20 Απριλίου 2024

AndersenTax: Εντείνονται οι πιέσεις για φορολόγηση του εισοδήματος στη χώρα που παράγεται

AndersenTax: Εντείνονται οι πιέσεις για φορολόγηση του εισοδήματος στη χώρα που παράγεται

Το compliance και οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει δημιουργήσει ένα ολοένα και πιο στενό κλοιό στις χώρες, που χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι.

Πρόσφατο παράδειγμα, τα νησιά Μπελίζ, όπου με νόμο, που εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου, προβλέπεται η διακοπή δραστηριότητας εταιρειών (IBC – International Business Companies), οι οποίες δεν διατηρούν φυσική εγκατάσταση εντός της χώρας. Εξαίρεση αυτών αποτελούν οι εταιρείες holding.

Υπενθυμίζεται ότι και οι κυπριακές αρχές, μετά από πρόσφατη εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ακολουθούν παρόμοια πρακτική, προχωρώντας σε κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών, που δεν έχουν φυσική παρουσία στη χώρα.

Όλες οι ενέργειες αυτές είναι αποτέλεσμα πίεσης των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και, κυρίως, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Managing Partner της Andersen Tax Greece, Νίκος Σιακαντάρης, συζητώντας με το δημοσιογράφο της Καθημερινής, Ηλία Μπέλο, στο 15ο Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο η Andersen Tax Greece υποστήριξε με Grand Sponsorship.

Ο κ. Σιακαντάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχή αξιολόγηση, που έλαβε η χώρα μας για τη συμμόρφωσή της στις διαδικασίες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πρόσθεσε, όμως, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τα απαραίτητα εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου, που χρόνια τώρα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Πρόκειται για λογισμικά παροχής πληροφοριών για φυσικά και νομικά πρόσωπα σχετικά με την οικονομική τους εικόνα και δραστηριότητα.
Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται και από τους κλάδους, οι οποίοι είναι – όπως και στην Ελλάδα πλέον – υπεύθυνοι για τον αρχικό έλεγχο των πελατών τους σχετικά με τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων και συναλλαγών τους. Πρόκειται για λογιστές, φοροτεχνικούς, δικηγόρους, κτηματομεσίτες κ.ά.
Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, απαιτείται η ταχύτερη ενεργοποίηση των εποπτικών αρχών για την αμεσότερη συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων κλάδων.

15/5ου: Σεμινάριο για τις Φορολογικές Δηλώσεις. Δείτε και τις Προσφορές

MyConnection: Η καινοτόμος business πλατφόρμα

○>>>xΧΧx•xXΧx<<<○

… Βλάσταινε, βλάσταινε. Μετά- Νύχτες, ξέπλεκες. Κύκλοι πράσινοι ή γαλάζιοι, κόκκινα τετράγωνα: ο κόσμος ποντάρει το εσώτερο είναι του στο παιχνίδι με τις νέες ώρες. – Κύκλοι, κόκκινοι ή μελανοί, φωτεινά τετράγωνα, καμία περαστική σκιά, καμία μετροτράπεζα, κανένας θυμός δεν ανεβαίνει να παίξει μαζί …
[Paul Celan]
#PoetryIsNotDead

Related posts