26 Απριλίου 2024

Richard Branson: Πως να ξεπερνάτε τα εμπόδια

Richard Branson: Πως να ξεπερνάτε τα εμπόδια

Η ζωή ως επιχειρηματίας δεν είναι πάντα εύκολη και άνετη – και κανείς δεν το γνωρίζει καλύτερα από τον Richard Branson. Πρόσφατα λοιπόν σε ένα blog, μοιράστηκε τις συμβουλές του για να ‘αγκαλιάζετε’ και να ξεπερνάτε τα εμπόδια…

“Η προσέγγισή μου ήταν πάντα να συμπεριφέρομαι στα εμπόδια ως ευκαιρίες, έπειτα να προσπαθώ να ανταποκριθώ στις προκλήσεις. Ακόμα και η ίδια η αποτυχία παρουσιάζει μια ευκαιρία: Δεν είναι αδιέξοδο – είναι απλώς, ένα εμπόδιο που πρέπει να υπερβείς” λέει ο Richard. “Σχεδόν κάθε επιχειρηματίας βιώνει κάποια επιχειρηματική αποτυχία κατά την διάρκεια της επιχειρηματικής του ζωής. Εγώ έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές που δεν θα μπορούσα να τις καταγράψω όλες! Αλλά είναι λόγω των αποτυχιών αυτών που απολαμβάνω την επιτυχία”.

Οι επιχειρηματίες πρέπει να μάθουν να ‘αγκαλιάζουν’ την αποτυχία, λέει ο ιδρυτής της Virgin. Μα πως ακριβώς το εννοεί;

“Όταν έρχομαι αντιμέτωπος με ένα εμπόδιο, βρίσκω ότι ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσω, είναι να το ‘σπάσω’ σε μικρότερα κομμάτια. Μετά ρωτάς τον εαυτό σου: Τι μπορώ να κάνω έτσι ώστε να επηρεάσω το κάθε ένα ενεργητικά;” Εξηγεί ο Richard. “Θα υπάρξουν ορισμένα πράγματα που δεν θα μπορείς να αλλάξεις, φυσικά”.

Όταν ο Richard ήταν νεαρός αντιμετώπισε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή του: Δεν μπορούσε να ακολουθήσει τα μαθήματα στο σχολείο. “Οι καθηγητές μου νόμιζαν ότι είμαι τεμπέλης, μέχρι που διαγνώστηκα να έχω δυσλεξία (πάθηση μαθησιακής δυσκολίας).

“Αλλά αντί να παραιτηθώ, σταμάτησα να χάνω χρόνο και ενέργεια προσπαθόντας να ταιριάξω και να κάνω τα πράγματα με τον ‘σωστό’ τρόπο (όπως υπαγορεύονταν από τους καθηγητές μου) και άρχισα να προσπαθώ να λύσω τα προβλήματά μου με όποιο τρόπο μπορούσα”.

“Δεδομένου ότι δεν μπορούσα να μάθω πολλά με το να διαβάζω, για παράδειγμα, θα συζητούσα για τα μαθήματα με τους συμμαθητές μου. Αυτή η σταθερή ανάγκη να προσαρμοστώ στην κατάστασή μου, μου έμαθε να προσεγγίζω τα προβλήματα δημιουργικά σε όλες τις καταστάσεις της ζωής”.

Όμως τα προβλήματα δεν σταμάτησαν όταν ο Richard εισήλθε στις business. “Αφού οι φίλοι μου και εγώ ιδρύσαμε την Virgin, δεν ήταν όλα εύκολα και άνετα, ιδίως όταν εισερχόμασταν σε νέους τομείς” αναφέρει. “Μαθαίνοντας πάνω στην δουλειά αποδείχτηκε ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της εμπειρίας της ομάδας μας. Από την Virgin Records έως την Virgin Hotels, κάθε μέρα έφερε μια διαφορετική πρόκληση, την οποία, από την στιγμή που θα ξεπεράσουμε, μας διδάσκει άλλο ένα χρήσιμο μάθημα”.

“Ίσως τα σκληρότερα εμπόδια συναντήσαμε όταν στη Virgin εισήλθαμε στο πεδίο των αερογραμμών. Όταν ξεκίνησε η Virgin Atlantic είχε μονάχα ένα αεροσκάφος και ήμασταν καθαρά οι αδύναμοι. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα με τράπεζες, προβλήματα του στησίματος του λογιστικουποστηρικτικού υπόβαθρου και υπήρχαν ανταγωνιστές με πολύ εγαλύτερο μέγεθος και με πολλά περισσότερα λεφτά. Στα μάτια πολλών φαινόμασταν καταδικασμένοι. Αλλά επιμείναμε” θυμάται ο Richard και προσθέτει “Μάθαμε να πολεμάμε τους μεγάλους προϋπολογισμούς των ανταγωνιστών μας με έξυπνο και αξιομνημόνευτο marketing. Μάθαμε ότι αντί να μείνουμε σιωπηλοί, χρειαζόμασταν να μένουμε στο βλέμμα του κοινού και να απαντάμε σε όλες τις κριτικές όταν η εταιρία αντιμετώπιζε δυσκολίες. Και μάθαμε ότι εάν μένουμε αληθινοί στους εαυτούς μας, η μάρκα μας και τα ιδανικά μας θα κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των πελατών μας”.

“Θα ήταν ευκολότερο για εμάς να παραιτηθούμε από ό,τι να επιμείνουμε – και εντέλει, από τότε, 16 από τους 17 αυθεντικούς ανταγωνιστές βγήκαν εκτός business”.

Αλλά το ξεπέρασμα των εμποδίων δεν είχε να κάνει μόνο με το να καταστήσουν την Virgin Atlantic επιτυχή, δίδαξαν επίσης τον Richard ορισμένα πολύτιμα μαθήματα.

“Εάν δεν είχαμε αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια στην Virgin Atlantic και δεν είχαμε αποκομίσει σπουδαία μαθήματα από αυτά, τότε δεν θα μπορούσαμε να λανσάρουμε την Virgin Australia και την Virgin America, μαζί με πολλές άλλες επιχειρήσεις σε διαφορετικούς τομείς ανά τον κόσμο.
Υπάρχουν λίγες βεβαιότητες στις business, εκτός του ότι θα αντιμετωπίσετε αντιξοότητες και αποτυχίες κατά καιρούς. Η ιστορία επιτυχίας κάθε επιχειρηματία, είναι μια ιστορία συνεχούς προσαρμογής, αναθεώρησης και αλλαγής.
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη, που είναι δύσκολη και σας προκαλεί, μπορείτε να αποφασίσετε να παραδοθείτε, να αναπροσαρμοστείτε ή να το γυρίσετε σε πλεονέκτημά σας. Τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη δουλειά ενός επιχειρηματία – μην τα αφήσετε να σας αποθαρρύνουν από το να κάνετε τη δουλειά ή να σας εμποδίσουν από το να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας!”.

Related posts