28 Μαρτίου 2024

Breaking News

P. Krugman: Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα

P. Krugman: Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα

P. Krugman: Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο διεθνώς γνωστός και νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, με ένα ‘δυνατό’ άρθρο του, σχολιάζει με καυστικό τρόπο τα όσα διαδραματίστηκαν γύρω από το ελληνικό ζήτημα και κατακεραυνώνει τη … Γερμανία.krugman1

Το άρθρο του αναλυτικά έχει ως εξής:

Ας υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας είναι ένας ανίκανος ανόητος. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δείτε το ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμη, ότι θα επικροτούσατε την προοπτική να ωθήσετε αυτούς τους εκνευριστικούς Έλληνες εκτός ευρώ.

Ακόμα κι αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup είναι τρέλα. Το hashdag #ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα – στο Twitter) είναι απόλυτα σωστό. Αυτό που συμβαίνει ξεπερνάει τη σκληρότητα, είναι καθαρή εκδικητικότητα, πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και άνευ ελπίδας ανακούφισης. Πρόκειται, προφανώς, για μια προσφορά που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι μία τραγελαφική προδοσία όλων όσων υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Υπάρχει κάτι που να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Η αλήθεια είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι (Διοικητής της ΕΚΤ) προσπαθεί να επαναφέρει κάποια λογική, ότι ο Ολάντ τελικά δείχνει να βάζει κάπως πλάτη κατά της γερμανικής οικονομικής ηθικολογίας που τόσο παταγωδώς απέτυχε να δώσει λύσεις στο παρελθόν. Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά έχει ήδη γίνει. Ποιος θα εμπιστευθεί ποτέ τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό;

Κατά κάποιον τρόπο, τα οικονομικά έχουν γίνει σχεδόν δευτερευούσης σημασίας. Αλλά και πάλι, ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σας αν βγείτε εκτός γραμμής. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της λιτότητας. Είναι περισσότερο από ποτέ αληθές ότι η επιβολή σκληρής λιτότητας χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, είναι καταδικασμένη πολιτική, ασχέτως του πόσο πρόθυμη είναι η χώρα να δεχθεί τον πόνο. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μία πλήρης ελληνική συνθηκολόγηση θα οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Μπορεί η Ελλάδα να τραβήξει προς μια επιτυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να εμποδίσει την ανάκαμψη; (Συγγνώμη, αλλά αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε τώρα).

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα – ένα έργο που έχω πάντα υμνήσει και υποστηρίξει – μόλις έχει δεχτεί ένα φοβερό, ίσως μοιραίο χτύπημα. Και ό,τι κι αν νομίζετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες αυτοί που το έκαναν.

Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, εδώ.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

• Την Πέμπτη 16/7ου, ενδιαφέρον Σεμινάριο! Διαχείριση ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ για Αυξημένη επιτυχία

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts