24 Απριλίου 2024

Ετσι στραγγαλίζουν τις Mικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ετσι στραγγαλίζουν τις Mικρομεσαίες επιχειρήσεις

Mικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ολοένα και σφίγγει ο βρόγχος στο λαιμό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς η βαριά φορολογία, η αναλγησία του κράτους και η έλλειψη χρηματοδότησης και αναπτυξιακών εργαλείων σκιαγραφούν ένα μάλλον ζωφερό σκηνικό. Όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΣΕΕ και από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στις αρχές του 2014 για το 70% των ΜμΕ, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο αναπτυξιακό success story και με την Τράπεζα της Ελλάδος να επιχαίρει για τα αποτελέσματα της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που έχει οδηγήσει τους μισθούς 27% χαμηλότερα, σωρευτικά.Mικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενώ λοιπόν η εγχείρηση επέτυχε, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την έκθεση της τρόικας, ο ασθενής που λέγεται μικρομεσαίος επιχειρηματίας απεβίωσε, καθώς από έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι μια στις δυο εταιρίες θα βάλει λουκέτο. Αυτό σημαίνει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θανατηφόρο σπιράλ αποσυμπίεσης το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο να διακοπεί χωρίς βαθειές τομές και πολιτικές παρεμβάσεις.

Υπ αυτό το πρίσμα το κοινωνικό μέρισμα θα γίνει συνθήκη και τα πλεονάσματα θα αναδειχθούν σε αναλγητικά ενώ η κοινωνία και η οικονομία θα βυθίζονται σε κόμμα. Ετσι με την χειμαζόμενη από την κξρίση κοινωνία να οδηγείται στα άκρα η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποτρέψει την έκρηξη θα σπαταλά τα λεφτά του πλεονάσματος σε αναλγητικές δράσεις θέτοντας την ανάπτυξη σε δεύτερη μοίρα.

Ευδοκία Μύτιλη – Θρασύβουλος Μίαρης

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται “ζεστό χρήμα” για να κινηθούν και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και δε στις φορολογικές. Το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί σε βαθμό ασφυξίας. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει οφειλές στις οποίες αδυνατεί να ανταπεξέλθει ενώ συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλά χρέη προς όλες τις κατηγορίες «πιστωτών». Ως εκ τούτου, η αναζήτηση φορολογικών εσόδων είναι εκτός πραγματικότητας με το οφειλόμενο χρέος να παραμένει ανείσπρακτο. Το Κράτος βεβαιώνει φόρους και δείχνει θετική εικόνα,μόνο στα νούμερα όμως, γιατί οι φόροι στην πραγματικότητα ποτέ δεν μπαίνουν στον κρατικό κουρβανά.

Οι “ράμπο” της εφορίας πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και “μοιράζουν” θεόρατα πρόστιματα, τα χρήματα όμως που καταλήγουν στα ταμεία είναι ελάχιστα μπροστά στα χρωστούμενα.

Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς την φορολογική διοίκηση έχει αγγίξει τα 63 δισ. ευρώ. και μόνο για τον μήνα Ιανουάριο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν,ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 900 εκ. ευρώ.

Από αυτά τα 9.5 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στα ταμεία του Κράτους γιατί οι επιχειρήσεις αυτές δεν άντεξαν και βάρεσαν κανόνι, ενώ περίπου 5 δισ. οφείλονται από το δημόσιο και λοιπές επιχειρήσεις.

Από τους 988 πλήρης φορολογικούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μεγάλες επιχείρησεις ολοκληρώθηκαν μόνο 9 (!) έλεγχοι, ενώ 5 υποθέσεις παπαπέμφθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τους 142 φορολογικούς ελέγχους που “τρέχουν” σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου έχουν βεβαιωθεί 16.5 εκ. εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μόλις τα 2.6 εκ.

Οι πολυδιαφημιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και η κυβερνητική πολιτική δεν έχεί επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις, ο δείκτης ρευστότητας και η επενδυτική δραστηριότητα παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά.Πρόκειται για έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλος έλλειψης ρευστότητας και αποεπένδυσης, που ουσιαστικά αποστερεί από τον ιδιωτικό τομέα την αναπτυξιακή του δυναμική.

Από την άλλη, ΕΤΕΑΝ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που φαντάζουν ως απομηχανής Θεός και η τελευταία ελπίδα, διαθέτουν εργαλεία τα οποία απευθύνονται σε επιχειρήσεις με αυξανόμενους τζίρους και χωρίς οφειλές με την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να είναι αποκλειμένη από κάθε χρηματοδότηση.

Με δεδομένο,το κλείσιμο πάνω από 200.000 επιχειρήσεων την τελευταία τετραετία, τα συσσωρευμένα χρέη και την καθήλωση της απασχόλησης, oι προοπτικές ανάκαμψης φαντάζουν εξαιρετικά αμφίβολες.

Το λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγεί αναπόφευκτα και στην αύξηση της ανεργίας. Σε περίπτωσηπου επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος απώλειας 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο εξάμηνο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα πλησιάσουν τις 30.000. Μόλις το 7,6% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις. Ο κλάδος του εμπορίου και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις.

πηγή sknews.gr

Related posts