27 Απριλίου 2024

ΣΕΒ: Κίνδυνος εάν δεν εφαρμοστεί το Μνημόνιο, χρεοκοπίας έως τα τέλη του 2015 • Προτάσεις για την ανόρθωση της Οικονομίας

ΣΕΒ: Κίνδυνος εάν δεν εφαρμοστεί το Μνημόνιο, χρεοκοπίας έως τα τέλη του 2015 • Προτάσεις για την ανόρθωση της Οικονομίας

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων αναφέρει με ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καλείται να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα πληθώρα δεσμεύσεων του Προγράμματος Προσαρμογής.

Δεν υπάρχει, αναφέρει ο ΣΕΒ, πλέον η πολυτέλεια του χρόνου και η κατανόηση των εταίρων για περαιτέρω καθυστερήσεις και διευθετήσεις.  Όπως αναλύει ο Σύνδεσμος, τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, η εξυπηρέτηση χρέους είναι €2,2 δισ. που μπορεί να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα €0,4 δισ. και χρήση από τα αποθεματικά του κράτους κατά €1,8 δισ.. Τον Νοέμβριο, η εξυπηρέτηση του χρέους είναι €0,3 δισ. ενώ υπάρχει και πρωτογενές έλλειμμα €0,1 δισ.. Οι ανάγκες αυτές ύψους €0,4 δισ. μπορούν να καλυφθούν από τα αποθεματικά του κράτους που θα έχουν ήδη συρρικνωθεί σε €0,6 δισ. (λόγω χρήσης τους προηγούμενους 2 μήνες). Συνεπώς, στις αρχές Δεκεμβρίου, έχουμε αποθεματικά €0,2 δισ. και ανάγκες €3,1 δισ. (εξυπηρέτηση χρέους €1,3 δισ. συν πρωτογενές έλλειμμα €1,8 δισ.).

Οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν εισπράτταμε €2,0 δισ. από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος (που προϋποθέτει τήρηση του προγράμματος και άρα δεν είναι διαθέσιμα) και €1,2 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις (που προϋποθέτει ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport που μάλλον είναι πλέον ανέφικτη λόγω καθυστερήσεων στην διαπραγμάτευση και άρα δεν είναι διαθέσιμα).
Συνεπώς, για να μην εισέλθει η χώρα σε μία νέα περίοδο αμφισβήτησης ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων και την συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2015.

Συμφέρει λοιπόν, προσθέτει ο ΣΕΒ,  να ληφθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα μέτρα, οσοδήποτε επαχθή και αν είναι, και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα δράσεις στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Μόνον έτσι, θα μπορέσει να απαιτήσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, με αξιώσεις και αξιοπιστία, την ελάφρυνση όσων θίγονται αναλογικά περισσότερο από τα μέτρα.

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο ΣΕΒ, ο υπέρ πάντων αγών θα πρέπει να δοθεί στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε η οικονομία σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Μόνον έτσι θα αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει και ο κόσμος να βρίσκει δουλειές και οι νέοι ελπίδα. Η χώρα δεν αντέχει πλέον ατέρμονες, στείρες και αντιπαραγωγικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται διακυβέρνηση στα απλά και τα καθημερινά πράγματα, από ανθρώπους που υπηρετούν με ομοψυχία πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ συμμετέχει στον προεκλογικό διάλογο με ορισμένες προτάσεις υπέρ της παραγωγικής Ελλάδας.  Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας  απέστειλε σχετική επιστολή με τις προτάσεις στους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.

Οι παρεμβάσεις που προτείνει ο Σύνδεσμος κρίνονται απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αντιστροφή της αποδιάρθρωσης της  παραγωγικής βάσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ειδικότερα, ο κ. Φέσσας  επισημαίνει ότι οι τρεις πρώτες αφορούν (α) στην προώθηση μιας νέας εθνικής επενδυτικής στρατηγικής με έμφαση στις οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις, (β) στην ανάκαμψη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, ως προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και (γ) στην επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη.

Η τέταρτη πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού υλοποίησης και παρακολούθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της προσεχούς τριετίας, προκειμένου οι δημοσιονομικοί στόχοι να μετατραπούν σε ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που θα επιτρέψει τη μείωση του εθνικού κινδύνου και θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και συνυπευθυνότητας  μεταξύ κράτους, οικονομικών και κοινωνικών εταίρων.

Για τον ΣΕΒ, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις –καταλήγει ο κ. Φέσσας- αποτελούν την μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου η Ελλάδα να κινηθεί προς ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη, πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγικό προσανατολισμό και εδραίωση της χώρας μας ως ενός ελκυστικού προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων.

👉 Δείτε αναλυτικά τις Προτάσεις του ΣΕΒ, εδώ.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

⚠  ΠΟΛ. 1201/15: Τα του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση

ΙΚΑ, Εγκύκλιος 40: Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts