την αναπνοή σας. Από την στιγμή που θα το κάνετε αυτό, ο νους σας θα αρχίσει να ανοίγεται και θα εκτιμήσετε ό,τι έχετε τώρα και ίσως αρχίσετε να αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει καιρός πλέον για ανούσιο χάσιμο, για αναπολήσεις του παρελθόντος ή ανησυχίες για το μέλλον.

2. Μην ζείτε την ζωή σας με το τι Πρέπει ή Δεν πρέπει να κάνετε

Οι προσδοκίες της κοινωνίας ή της οικογένειάς μας, τείνουν να μας κάνουν να νομίζουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε ― πρέπει να πάω στο πανεπιστήμιο και να λάβω καλό βαθμό και να κυνηγήσω τα όνειρά μου κλπ, κλπ. Όλοι μας έχουμε τα επιτακτικά ‘πρέπει’ και ‘δεν πρέπει’ που περιτριγυρίζουν το μυαλό μας, αλλά όταν κάνουμε αυτές τις δηλώσεις-σκέψεις, για ποιο λόγο τις κάνουμε; Από ποιον θέλουμε να πάρουμε κάποια έγκριση ή αποδοχή; Και γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο;  Μόνο με το να ζείτε την ζωή σας με τον τρόπο που εσείς θέλετε, είναι ο μοναδικός τρόπος για να είστε ευτυχισμένοι. Σταματήστε να περιορίζετε τον εαυτό σας λόγω των προσδοκιών των άλλων. Είναι η δική σας ζωή και κανενός άλλου.

3. Μην κάνετε τα πράγματα μεγαλύτερα από ό,τι είναι

Τα μυαλά μας συχνά μας δημιουργούν προβλήματα μέσω των νοοτροπιών που αναπτύσσουμε και των φόβων που μας καταλαμβάνουν. Συχνά δε, βλέπουμε τα προβλήματα έως και αρκετά μεγαλύτερα από ό,τι πράγματι είναι. Τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Πόσες φορές σκεφτόσασταν ότι κάτι είναι πολύ «μεγάλο» αλλά μια μέρα μετά ή μετά μια εβδομάδα ή έναν μήνα, ούτε καν που σας απασχολούσε; Αυτό συμβαίνει διότι το μυαλό μας τείνει να υπερανησυχεί και να δίνει έμφαση ακόμα και σε ζητήματα που δεν είναι ουσιαστικά προβλήματα.

Την επόμενη φορά που συμβαίνει, ένα διαφαινόμενο πρόβλημα να σας προκαλεί ανησυχία, αδράξτε μια στιγμή και σκεφτείτε: ρεαλιστικά, θα σκέφτομαι ακόμα για αυτό αύριο, την ερχόμενη εβδομάδα ή τον ερχόμενο χρόνο; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η απάντηση θα είναι “Όχι”, γι’ αυτό περιορίστε τις μη ουσιώδεις ανησυχίες που βάζετε στο μυαλό σας.

4. Αντιμετωπίστε εντονότερα τους Φόβους σας

Όλοι μας έχουμε φόβους ― κάποιοι είναι δικαιολογημένοι και κάποιοι άλλοι όχι ― αλλά προκειμένου να ωριμάσετε και να λάβετε ό,τι περισσότερο μπορείτε από την ζωή σας, πρέπει να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας συχνότερα. Θυμηθείτε ότι πολλοί από τους φόβους σας, είναι απλά προϊόν του νου σας και δεν είναι πραγματικοί. Όταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε αυτό, το να κάνετε πράγματα που ενδεχομένως σας φοβίζουν, θα καταστεί πολύ πιο εύκολο. Τα αισθήματα που θα βιώσετε από την αντιμετώπιση των φόβων σας θα είναι δυνατά και θετικά και σταδιακά θα αποκτήσετε την νοοτροπία ότι στην πραγματικότητα, πολλοί κίνδυνοι είτε δεν υφίστανται είτε είναι πολύ μικρότερου μεγέθους και εύρους από ό,τι αρχικά πιστεύατε.

5. Ο αργός και σταθερός κερδίζει την κούρσα

Όταν είμαστε νεότεροι, τείνουμε να θέτουμε υψηλούς στόχους και να θέλουμε τα πάντα γρήγορα. Όταν θέτουμε στους εαυτούς μας κάποιους στόχους, μπορεί να τα παρατήσουμε εύκολα εάν δεν πετύχουμε αποτελέσματα άμεσα, όπως και να απογοητευτούμε. Ο σύγχρονος κόσμος μας, μας έχει καθορίσει ότι θα πρέπει να αποκτούμε τα πάντα πολύ γρήγορα, το οποίο συνεπακόλουθα επιδρά στο να πιστεύουμε ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει για τα όνειρά μας, τους στόχους μας ή τις φιλοδοξίες μας.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι μικρά βήματα για μεγάλες αλλαγές. Όπως είπε και ο Λάο Τσε «Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων, αρχίζει με ένα βήμα». Οι στόχοι μας υπάρχουν για να μας ωθήσουν να αναπτυχθούμε και δεν μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό εάν τα πράγματα τρέχουν, χωρίς την σταδιακή μάθηση ή την σταδιακή εμπειρία της επίτευξης και εμπέδωσης του κάθε σταδίου γνώσεως. Να θυμάστε να θέτετε στον εαυτό σας, μικρούς προσιτούς στόχους, που θα οδεύουν σταδιακά προς την πραγματοποίηση των ονείρων σας και να γνωρίζετε ότι βρίσκεστε στο σωστό μονοπάτι και ας χρειαστεί πολύ χρόνο.

6. Σταματήστε να υποθέτετε τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι

Συχνά κάνουμε ευρείες υποθέσεις σχετικά με το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι, εάν μας κατακρίνουν για κάτι ή εάν σκέφτονται αρνητικά σε σχέση με μια άποψη που είχαμε. Στην τελική, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας. Ο καθένας στο περιβάλλον μας, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, ανησυχίες και ανασφάλειες και οι πιθανότητες είναι ότι δεν μας δίνουν τόσο έντονη προσοχή όπως ενδεχομένως νομίζουμε. Γι’ αυτό πάψτε να ενδιαφέρεστε για το τι νομίζουν για εσάς οι άλλοι ή ακόμα περισσότερο, πάψτε να υποθέτετε τι σκέφτονται (σχετικά με εσάς) οι άλλοι. Δεν θα θέλατε φαντάζομαι κανέναν να υποθέτει τι σκέφτεστε, συνεπώς γιατί το κάνετε εσείς για τους άλλους;

7. Να εκτιμάτε τα πάντα στην ζωή σας

Ένα από τα πιο σπουδαία μαθήματα ζωής, είναι η εκτίμηση. Όσο γηράσκουμε, τόσο περισσότερο εκτιμούμε τα πράγματα ή τους ανθρώπους στη ζωή μας ή τις εμπειρίες που είχαμε ή τα μαθήματα που μάθαμε ή ακόμα και τα αντικείμενα που κατέχουμε. Εάν αποκτήσετε αυτή την νοοτροπία θα είστε ευτυχισμένος και όσο πιο νωρίς την αποκτήσετε, τόσο πιο γρήγορα θα αισθάνεστε ευτυχισμένος καθώς η ευχαριστία και η εκτίμηση, είναι τα πραγματικά κλειδιά για την ευτυχία. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε αυτό, τόσο γρηγορότερα θα αλλάξει η νοοτροπία σας σε μια κατεύθυνση που θα σας επιτρέπει να απολαμβάνετε κάθε μία ημέρα της ζωής σας, τόσο πιο πολύ θα νιώθετε ότι ζείτε στο παρόν, που όπως είπαμε είναι μια σημαντική παράμετρος για να είναι κανείς πραγματικά ευτυχισμένος.

Συνεπώς είτε είναι το ντους που κάνετε κάθε πρωί, είτε η φύση γύρω σας, είτε το οικιακό σας ζωάκι, ένας άλλος άνθρωπος που μπορεί να σας μιλάει για οτιδήποτε ή το φαγητό σας στο ψυγείο ― εκτιμήστε όλα αυτά, τα μικρά, τα συνηθισμένα, τα σπάνια ή τα μεγάλα και συνειδητοποιήστε ότι υπάρχει αφθονία στη ζωή σας, στο παρόν. Αυτό θα σας κάνει να υλοποιήσετε μια εσωτερική υπέρβαση, αποκτώντας μια θετική νοοτροπία που απαιτείται για να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή, με χαρά και υγεία: ο γηραιότερος εαυτός σας θα σας ευχαριστεί αργότερα γι’ αυτό!

Related posts