26 Απριλίου 2024

ΕΚΤ: Ακόμα ‘επιθετικότερη’ χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής

ΕΚΤ: Ακόμα ‘επιθετικότερη’ χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε χθες σε ακόμα ‘επιθετικότερη’ χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, καθώς μείωσε περαιτέρω τα βασικά της επιτόκια. Συγκεκριμένα:

Μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες στο -0,40%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, αλλά και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.

Αν προσέξατε, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων είναι πλέον αρνητικό, που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν για να ‘παρκάρουν’ την όποια ρευστότητά τους στην ΕΚΤ· δημιουργεί με άλλα λόγια, ένα αντικίνητρο για το ‘παρκάρισμα’ ρευστότητας, ωθώντας έμμεσα στο να διοχετευθεί περισσότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, έτσι ώστε η τελευταία να αναθερμανθεί.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά €20 δισ. από €60 δισ. που ήταν, το μηνιαίο όριο εξαγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (ποσοτική χαλάρωση), φτάνοντας τα €80 δισ. καθώς και να διευρύνει το εύρος των ομολόγων και προς αυτά, των εταιριών. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ένα νέο τετραετές πρόγραμμα δανειοδότησης Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO) που εν δυνάμει, επιτρέπει στις τράπεζες να επιβραβεύονται για την λήψη χρημάτων από την ΕΚΤ, εφόσον επεκτείνουν την πίστωση στην πραγματική οικονομία.

Το μήνυμα και η πρόθεση του Μάριο Ντράγκι, του Διοικητή της ΕΚΤ, είναι σαφές: θέλει να αναθερμάνει – όσο περνάει από το χέρι του – την ευρωπαϊκή οικονομία, που δείχνει σχεδόν τελματωμένη: η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι φέτος η οικονομία στην ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,4%, εκτίμηση καθοδικά αναπροσαρμοσμένη από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,7%. Για το επόμενο έτος (2017) αναμένει ανάπτυξη 1,7% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, προβλέπεται να παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο τους ερχόμενους μήνες και να διαμορφωθεί εντέλει το 2016 σε ετήσια βάση, στο 0,1% και το 2017 στο 1,3% (προηγούμενη εκτίμηση: 1,6%).

Ο M. Ντράγκι ανέφερε ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο», σημειώνοντας πως η ΕΚΤ βλέπει αυξημένα ρίσκα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε, ότι η εμπειρία από τα αρνητικά επιτόκια είναι πολύ θετική και υποστήριξε πως η κερδοφορία των τραπεζών δεν δέχεται πλήγμα από τα αρνητικά επιτόκια.

Οικονομικοί παράγοντες προβληματίζονται για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία: Επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη και πριν τις ‘επιθετικές’ κινήσεις της ΕΚΤ, είχαν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους δανεισμό, δηλαδή δεν ήταν αυτό το πρόβλημά τους. Στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το πρόβλημα εδώ και καιρό, δεν είναι το κόστος δανεισμού που ούτως ή άλλως ήταν πολύ χαμηλό και η δε κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του ενεργειακού κόστους, έχει ενισχύσει την βιομηχανία πολύ, από πλευράς κόστους παραγωγής· το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση (διεθνώς) δείχνει να μην μπορεί να ακολουθήσει τις παραγωγικές δυνατότητες και να απορροφήσει το παραγόμενο προϊόν. Σε αυτή την κατάσταση, παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο η επιβράδυνση στη Κίνα, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, όπως και η σχετικά ασθενική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος.

stoxx600_110316

Εν πάση περιπτώσει, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, υποδέχτηκαν την ‘επιθετική’ αυτή ενέργεια από πλευράς ΕΚΤ, θετικά, αφού σημείωσαν κέρδη άνω του 2% (βλ. Stoxx Europe 600). Προφανώς τα χρηματιστήρια ως ένας μηχανισμός αξιολόγησης, έκρινε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ τελικά θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Όσον αφορά το €υρώ, αυτό με την ανακοίνωση άρχισε να σημειώνει μικρή, σταδιακή υποχώρηση έναντι του δολαρίου, όχι όμως σημαντική (το μεσημέρι ήταν στο -0,50%) και η ισοτιμία στο 1,1122.

eurusd110316

Βέβαια όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την ερμηνεία που δίδει η αγορά (επενδυτές) άμεσα ως προς τις εξελίξεις, που οι εξελίξεις βεβαίως δεν είναι στατικές αλλά δυναμικές και η ερμηνεία μπορεί να είναι σωστή, μπορεί όμως να είναι και λανθασμένη. Ο χρόνος θα δείξει. Στην περίπτωση που είναι λανθασμένη, αφήνει προφανώς τα περιθώρια με τον καιρό, διόρθωσης.

>>>•<<<

• Εὐεπιχειρεῖν: ἀεί βέλτιστον!

Related posts