26 Απριλίου 2024

Bitcoin: Φοβού τους νεογκουρού και δώρα φέροντας!  

Bitcoin: Φοβού τους νεογκουρού και δώρα φέροντας!  

Οι πρωτοπόροι του bitcoin, αυτοί που το κατασκεύασαν ή το  γνώρισαν από τα τέλη του 2009 και αρχές του 2010, είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από μένα το bitcoin και τις δυνατότητές του, καλύτερα από τον καθένα, διότι είναι οι δημιουργοί του ή και οι πρώτοι developers και τόσο ψαγμένοι που το υιοθέτησαν αμέσως.

Στην αρχή μάλιστα, η διαδικασία του mining, όπου ο καθένας μπορούσε να παραγάγει bitcoin, ήταν φθηνή και εύκολη – δείτε το στην κάτωθι εικόνα, το μεσαίο γράφημα. Η δυσκολία όσο περνάει ο καιρός, αυξάνει και καθιστά ολοένα και ακριβότερο, το να παραγάγει κάποιος bitcoin μέσω mining. Βλέπετε στο μεσαίο γράφημα με την δυσκολία στο mining, πόσο πολύ έχει αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας, το οποίο οφείλεται στο ότι ο αριθμός των bitcoins, είναι συγκεκριμένος και γνωστός από την αρχή, από το λανσάρισμά του, και είναι 21 εκατ. BTC.

Όμως οι πρωτοπόροι του bitcoin, αυτοί που το γνώριζαν από τις αρχές του 2010, όταν όλοι εμείς, οι άλλοι, που σήμερα είτε είμαστε υπέρ του bitcoin, είτε είμαστε κατά, τότε λοιπόν, που όλοι εμείς οι άλλοι το αγνοούσαμε, τότε που η τιμή του bitcoin ήταν ολίγα δολάρια, π.χ. το 2011 είχε φτάσει έως και τα 14 USD, μετά υποχώρησε, και στις αρχές του 2012 βρίσκονταν στα 3$, στις αρχές του 2013 στα 12$, στις αρχές του 2014 στα $498…

Οι πρωτοπόροι λοιπόν του bitcoin, οι πιο ψαγμένοι, θα μπορούσαν έχοντας υπόψη τους την φοβερή και τρομερή προοπτική του bitcoin, να συγκέντρωναν bitcoin, προκειμένου να γίνουν φοβερά πλούσιοι. Τι παρατηρούμε όμως από τα γραφήματα;

Στο άνω γράφημα, που δείχνει το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα 100 μεγαλύτερα πορτοφόλια bitcoin σε σχέση με το σύνολο των bitcoins, ανήλθε έως και το Φεβρουάριο του 2011, όταν πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι 33,1%. Τότε λοιπόν, τα 100 μεγαλύτερα πορτοφόλια bitcoin, τότε που άλλωστε γνώριζαν για αυτό ελάχιστοι παγκοσμίως, άρα αυτή η προνομιούχος ολιγαρχία που γνώριζαν, που ήταν η αφρόκρεμα των “μεμυημένων”, αυτή λοιπόν η αφρόκρεμα των μεμυημένων, το αγόραζε και το συγκέντρωνε σε επίπεδα τιμών που ανήλθαν max. έως 14$. Στα περαιτέρω επίπεδα τιμών που ακολούθησαν, δεν αγόραζαν δυναμικά, γι’ αυτό και το ποσοστό των 100 μεγαλύτερων πορτοφολιών bitcoin, σταδιακά έπεφτε σε σχέση με το σύνολο των bitcoins, κάτι που είναι εμφανές στο άνω γράφημα, το οποίο ως ποσοστό έκτοτε, είναι ελαφρώς κατερχόμενο.

Εάν οι πρωτοπόροι του bitcoin, οι μεγάλοι μύστες εκ των μεμυημένων, που ξέρουν πολύ καλύτερα την όποια προοπτική του bitcoin από εμένα και όποιον άλλον, έχει ασχοληθεί π.χ. τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια ή ακόμα πιο πρόσφατα, εάν λοιπόν αυτοί οι μεγάλοι μύστες του bitcoin, γνωρίζοντας την προοπτική του, και έχοντας την δυνατότητα και να προχωρούν σε εξόρυξη (mining) αλλά και να αγοράζουν από την αγορά, θα περίμενε με την λογική κανείς, να φόρτωναν, ενώ παρατηρούμε ότι στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν φόρτωναν, αλλά μάλλον σιγά σιγά ξεφόρτωναν, γι’ αυτό και το ποσοστό των 100 μεγαλύτερων πορτοφολιών ολοένα και χαμηλώνει.

Αυτή η συμπεριφορά, δείχνει ένα πράγμα: ότι οι μεγάλοι μύστες του bitcoin, δεν το είχαν και σε τόση εκτίμηση, προκειμένου να συνεχίζουν να αγοράζουν δυναμικά και να συγκεντρώνουν BTC π.χ. στα 300$, στα 500$, στα $1100, στα $2000, στα $7000 κ.ο.κ..

Τώρα, ποιος ξέρει καλύτερα; Αυτοί οι πραγματικοί πρωτοπόροι, που αποδυνάμωσαν τις θέσεις τους σε βάθος χρόνου ή όλοι αυτοί οι νεόκοποι “γκουρού” των κρυπτονομισμάτων, που έχουν εμφανιστεί χονδρικά, κατά την τελευταία 5ετία, και οι οποίοι ως άλλοι Ευαγγελιστές, λένε ότι το bitcoin είναι τόσο φοβερό και τρομερό και τόσο επαναστατικό και τόσο τέλειο, που θα φτάσει σύντομα, τα $100 χιλιάδες, τα $300 χιλιάδες τα $500 χιλιάδες και πάει λέγοντας, αφού ο κάθε “γκουρού” λέει ό,τι του έρχεται στο μυαλό;
Σημειωτέον ότι το bitcoin, δεν άλλαξε σε τίποτα από το λανσάρισμά του έως και σήμερα, δηλαδή δεν είναι ένα προϊόν, το οποίο αναβαθμίζεται και αλλάζει και με το χρόνο γίνεται καλύτερο. Αυτό που ήταν, είναι.

Επομένως και βάσει όλων των παραπάνω ή έχουν δίκιο οι νεόκοποι “γκουρού” της τελευταίας χονδρικά 5ετίας ή οι πραγματικά μεγάλοι μυημένοι, αυτοί το γνώριζαν, το ανέπτυξαν και το δημιουργούσαν κατά την περίοδο από το λανσάρισμά του έως και το 2011 με 2012.

Δεν μπορεί να έχουν δίκιο και οι μεν και οι δε. … Βάλτε με το μυαλό σας: Αν εσείς ήσασταν μεταξύ των πραγματικά πρωτοπόρων, που θα είχατε δημιουργήσει ή απλά γνωρίσει το bitcoin από τα τέλη του 2009 ή αρχές του 2010, φανταστείτε πόσο ψαγμένος θα ήσασταν, φανταστείτε πόσο καλά θα γνωρίζατε την δομή και την κατασκευή του bitcoin και την επαναστατικότητά του κλπ, κλπ.. … Ε, σε αυτά τα πλαίσια, δεν θα επιδιώκατε να μαζεύετε και να συγκεντρώνετε συνεχώς ολοένα περισσότερα bitcoin;  Με εξόρυξη και με αγορές; Δεν θα αγοράζατε και στα $100 και $1000 και στα $2000 και στα $ 8000 κ.ο.κ.; Δεν θα αγοράζατε και μετά την πτώση της ιστορικής κορυφής των τελών του 2017 που από τα $20 χιλιάδες, έπεσε έως και τα περίπου $3,5 χιλιάδες; Δεν θα αγοράζατε με όλα τα μέσα που θα διαθέτατε, ακόμα και λαμβάνοντας δάνεια; Δεν θα ‘σκουπίζατε’ όλα τα bitcoins, μετά από μια μεγάλη και έντονη πτώση του, από τις όχι και λίγες που έχουν σημειωθεί στα παρελθόν;

Μα αν συνέβαινε αυτό, τότε τα κορυφαία 100 πορτοφόλια δεν θα έπρεπε να είχαν σταθερό ή και ελαφρώς ανερχόμενο ποσοστό ως προς το σύνολο των bitcoins;  … συνεπώς με την λογική, φαίνεται ότι κάποιο λάκκο πρέπει να έχει η φάβα…

Εγώ ποντάρω στην γνώση και αντίληψη των πραγματικά μεγάλων μυστών του bitcoin, σε αυτούς που το γνώριζαν από το λανσάρισμά του και το παρήγαγαν, και όχι στους νεόκοπους “γκουρού” της τελευταίας χονδρικά 5ετίας, που προμοτάρουν ότι το bitcoin, θα χαρίσει σε εσάς, τον απλό κόσμο, τον μέσο πολίτη, την “Γη της οικονομικής Επαγγελίας”.

… Φοβού τους νεογκουρού και δώρα φέροντας!

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του βιβλίου:

Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.

…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.

Βιβλίο δίγλωσσο (αγγλικά και ελληνικά)

Για αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν στο BTC ή και σε άλλα cryptos.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το webinar, με τίτλο

Bitcoin: Να ΕΠΕΝΔΥΣΩ ή Όχι;

 

 

 

Related posts