5 Ιουλίου 2024

Handelsblatt: Σχέδια του ESM και της Γαλλίας για ανακούφιση χρέους στην χώρα μας

Handelsblatt: Σχέδια του ESM και της Γαλλίας για ανακούφιση χρέους στην χώρα μας

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν για να υπάρξει ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα τώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν υπέρμαχος της λιτότητας, έφυγε από υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, αντικαθιστώντας τον, ο Όλαφ Σολτζ. Ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, μάλλον είναι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη.

Αυτά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, και προσθέτει:

Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, σχεδιάζουν να συναντηθούν άτυπα, στο τέλος του μηνός στην Σόφια της Βουλγαρίας, και υπάρχει αισιοδοξία ότι ο νέος υπ.οικ. της Γερμανίας, Όλαφ Σολτζ, θα παρουσιαστεί πιο ευέλικτος από τον προκάτοχό του και θα συμφωνήσει στην ανακούφιση χρέους. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος έχει αυξηθεί από 160% στο τέλος του 2012 σε σχεδόν 180% σήμερα, και έχει καταστεί εντονότερα μη διαχειρίσιμο από ποτέ.

Ο Όλαφ Σολτζ, πρώην δήμαρχος του Αμβούργου και Σοσιαλδημοκράτης, θεωρείται ότι είναι περισσότερο πρόθυμος προς την ιδέα της ανακούφισης του ελληνικού χρέους. Αλλά εάν είναι έτοιμος να δεχτεί να συμβιβαστεί, θα αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση από τους συνεταίρους στην κυβέρνηση της Γερμανίας, τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, όπως και από την αντιπολίτευση. Και βεβαίως, για να προχωρήσει, θα πρέπει να είναι σύμφωνη και η κα Μέρκελ, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί και σίγουρο.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι ο ESM (European Stability Mechanism) και η Γαλλία, έχουν προτείνει επιμήκυνση του χρέους, μείωση του ανώτατου ορίου επιτοκίου όπως και την ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ ωστόσο, είναι περισσότερο προβληματισμένο και θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο γενναία ανακούφιση χρέους, από ό,τι πιστεύουν στον ESM και γενικότερα, στην Ευρώπη.

Related posts