26 Απριλίου 2024

Επιβάλλεται η προώθηση για Ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις για Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία

Επιβάλλεται η προώθηση για Ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις για Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία

Αν τα στελέχη της κυβέρνησης ΔΕΝ λάβουν σοβαρά υπόψη τους να προωθήσουν Ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις (με ελάχιστο όριο τις 48 και ανώτατο τις 100) για τη διευκόλυνση των  πολιτών – επαγγελματιών και επιχειρήσεων, τα χρέη προς το δημόσιο (Εφορία και  Ασφαλιστικά ταμεία) θα πάρουν την ανιούσα πορεία και το κράτος θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση.Ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις

Εν’ όψει του ερχομού της τρόικας στην Αθήνα (την ερχόμενη βδομάδα), τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, θα πρέπει να θέσουν σοβαρά το αίτημα της ρύθμισης σε περισσότερες δόσεις, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο “εν ενεργεία εκρηκτικός μηχανισμός” (χρέη φορολογούμενων προς το δημόσιο) που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και φυσικά η απενεργοποίηση του με μαζικά αναγκαστικά μέτρα-κατασχέσεις ΔΕΝ θα φέρουν έσοδα στο ταμείο του κράτους, αλλά μαζική αντίδραση στους πολίτες.

Με δεδομένο ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις για ρυθμίσεις έχουν σημειώσει απογοητευτική πορεία, αφού εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 οφειλέτες σε αυτές και με δεδομένο ότι:

  • Με συνολικά χρέη προς την Εφορία να έχουν αγγίξει τα 66,4 δισ. ευρώ,
  • Με ιδιαίτερη έμφαση ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ και
  • Με αυξητική πορεία χρεών ανά μήνα, μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις υποχρεώσεις

το κράτος οφείλει να προβεί σε ριζικές λύσεις για την διευκόλυνση των υπερχρεωμένων φορολογούμενων, προκειμένου οι φορολογούμενοι με χρέη να προβούν σε ρυθμίσεις με μηνιαίες καταβολές δόσης ρύθμισης, εφικτές για την οικονομική τους ικανότητα.

Ρύθμιση των οφειλετών στα Ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις (1% του χρέους κάθε μήνα) ετέθη επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, ο οποίος συντονίζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στα ίδια βήματα βελτίωσης της ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τα τελωνεία κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου «βομβαρδίζεται» καθημερινά με αιτήματα πολιτών για άμεση λήψη μέτρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους. Το μήνυμα που μεταφέρουν οι πολίτες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι:

«Δώστε μας τη δυνατότητα να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε 12 δόσεις όταν τρέχουν μια σειρά φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται.(taxcoach.gr)

Παραθέτουμε ένα πραγματικό παράδειγμα οφειλέτη προς ταμείο ΟΑΕΕ

Νέος επαγγελματίας στην κατώτερη κλάση ασφάλισης του ΟΑΕΕ οφείλει προς το ταμείο του ΟΑΕΕ εισφορές για το 2013-2014.

Σημειώνουμε ότι για οφειλές 2013-2014 δεν εμπίπτει στην ρύθμιση της “Νέας Αρχής” που αφορά οφειλές έως 31-12-2012 και είναι έως και 48 δόσεις, αλλά υπάγεται σε ρύθμιση έως και 12 δόσεις.

Οπότε έχουμε ποσό οφειλών 3.611,36 ευρώ (για περίοδο 2013 και 2 δίμηνα 2014) + προσαυξήσεις 233,01€ = συνολικές οφειλές 3844,37€ με ρύθμιση σε 12 δόσεις, υποχρεούται να πληρώνει το μήνα 320,36 ευρώ

Δηλαδή μόνο για τον ΟΑΕΕ ο συγκεκριμένος επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει την εξής ρευστότητα μηνιαίως για 12 μήνες:

  • 320,36 ευρώ δόση ρύθμισης
  • 225,71 ευρώ αναλογική καταβολή ανά μήνα για το τρέχον δίμηνο ασφάλισης (451,42 ευρώ το 2μηνο ήτη 225,71 ευρώ το μήνα)

Συνολικό ποσό πληρωμής ανά μήνα: 546,07€ μόνο για τον ΟΑΕΕ… + Για τις δόσεις της Εφορίας…. + Για τις υποχρεώσεις της επιχείρησης του …. + Για τη διαβίωση του και της οικογένειας του… ;;;;; Είναι εφικτά τα δεδομένα αυτά σε ένα πλαίσιο ύφεσης και οικονομικής κρίσης στην αγορά, με ελάχιστη έως μηδενική ρευστότητα και μείωση τζίρου σε τραγικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Paul Claudel: “Υπάρχουν δυο τρόποι για να λάμπεις: είτε να αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς  

Και το ερώτημα είναι: Μήπως οφείλει η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της την άποψη του  ;;; 

>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη… 

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων με ρυθμούς «χελώνας»

Ποιους «καίει» ιδιαίτερα η φορολογία

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Αύξηση οφειλών σε 8 δισεκ. ευρώ ΙΚΑ προς ΟΑΕΔ και συρρίκνωση έργου του ΟΑΕΔ

Επιστροφή ΦΠΑ χωρίς υποβολή αίτησης

Εγκρίθηκαν 576.000 αιτήσεις για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ – Ανακοίνωση του Χ. Σταϊκούρα

ΓΕΜΗ – Νέα Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δικαιολογητικών για διευκόλυνση των επιχειρήσεων

Παράλογη ταλαιπωρία φορολογούμενου από την Εφορία

Προκήρυξη 2 Υποτροφιών από ALBA με συνδρομή ΕΛ.ΠΕ.

 

 

Related posts