Μεγάλη Ευκαιρία για τις εξαγωγές Τροφίμων & Ποτών στις ΗΠΑ
Στόχος ο διπλασιασμός των εξαγωγών για την επόμενη 5ετία
TradeUSA / Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε από το Τμήμα TradeUSA του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το 2ο ExportUSA Forum 2017 με τίτλο «Analyzing The American Food Reality».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του τόνισε, «Σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία. Μετά από πολλές προσπάθειες και αρκετά χρόνια κρίσης, η χώρα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους, ίσως και παραπάνω απ΄ ότι έπρεπε. Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε εξαιρετικά όσον αφορά την αντίληψη που έχουν οι αγορές στην Ελλάδα σχετικά με το δημοσιονομικό κομμάτι. Αυτό δεν αρκεί από μόνο του όμως για να φέρει την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από μια καινούργια νοοτροπία, μια καινούργια λογική, ένα νέο μοντέλο, ένα πρότυπο για την ανάπτυξη, το οποίο έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι σήμερα οφείλει και πρέπει να στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και ιδιαίτερα επίμονοι στο έργο που κάνει το επιμελητήριο προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν των προσπαθειών μας να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον μια άλλη μεγάλη προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και παράλληλα, με την προσπάθεια μας να προσελκύσουμε άμεσα ξένες επενδύσεις».
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μνημόνιο 3ετούς αποκλειστικής και στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη νωρίτερα την ίδια ημέρα μεταξύ του τμήματος εξαγωγών TradeUSA του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Specialty Food Association που αφορά και προβλέπει συνεργασία με κύριους πυλώνες:
1) την εκπαίδευση (σεμινάρια για την αγορά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικής πλατφόρμας για webinars, διάθεση στις ελληνικές επιχειρήσεις των ετήσιων αναφορών της SFA “The State of the Specialty Food industry” και “Today’s Specialty Food consumer” και έκδοση του νέου πιστοποιητικού “SFA Qualified” έπειτα από σχετικές εξετάσεις) και
2) την εμπορική διασύνδεση μέσω της διοργάνωσης στοχευμένων αποστολών στις ΗΠΑ, field trips Αμερικανών buyers σε ελληνικές παραγωγικές μονάδες. Η συνεργασία των δύο οργανισμών αφορά όλα τα επίπεδα εκτός του εκθεσιακού, το οποίο παραμένει αποκλειστική δραστηριότητα του οργανισμού Enterprise Greece.
O Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Enterprise Greece, κ. Ηλίας Αθανασίου, αφού παρουσίασε το έργο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του οργανισμού, αναφέρθηκε στη Διοργάνωση διεθνών εκθέσεων που έχει αναλάβει το Enterprise Greece για το 2018 και συγκεκριμένα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων διεθνώς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το 2018 υπάρχει ένα δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, συγκεκριμένα θα συμμετάσχουμε σε 54 εκθέσεις διεθνείς εκθέσεις το οποίο σημαίνει ότι θα είμαστε παρόντες σε μια μεγάλη έκθεση ανά εβδομάδα σε κάποιο μέρος του κόσμου και οι 16 από αυτές τις εκθέσεις αφορούν στον κλάδο τροφίμων». Και στη συνέχεια πρόσθεσε, «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σαν Enterprise Greece είναι να προωθούμε τους κλασσικούς τομείς στους οποίους είναι δυνατή η χώρα αλλά και να αναδεικνύουμε καινούργια προιόντα, νέους παραγωγούς, δηλαδή να δείχνουμε το καινούργιο πρόσωπο της Ελλάδας το οποίο είναι αυτό της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας ούτως ώστε να φέρουμε μια βιώσιμη και συνεχή ανάπτυξη για να μπορούμε να πούμε για τα καλά ότι έχουμε αφήσει πίσω τη κρίση. Η χώρα φαίνεται ότι δείχνει τα πρώτα σημάδια σημαντικής ανάπτυξης, όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Κυριάκος Λουφάκης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε, «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μια μακρά παράδοση συνεργασίας και παρόλο που το 2016 οι συνολικές εμπορευματικές συνεργασίες ανάμεσα στις 2 χώρες παρουσίασαν μια μείωση της τάξης του 5% -σε ένα σημαντικό βαθμό συγκυριακά- οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι περίπου 1,1 δις € και έτσι οι ΗΠΑ αποτελούν τον 6ο μεγαλύτερο εταίρο όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ μόλις τον 84ο εταίρο στις εισαγωγές, δείχνοντας έτσι την τεράστια δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Το 2017 οι εξαγωγές αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό που προσδοκούμε είναι μια χρονιά ρεκόρ για τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Όμως στον αγροδιατροφικό τομέα, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση το 2016, και ιδιαίτερα οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 30% των εξαγωγών συνολικά προς τις ΗΠΑ και το κυριότερο είναι ότι εμφανίζουν μια ανοδική τάση, παρουσιάζοντας το 2016 αύξηση κατά 6% ενώ αντίστοιχα το 2017 δείχνει να είναι περισσότερο αυξημένες».
Ο Managing Director της DK Consultants, κ. Δημήτρης Καραβασίλης, κατά την παρουσίαση του έκανε μια εξαιρετική ανάλυση και χαρτογράφηση της Αμερικανικής Αγοράς Τροφίμων & Ποτών. Παράλληλα, παρουσίασε τις συνήθειες των Αμερικανών καταναλωτών και ειδικά αυτές του μέσου καταναλωτή οι οποίες είναι βασισμένες σε έρευνες και αφορούν στα σημεία πωλήσεων (supermarkets, convenient stores, delicatessen), ενώ δεν έλειψαν αναφορές σχετικά με τα Food Trends της Αμερικανικής αγοράς και πως βάσει αυτών των Trends μπορούν να τοποθετηθούν ελληνικά προϊόντα στην εν λόγω αγορά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πεδίο του ελληνικού street food το οποίο φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις καρδιές των Αμερικανών αλλά και το οποίο παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά.
Ο Επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών, TradeUSA του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Μωύσογλου, αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στον υποστηρικτικό μηχανισμό του TradeUSA, ο οποίος πλέον αναβαθμίζεται σημαντικά με την επισημοποίηση της συνεργασίας με την Specialty Food Association (SFA) κατά την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στις εξαγωγές στις ΗΠΑ, όσο και στη σκιαγράφηση του Αμερικανού καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής δεν υποκινείται πλέον μόνο από το τρίπτυχο ευκολία αγοράς, γεύση και «value-for-money» κατά την αγορά προϊόντων αλλά πλέον συμπεριλαμβάνει και την υγεία-ευεξία, εμπειρία αλλά κυρίως τον ασφαλή τρόπο παραγωγής του εκάστοτε προϊόντος. Ταυτόχρονα, κι επειδή όλες οι πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες μέσω του Internet σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο καταναλωτής γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο, ο μέσος Αμερικανός είναι πολυπλεύρως ενημερωμένος. Μέσω της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων, διαχέει και μοιράζεται την πληροφορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο γεγονός ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής να έχει πληθώρα επιλογών, κάτι που συντελεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνικής του συνείδησης. Η ευαισθητοποίηση αυτή σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μεταβατική κατάσταση της βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών, λόγω του νέου μοντέλου αποκεντρωμένης παραγωγής/διάθεσης, δίνουν τη δυνατότητα και σε μικρότερες παραγωγικές μονάδες να προσεγγίσουν το καταναλωτικό και να αποκομίσουν μερίδιο αγοράς, δίνοντας έμφαση στο “storytelling”.
Το συνέδριο έκλεισε με την κεντρική ομιλία του Προέδρου της SFA, κ. Phil Kafarakis, ο οποίος έδωσε το στίγμα της Αμερικανικής αγοράς, η οποία χαρακτηρίζεται από μια “αναστατωμάρα” ή αλλιώς «disruption» λόγω των αλλαγών που προκαλεί ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής. Συγκεκριμένα, δεν είναι μόνο ο συνδυασμός αξιών, τρόπου ζωής και συναισθηματικής σύνδεσής τους με τα καταναλωτικά προϊόντα αλλά κυρίως η ανάμειξη των γενεών και των προτιμήσεων τους στην καθημερινότητα, γεγονός που συνδυάζεται και με τη χρήση της τεχνολογίας όχι μόνο από νεότερους καταναλωτές αλλά και από τους λεγόμενους «baby boomers». Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός καταναλωτής δείχνει να έχει μία σαφή στροφή προς την αγορά φρέσκων προϊόντων, μέσω και των λαϊκών αγορών, αλλά επίσης διακρίνεται και για την προτίμησή του στην κατανάλωση τροφής ανεξάρτητα από τη στιγμή της ημέρας και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συντελούν στην ανάμειξη και των καναλιών διανομής με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρίες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ανταπόκρισή τους στις καταναλωτικές προτιμήσεις, ειδικά όταν αυτές επηρεάζονται και από το Internet και την αστραπιαία διάθεση της πληροφορίας. Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Kafarakis τόνισε πως η επισημοποίηση της συνεργασίας της SFA με το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Τμήμα TradeUSA θα βοηθήσει τις Ελληνικές επιχειρήσεις στην ενημέρωση και στην άρτια προετοιμασία τους για τη διάθεση των προϊόντων τους στην Αμερικανική αγορά.