19 Ιουλίου 2024

«Varoufakis Effect» ή ασχετοσύνη ‘αναλυτών’;

«Varoufakis Effect» ή ασχετοσύνη ‘αναλυτών’;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα thepressproject.gr, αναφέρεται σε σχολιασμό του Holger Schmieding, οικονομικού αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας Berenberg, προς τους πελάτες της, με θέμα το τέλος του 2015 και τις προοπτικές για το 2016. Στην αναφορά του ο Schmieding προειδοποίησε τους πελάτες του ότι, το 2016, πρέπει να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικό ρίσκο που προκαλούν οι πολιτικοί.

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, έδιδε και γράφημα που παρουσίαζε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην οικονομία, στην Ελλάδα (η κόκκινη γραμμή)· συσχέτιζε λοιπόν ότι όταν στην Ελλάδα έγινε κυβέρνηση ο Σύριζα και υπ.οικ. ο Βαρουφάκης η εμπιστοσύνη κατέρρευσε και μόλις έφυγε ο Βαρουφάκης από υπ.οικ. η εμπιστοσύνη ανέκαμψε στη χώρα μας – ταυτόχρονα φαίνονταν η εξέλιξη της εμπιστοσύνης και στην Ευρωζώνη εξαιρουμένης της Ελλάδος (μπλε γραμμή) στην ίδια περίοδο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί ότι ο συσχετισμός είναι λανθασμένος, διότι ο Schmieding ερμηνεύει την πτώση της εμπιστοσύνης στο διάστημα του 2015 στην πολιτική που ακολουθήθηκε από τον ίδιο τον Βαρουφάκη και την κυβέρνηση Σύριζα, αγνοώντας τις αιτίες.

Αιτίες που είχαν να κάνουν με την ολοένα συρρικνούμενη ρευστότητα στη χώρα και την επαπειλούμενη ασφυξία με το κλείσιμο των τραπεζών που εντέλει επήλθε τον Ιούλιο. Και όντως στη συνέχεια η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται, διότι το πρόβλημα της ρευστότητας, άρχισε να αποκαθίσταται.

Γιατί λοιπόν ο Schmieding το ονόμασε (αρνητικά) “Varoufakis Effect” και όχι “Troika Effect”;
Δίδει δε ο Βαρουφάκης και ένα παράδειγμα: Το φθινόπωρο του 2001 (μετά τις επιθέσεις της 9/11) παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ ήταν ο PaulO’ Neill. Και λοιπόν; Η αιτία για την πτώση της εμπιστοσύνης δεν είχε καμία σχέση με τον O’Neill και εάν κάποιος συσχέτιζε την πτώση τότε με τον O’Neill, ονομάζοντας την κάμψη (αρνητικά) ” O’Neill Effect” θα ήταν προφανώς λάθος ή και υποβολιμαία.

Πηγή, εδώ.

Related posts