Krugman: Τερματισμός του Εφιάλτη της Ελλάδος! Ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, σε άρθρο του στους NY Times, παρουσιάζεται λάβρος εναντίον των Τροϊκανών και ιδιαίτερα ‘θετικός’ για τον Σύριζα που κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα και τον Τσίπρα.
Σταχυολογούμε τα ακόλουθα από το άρθρο του, που σας τα παρουσιάζουμε σε ελεύθερη μετάφραση:
Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που εκλέχτηκε με την υπόσχεση αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας που επικράτησαν στην Ευρώπη από το 2010. Και θα υπάρξουν πολλοί, φυσικά, που θα τον προειδοποιήσουν να εγκαταλείψει αυτή την υπόσχεσή του και να συμπεριφερθεί “υπεύθυνα”.
Συνεπώς, πως αυτό το θέμα της υπευθυνότητας τα έχει πάει μέχρι σήμερα;
Οι θέσεις του ΔΝΤ για το πρόγραμμα λιτότητας και προσαρμογής, ‘έβλεπαν’ ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2011 και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Αντ’ αυτού, η ύφεση κέρδισε σε δυναμική, μετατρέποντας την κατάσταση σε οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη. Το 2014 η ανεργία ανήλθε σε 28% και η ανεργία στους νέους σχεδόν σε 60% και η ανάκαμψη, μόλις διαφαινόμενη το 2014, δεν προσφέρει καμία προοπτική επιστροφής στα προ κρίσεως επίπεδα ζωής, τουλάχιστον μιλώντας για το ορατό μέλλον.
Τι πήγε λάθος λοιπόν; Οι περικοπές δαπανών ήταν μεγαλύτερες και από τις σχεδιασμένες, ωστόσο τα προβλήματα του Χρέους παραμένουν υψηλά και μεγαλύτερα από όταν άρχισε το πρόγραμμα προσαρμογής και λιτότητας.
Ένας λόγος είναι ότι το πρόγραμμα προσαρμογής (μέσω λιτότητας) επέδρασε στη μείωση των εσόδων. Η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει έσοδα που είναι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ υψηλότερο από τα προ κρίσεως επίπεδα, αλλά το ΑΕΠ έχει μειωθεί τόσο έντονα και γρήγορα, που εντέλει τα συνολικά έσοδα είναι μειωμένα.
Επιπλέον, η συρρίκνωση του ΑΕΠ συνετέλεσε στην αύξηση άλλου ενός σημαντικού δείκτη, αυτού του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ που συνέχισε να ανέρχεται παρά το γεγονός ότι η αύξηση του Χρέους επιβραδύνθηκε και η χώρα έλαβε μια ήπια ανακούφιση χρέους το 2012 (όσον αφορά στο κομμάτι που κατέχονταν από ιδιώτες).
Η επιβολή από την Τρόικα του προγράμματος προσαρμογής μέσω αυστηρής λιτότητας, έφερε τέτοια ύφεση που επέφερε τεράστια αύξηση στην ανεργία ενώ απέτυχε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε να πάει η χώρα προς την ανάκαμψη.
Τώρα που ο Τσίπρας κέρδισε, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα τον καλούν να φερθεί υπεύθυνα και να συνεχίσει με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτοί δεν έχουν αξιοπιστία · το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν έβγαζε ποτέ νόημα. Δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας.
Εάν κάτι πρέπει να ειπωθεί όσον αφορά την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο Σύριζα, είναι ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστική. Μια μερική ανακούφιση χρέους και μια ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας θα μείωναν τον οικονομικό πόνο, αλλά είναι αμφίβολο εάν ήταν αρκετά αποτελεσματικά για να παράξουν μια ισχυρή ανάκαμψη. Από την άλλη μεριά, δεν φαίνεται τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση εκτός και ήταν προετοιμασμένη να εγκαταλείψει το ευρώ και η ελληνική πολιτεία δεν φαίνεται να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, στο κάλεσμα για μια σημαντική αλλαγή, ο κ. Τσίπρας είναι μακράν πιο ρεαλιστής από τους αξιωματούχους που θέλουν να συνεχίσουν το ‘χτύπημα’ μέχρις ότου να βελτιωθεί το ηθικό.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα
✎ Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Αλ.Τσίπρα, «αναλαμβάνετε σε δύσκολους καιρούς»
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε