20 Απριλίου 2024

COVID19: Η Σουηδία πέτυχε ή απέτυχε;

COVID19: Η Σουηδία πέτυχε ή απέτυχε;
Η Σουηδία στον τελευταίο μήνα, δέχτηκε έντονη και σκληρή κριτική για το πως επέλεξε να αντιμετωπίσει τα του κορωνοϊού/COVID19, καθώς είχε επιλέξει να μην κάνει lock-down την οικονομία της.
.
Και κάποιες ημέρες, η κατάσταση, έδειξε στην Σουηδία δύσκολη, με μεγάλους αριθμούς σε κρούσματα (cases) και αρκετούς θανάτους.
.
Ας δούμε όμως τώρα, που έχει περάσει κάμποσος καιρός, τα σωρευτικά αποτελέσματα. Πρώτα απ’ όλα, για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, πρέπει να κάνει τις ορθές συγκρίσεις. Και με ποιες χώρες μπορεί να συγκριθεί η Σουηδία; Είναι προφανές, ότι λόγω της ανοικτότητας της οικονομίας και κοινωνίας της, μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία.
Ας δούμε τον παρακάτω πίνακα (πηγή στοιχείων: worldometers.info/coronavirus). Τι βλέπουμε;
.
Βλέπουμε ότι η Σουηδία έχει έως και τις 27/4/2020, 225 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων της (τρίτη στήλη από δεξιά), όταν οι συγκρίσιμες:
Βέλγιο, έχει 662 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων του,
Ισπανία, έχει 503 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων της,
Ιταλία, έχει 446 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων της,
Γαλλία, έχει 350 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων της,
Ολλανδία, έχει 264 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων της,
Ιρλανδία, έχει 220 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων της.
.
Όλες οι παραπάνω συγκρίσιμες χώρες, έχουν περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων συγκριτικά με την Σουηδία (με εξαίρεση την Ιρλανδία που είναι ελάχιστα καλύτερα, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα), με αυστηρά μέτρα, lock-down στην οικονομία, και γενικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και κοινωνικότητα. Η Σουηδία πέτυχε ένα αποτέλεσμα καλύτερο (ή ορθότερα, ολιγότερο κακό, διότι όταν μιλάμε για θανάτους, κανένα αποτέλεσμα δεν είναι καλό), χωρίς ουσιαστικά υποχρεωτικά και γενικευμένα μέτρα. Όλες οι παραπάνω χώρες, είχαν λάβει αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, χονδρικά από τις αρχές Μαρτίου, ενώ η Σουηδία δεν έλαβε. Και παρόλα αυτά, ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ήταν έως και αρκετά μικρότερος σε σχέση με τις περισσότερες συγκρίσιμες χώρες.
.
.
Και το σύστημα υγείας της Σουηδίας δεν κράσαρε, προφανώς πιέστηκε αλλά δεν κράσαρε, όπως π.χ. κράσαρε στην Ιταλία και Ισπανία, και επειδή κράσαρε, είδαμε κάποιες στιγμές καμιόνια με νεκρούς σε αυτές τις δύο αναφερθείσες χώρες. Ψέματα;
.
Αυτό θα το λέγατε επιτυχία ή αποτυχία; Κάλλιστα, το χαρακτηρίζουμε, τουλάχιστον, μη αποτυχία.

.

Βεβαίως κάποιοι αρνητικοί που εύκολα και επιπόλαια σχολιάζουν ως πνεύματα αντιλογίας, θα πουν ότι στην Σουηδία και επειδή η οικονομία της και κοινωνία της είναι ανοικτή, θα συνεχίσουν να έχουν κρούσματα και θανάτους, όταν στις άλλες χώρες που έλαβαν δρακόντεια μέτρα, η COVID19 θα έχει ξαπεραστεί, και επομένως, θα πουν οι αντιρρησίες, η Σουηδία σε ένα βάθος χρόνου, θα έχει ένα πολύ χειρότερο υγειονομικό αποτέλεσμα. ΘΑ…
.

Θα αντιτάξουμε συγκεκριμένα, μη αμφισβητίσημα νούμερα.
.

Το παρακάτω γράφημα, δείχνει την καθημερινή μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, των νέων κρουσμάτων, στην Σουηδία. Τα στοιχεία είναι από τις 19 Μαρτίου – που είχε παρουσιαστεί κορύφωση – και εντεύθεν. Τι δείχνει;

.

Δείχνει ότι υπάρχει μια οφθαλμοφανής καθοδική τάση, και η ευθεία γραμμικής παλινδρόμησης, πιάνει το μηδέν, περίπου στις αρχές Μαΐου. Αυτό, ελάχιστα διαφέρει από άλλες συγκρίσιμες χώρες, οι οποίες με αυστηρή καραντίνα και περιορισμούς, πάλι την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή θα καταφέρουν να ελέγξουν την COVID19 – διότι όταν ο ρυθμός μετάδοσης είναι μηδενικός, πλέον έχει ελεγχθεί.

.
Και η Σουηδία, πέτυχε στον ίδιο χρόνο, τον έλεγχο της COVID19, με ανοικτή την οικονομία και κοινωνία, και με λίγα τεστ ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (δείτε τον αριθμό των τεστ και συγκρίνετέ τον, στον πίνακα που σας έδειξα, πάνω πάνω, στην πρώτη στήλη από δεξιά).
.
Αυτό θα το λέγατε επιτυχία ή αποτυχία;
.
Το επόμενο γράφημα, δείχνει τους θανάτους λόγω COVID19, στην Σουηδία, σε ημερήσια βάση, με τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) 14 ημερών (όσο και ο μέσος κύκλος της ασθένειας). Τι μας δείχνει το γράφημα;
.
Δείχνει ότι αφού κορύφωσε στις 21 με 22 Απριλίου, φτάνοντας λίγο πάνω από τους 180 θανάτους ημερησίως, έπειτα γνώρισε ισχυρότατη πτώση, και στις 26 Απριλίου σχεδόν μηδένισε (δύο είχε στις 26), για να κάνει μια μερική ανάκαμψη στις 27, η οποία όμως βρίσκεται πάλι κάτω από τον ΚΜΟ 14 ημερών και δεδομένης κιόλας, της παρατήρησης του προηγούμενου γραφήματος, με τον ρυθμό μεταβολής των κρουσμάτων ημερησίως, είναι σαφές, ότι και οι θάνατοι θα ελαχιστοποιηθούν πολύ σύντομα και λίγο αργότερα, θα μηδενιστούν.
.
.
Και βεβαίως, η Σουηδία που ακολούθησε το μοντέλο της λεγόμενης ανοσίας αγέλης* (herd immunity), εάν από το ερχόμενο φθινόπωρο, υπάρξει ένας δεύτερος γύρος ανάπτυξης της COVID19, ένα ποσοστό του πληθυσμού της, θα έχει αποκτήσει αφού κυκλοφορούσε ελεύθερα, ανοσία, που το μέρος αυτό τους πληθυσμού της, θα είναι συντριπτικά μεγαλύτερο και αναλογικά, με τον πληθυσμό σε συγκρίσιμες χώρες που ακολούθησαν το μοντέλο των περιορισμών. Επομένως, εάν υπάρξει από φθινόπωρο, ένα νέο κύμα “επίθεσης” της COVID19, στην Σουηδία που θα έχει ήδη αποκτήσει ένα σχετικά καλό επίπεδο ανοσίας αγέλης, θα έχει μικρό αντίκτυπο, ενώ στις άλλες συγκρίσιμες χώρες, που όλος ο πληθυσμός ήταν περιορισμένος, η ανοσία θα είναι πολύ μικρότερη, και συνεπακόλουθα, θα έχει πολύ μεγαλύτερο υγειονομικό αντίκτυπο – εκ νέου.
.
Καλύτερο λοιπόν υγειονομικό αποτέλεσμα για την Σουηδία, και άνευ ουσιαστικού κόστους στην οικονομία της, όταν οι συγκρίσιμες χώρες, παρουσιάζουν χειρότερο υγειονομικό αποτέλεσμα, με κλειστές τις οικονομίες τους, συνεπώς λαμβάνουν και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος.
.
Αυτό για την Σουηδία, θα το λέγατε επιτυχία ή αποτυχία;
Εάν η Σουηδία πέτυχε, τότε δεν θα έχουν αποτύχει οι άλλες χώρες που εφάρμοσαν lockdowns;
.
* ανοσία αγέλης /herd immunity: Κάποιοι θεωρούν τον όρο προσβλητικό, ότι μειώνει τον κόσμο, τους πολίτες. Βεβαίως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι δόκιμος επιστημονικός όρος, και η σημασία του είναι η δυνατότητα απόκτησης ανοσίας στην κοινωνία, στην περίπτωση μιας επιδημίας ή πανδημίας, χωρίς λήψη περιοριστικών μέτρων. Η επαφή που θα έχουν εκ των πραγμάτων, οι πολίτες με τον (όποιο) ιό, θα κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό, το οποίο θα αποκτήσει ταχύτερα αντισώματα, συνολικά στην κοινωνική ομάδα αλλιώς πλήθος, αγέλη, herd.
.

Related posts