3 Μαΐου 2024

WikiLeaks: Οι «καυτοί» διάλογοι για το θέμα της Ελλάδος, σε εσωτερική τηλεδιάσκεψη του ΔΝΤ – (Όλο το κείμενο)

WikiLeaks: Οι «καυτοί» διάλογοι για το θέμα της Ελλάδος, σε εσωτερική τηλεδιάσκεψη του ΔΝΤ – (Όλο το κείμενο)

Το WikiLeaks, ο γνωστός ιστότοπος που διαρρέει μυστικά έγγραφα, στις 2 Απριλίου εξέδωσε τις καταγραφές μια τηλεδιάσκεψης της 19 Μαρτίου 2016 μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ όσον αφορά στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, του Poul Thomsen, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, και της Delia Velkouleskou, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ συζητά την πιθανότητα μια ελληνικής παύσης πληρωμών που να συμπίπτει περίπου χρονικά με τα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία για αποχώρηση ή όχι από την Ευρωπ. Ένωση (Brexit).

Συνοπτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
(στο τέλος επισυνάπτουμε το αρχείο με όλους τους διαλόγους στην αγγλική γλώσσα)

Αυτό πρόκειται να είναι καταστροφή σημειώνει η Velkouleskou στη τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με τη συζήτηση που λαμβάνει χώρα, το ΔΝΤ σκοπεύει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την Τρόικα (που συνθέτεται από το ΔΝΤ, την ΕυρωπαΊκή Επιτροπή και την Ευρωπ. Κεντρική τράπεζα) εάν το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν φτάσουν σε συμφωνία όσον αφορά στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Thomsen: θα πρέπει να πούμε Κοιτάξτε, κα Μέρκελ, αντιμετωπίζετε ένα ερώτημα: πρέπει να σκεφτείτε τι είναι περισσότερο δαπανηρό για εσάς, να συνεχίσετε χωρίς το ΔΝΤ—που θα κάνει την ομοσπονδιακή σας Βουλή να ανησυχήσει ‘Είναι εκτός του ΔΝΤ;’ ή να επιλέξετε μια ανακούφιση χρέους που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται προκειμένου να σταθεί;

Το να παραμείνουμε (το ΔΝΤ) στην Τρόικα φαίνεται ένα υπερβολικό δύσκολο ζήτημα για να το πουλήσουμε εσωτερικά στο ΔΝΤ, διότι τα κράτη-πιστωτές του ΔΝΤ εκτός της Ευρώπης, βλέπουν την θέση και εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ως παραβίαση των πολιτικών καθώς αλλού το ΔΝΤ δεν δίδει δάνεια σε χώρες με μη βιώσιμα χρέη.

Τον Αύγουστο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην αποφασισθείσα διάσωση της Ελλάδος των €86 δισ., η οποία καλύφθηκε από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σημείωσε τότε ότι η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Ελλάδα ελάμβανε «σημαντική ανακούφιση χρέους» από τους πιστωτές της. Η Lagarde ανακοίνωσε ότι μια ομάδα θα εστέλνετο στην Ελλάδα με επικεφαλής την Velkouleskou.

Ο Thomsen είπε ότι η απειλή μιας αναπόφευκτης οικονομικής καταστροφής χρειάζεται για να αναγκάσει τους παίκτες να φτάσουν σε “σημείο συμφωνίας”. Για την Γερμανία, όσον αφορά στην ανακούφιση χρέους, και στην περίπτωση της Ελλάδος, να δεχτεί τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ – που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Μεγάλης Βρετανίας (Brexit) προς τα τέλη Ιουνίου, έχουν παραλύσει τους μηχανισμούς απόφασης της Ευρώπης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο ήπιων μέτρων. Δεν πρόκειται… λέει ο Thomsen. Τι είναι αυτό που θα συγκλίνει τα πάντα προς το σημείο που θα ληφθεί απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόλις μια φορά που η απόφαση ελήφθη και ήταν όταν οι Έλληνες είχαν σχεδόν ξεμείνει τελείως από ρευστότητα και κινδύνευαν σοβαρά με παύση πληρωμών. […] Και πιθανότατα αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα κυλίσει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν οποιεσδήποτε συζητήσεις για ένα μήνα πριν από το Brexit…

Το προηγούμενο έτος (2015) ο Έλληνας υπ.οικ. Ευκλ. Τσακαλώτος κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι προσπαθεί να επιβάλει δρακόντεια μέτρα (αυστηρότατα) συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Η Velkouleskou παραδέχεται στη τηλεδιάσκεψη ότι Αυτό που είναι ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ότι οι Έλληνες έδωσαν έδαφος… έδωσαν λίγο και στο φορολογικό και στις επικουρικές συντάξεις.

Αλλά η γνώμη του Thomsen είναι ότι οι Έλληνες ούτε καν πλησιάζουν προς το να δεχτούν τις απόψεις μας. Η Velkouleskou επιχειρηματολογεί ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά, θα έρθουν… Αλλά δεν έχουν κάποιο κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό συνεπώς είναι ένα πρόβλημα.

Velkouleskou: Πήγαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, διότι διαπραγματευτήκαμε με τη Κομισιόν μια ελάχιστη θέση και δεν μπορούμε να πάμε περαιτέρω διότι η Κομισιόν αρχίζει από αυτά που ήδη έχουμε συζητήσει και προτίθεται να πάει και πιο πέρα (πιο μακριά από τις θέσεις του ΔΝΤ). Συνεπώς, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και έπειτα να θέταμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο, αλλά θέσαμε ένα ελάχιστο στους Έλληνες, που ούτως ή άλλως ήταν και το ελάχιστο που οι ίδιοι προτίθετο να συζητήσουν και τώρα μας λένε (οι Έλληνες) ότι δεν διαπραγματεύονται.

Ενώ η Κομισιόν επιμένει σε πρωτογενές πλεόνασμα (για την Ελλάδα) της τάξεως του 3,5%, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος πρέπει να τεθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Όπως το θέτει ο Thomsen: εάν η Ελλάδα φτάσει γύρω στο να μας δώσει 2,5% [του ΑΕΠ με φοροαυξήσεις και περικοπές συντάξεων, μισθών κλπ]… θα είμαστε πλήρως από πίσω τους – ενοοώντας ότι το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για αυτό το φρέσκο πρόγραμμα λιτότητας, θα υποστηρίξει την μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που τους επιβάλλεται, από 3,5% στο οποίο επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το 1,5%.

Αυτοί οι στόχοι περιγράφονται πολύ κρίσιμοι για το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ρώτησαν τον Thomsen εάν πρέπει να ενισχύσουν το μήνυμα σχετικά με τη συμφωνία πάνω στο 2,5%, διότι αυτό δεν συγχρονίζεται πολύ καλά με αυτά που θέλει η Κομισιόν.

Σε κάποιο σημείο, η Velkouleskou αναφέρεται σε μια ασυνήθιστη λύση: να χωρίσουν το πρόβλημα σε δυο προγράμματα με δυο διαφορετικούς στόχους: Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποδεχτούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ανακούφισης χρέους. Ο Thomsen εξηγεί ότι Χρειάζεται να συμφωνήσουν να κάνουμε τους στόχους μας την βασική γραμμή πάνω στην οποία θα πατήσουμε και έπειτα να έχουν κάτι που θα ελπίζουν ότι θα αποδώσει, αλλά που εάν δεν αποδώσουν, θα υπάρχει ανάγκη και νέας χρηματικής υποστήριξης.

Το Euro Working Group (EWG) χρειάζεται  να πάρει μια θέση στο κατά πόσο πιστεύουν τις δικές μας προβλέψεις ή της Κομισιόν. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι ακριβώς αντίθετες από αυτές της Κομισιόν. Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,5% ενώ το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% (και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα δέχεται όλα τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ).

Δείτε όλον τον διάλογο, σε οκτασέλιδο έντυπο του WikiLeaks, εδώ.

>>>•<<<

Θέλετε να μάθετε να διαπραγματεύεστε; Δείτε εδώ.

Related posts