24 Απριλίου 2024

9 δισεκατομμυριούχοι που δεν τέλειωσαν το Λύκειο!

9 δισεκατομμυριούχοι που δεν τέλειωσαν το Λύκειο!

Νομίζετε ότι οι σπουδές είναι απαραίτητες για να πετύχει κανείς επαγγελματικά; Παρόλο που σου δίδουν αναμφισβήτητα ένα γνωσιακό background, ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για την επιτυχία.

Παρακάτω ακολουθούν εννέα δισεκατομμυριούχοι, ναι καλά διαβάσατε, δισεκατομμυριούχοι και όχι απλά εκατομμυριούχοι, που δεν τελείωσαν ούτε το Λύκειο και είναι δισεκατομμυριούχοι χωρίς να βρουν μια έτοιμη ή σχεδόν έτοιμη περιουσία από τον … μπαμπά.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

1. John D. Rockefeller

RockefellerΑπό τους πλουσιότερους αμερικάνους, ο ιδρυτής της Standard Oil Company (πετρελαϊκής εταιρίας), θα είχε σήμερα (εάν ζούσε) μια περιουσία που υπολογίζεται σε $340 δισ.! Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Rockefeller έβγαλε απλώς το Λύκειο και ξεκίνησε να δουλεύει από τα 16.

 

2. Henry Ford

fordΟ Henry Ford άφησε την οικογενειακή φάρμα στα 16 του, για να εγκατασταθεί στο Detroit. Απασχολήθηκε σε ένα Μηχανουργείο και αργότερα έγινε επικεφαλής μηχανικός (δεν είχε σπουδάσει όμως, λόγω της εμπειρίας του και προφανώς, ευφυίας του) στην Edison Illuminating Company (εταιρία φωτισμού). Ο Ford έφτιαξε το πρώτο του αυτοκίνητο το 1896 και δημιούργησε «επανάσταση» στον τομέα, υιοθετώντας την γραμμή συναρμολόγησης, που καθιστούσε την παραγωγή ταχεία και σημαντικά φθηνότερη. Η περιουσία του σήμερα (εάν ζούσε) θα έφτανε τα $199 δισ.! Καθόλου άσχημα για κάποιον που δεν τελείωσε ούτε καν το Λύκειο!

3. Amancio Ortega

ortegaΣτην ηλικία των 14 ετών, ο Amancio Ortega άφησε το σχολείο και άρχισε να κάνει δουλειές του ποδαριού για τοπικές, μικρές επιχειρήσεις. Το 1975 ίδρυσε την Zara, που κατέστη με τον καιρό ‘αυτοκρατορία’ στο χώρο της ένδυσης, επεκτεινόμενη ‘επιθετικά’ και ελέγχοντας με τον καιρό, μεγάλο μέρος της αλυσίδας προμηθευτών της. Σήμερα ο Ortega είναι ο πλουσιότερος στην Ισπανία με μια περιουσία που υπολογίζεται σε $74 δισ..

4. Kirk Kerkorian

kirkorianΟ Kirk Kerkorian παράτησε το Λύκειο και ασχολήθηκε ως ερασιτέχνης μποξέρ, στη συνέχεια και κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε πιλότος πολεμικού αεροσκάφους. Αργότερα και σταδιακά, μεγιστάνας σε ακίνητα και θέρετρα ψυχαγωγίας κλπ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Kerkorian αγόρασε ένα κομμάτι γης στο Las Vegas το 1962 και συνέστησε την MGM Grand εφτά χρόνια αργότερα. Το 2015 που πέθανε, η περιουσία του Kerkorian υπολογίζονταν περίπου σε $4 δισ..

5. Francois Pinault

PinaultΟ πέμπτος πλουσιότερος στη Γαλλία, που έχει συμμετοχές όπως στη Gucci, στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, στην Samsonite και την Puma, παράτησε το ιδιωτικό σχολείο το 1947 επειδή οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν για το φτωχό του background. Ο Pinault εργάστηκε στο ξυλουργείο του πατέρα του και τώρα υπολογίζεται να έχει περιουσία αξίας περίπου $13 δισ. με μια συλλογή έργων τέχνης που περιέχει περισσότερα από 2.000 έργα.

6. David H. Murdock

MurdockΟ David H. Murdock παράτησε και αυτός το Λύκειο και εργάστηκε σε βενζινάδικο μέχρις ότου κατατάχθηκε στο στρατό το 1945.Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο Murdock αγόρασε την πρώτη του επιχείρηση, ένα μικρό εστιατόριο στο Detroit. Πούλησε το μικρό εστιατόριο λίγους μήνες μετά με $700 κέρδος (εφτακόσια δολάρια). Το 1985, απέκτησε την χαβανέζικη real estate εταιρία Castle & Cooke, η οποία ήλεγχε την εταιρία φρούτων Dole. Η Dole κατέστη με τον καιρό ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός φρούτων και λαχανικών. Η περιουσία του Murdock σήμερα, υπολογίζεται σε $3 δισ..

7. Richard Branson

bransonΈνας από τους πιο αναγνωρίσιμους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, ο Sir Richard Branson πολέμησε με την δυσλεξία από την οποία έπασχε και παράτησε το σχολείο στην ηλικία των 16. Σύντομα ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση, πώλησης δια αλληλογραφίας δίσκων, που λέγονταν Student Magazine. Η εταιρία αυτή θα γίνονταν αργότερα η Virgin Records, η αλυσίδα δισκοπωλείων και παραγωγός. Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Branson έχει φτάσει στο σημείο να ελέγχει περί των 500 εταιριών και η περιοσυία του υπολογίζεται σε περίπου $5 δισ..

8. Carl Lindner Jr.

LindnerΚατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο 14χρονος Carl Lindner Jr. παράτησε το σχολείο για να μοιράζει γάλα για την μικρή γαλακτοκομική επιχείρηση του πατέρα του. Ο Lindner άνοιξε ένα παγωτατζίδικο με τους δύο αδερφούς του που εξελίχθηκε στην United Dairy Farmers (μια πολύ μεγάλη αλυσίδα που ελέγχει περί των 200 καταστημάτων). Το 1984, ο Lindner αγόρασε την Chiquita Brands International (γνωστή στην Ελλάδα, από τις μπανάνες). Το 1999, απέκτησε συμμετοχή και έγινε και CEO στην Cincinnati Reds (διμοφιλής ομάδα μπέιζμπολ στις ΗΠΑ). Όταν πέθανε (2011), ο Lindner είχε μια περιουσία που υπολογίζονταν σε $1,7 δισ.. Σήμερα, η αξία της περιουσίας της οικογένειάς του, έχει ανέλθει σε $2,3 δισ..

9. Joe Lewis

LewisΟ Joe Lewis, έκτος πλουσιότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο, άφησε το σχολείο στην ηλικία των 15, για να ασχοληθεί με την catering επιχείρηση του πατέρα του, την Tavistock Banqueting. Μέσω της Tavistock Group, ο Lewis απέκτησε συμμετοχή σε περίπου 200 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ποδοσφαιρική ομάδα Τότεναμ, μερίδιο στο μεγαλύτερο δίκτυο πάμπς στο Η.Β., την Mitchell’s & Butlers plc, περίπου σε135 εστιατόρια στις ΗΠΑ και σε τέσσερα ιατρικά κέντρα. Σήμερα, η περιουσία του Lewis υπολογίζεται σε $5,3 δισ.. Η συλλογή τέχνης που διαθέτει από μόνη της, αξίζει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Related posts