20 Απριλίου 2024

Greek Statistics, η Κομισιόν, η κυβέρνηση και τι λέει ο κ. Σκυλακάκης (Δράση)

Greek Statistics, η Κομισιόν, η κυβέρνηση και τι λέει ο κ. Σκυλακάκης (Δράση)

Ακολουθεί Δήλωση Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο:

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του.

Από την άλλη μεριά, επί του θέματος, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Δράσης, κ. Σκυλακάκης, λέγοντας τα ακόλουθα:

Μήπως να βάλουμε φυλακή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;skylakakis

Έχω μια καλή ιδέα. Μετά την τέλευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://shar.es/1w2G8H), το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης φαίνεται να το διαπράττει με δόλο πλέον (αφού γνωρίζουν τη γνωστή απόφαση παραπομπής του κ. Γεωργίου σε δίκη) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat.

Μήπως να ασκηθεί και σ’ αυτούς μια περιποιημένη δίωξη για κακούργημα. Στο κάτω κάτω τα δικά μας στοιχεία παραποιούν οι άτιμοι που εμείς είμαστε οι πιο έντιμοι παγκοσμίως φημισμένοι για την καλή τήρηση των Ελληνικών στατιστικών (εξ ου και η διεθνούς φήμης έκφραση “greek statistics”).
Δικηγόρος δεν είμαι για το πως μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά δεν μπορεί ένα κράτος αξιόπιστο όπως το ελληνικό να μην μπορεί να αντιδράσει νομικά για την παραποίηση των στοιχείων του;

Κι αν δεν μπορούμε να τους βάλουμε φυλακή να ζητήσουμε αποζημίωση για την παγκόσμια δυσφήμιση. Ακούς εκεί να μας φουσκώνουν οι άτιμοι το χρέος και το έλλειμμα με τα δάνεια του ΟΣΕ. Που χάρη τους κάναμε που πήραμε τα βρωμολεφτά των τοκογλύφων και τα βάλαμε στην ανθηρότερη εταιρία τραίνων στην Ευρώπη. Κι αντί να μας ευχαριστούν για την μεγαλοψυχία μας, να μας λένε κι από πάνω ότι αυτά θα τα πληρώσει το κράτος που τα εγγυήθηκε. Κακώς τα εγγυήθηκε κύριοι. Το παραπλάνησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι. Κατόπιν τούτου κανείς δεν δικαιούται να μας τα ζητάει κι όσοι τα βάζουν στο έλλειμμα και το χρέος είναι κακούργοι και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά!

Και η Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Brussels, 24 August 2016

Commission voices concern regarding statements calling into question the quality of official statistics in Greece

Sound and reliable fiscal data are essential for sound economic decision making. Recent statements in the media, however, call into question the quality and reliability of official statistics in Greece. Although the Commission will not, as a matter of principle, comment on individual national legal proceedings, it is concerned about these statements as they also call into question the validity of the fiscal data underpinning the Stability Support Programme for Greece.

Commissioner for Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility, as well as European statistics, Marianne Thyssen, said:

The independence of the Hellenic Statistical Authority ELSTAT and the quality of its statistics are essential. For the Commission and Eurostat it is absolutely clear that data on Greek Government debt during 2010-2015 have been fully reliable and accurately reported to Eurostat.

The Commission now calls upon the Greek authorities to actively and publicly challenge the false impression that data were manipulated during 2010-2015 and to protect ELSTAT and its staff from such unfounded claims. It also urges the Greek authorities to support and preserve the quality of Greek statistics, as well as the independence of the Hellenic Statistical System, along the lines defined in Greek statistical legislation and in the Commitment on Confidence in Statistics of 2012.

A letter signed by Vice-President Dombrovskis, Commissioner Moscovici and Commissioner Thyssen was sent in this regard to Greek Minister of Finance, Euclid Tsakalotos. Commissioner Thyssen presented the matter today at 12:00 CET, and her statement can be followed on EbS.
(For more information: Christian Wigand– Tel.: +32 229 62253; Sara Soumillion – Tel.: + 32 229 67094)

 

Related posts