30 Απριλίου 2024

Κρίσιμη η ρευστότητα της χώρας μας, οι Μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο και…

Κρίσιμη η ρευστότητα της χώρας μας, οι Μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο και…

Κρίσιμη η ρευστότητα της χώρας μας, οι Μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο και… Τσίπρας – Μέρκελ συναντώνται αύριο, Δευτέρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που επικαλείται πηγές από τη Κομισιόν, τα κεφάλαια στην Αθήνα, επαρκούν έως τις 8 Απριλίου. Κρίσιμη η ρευστότητα της χώρας μας, οι Μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο και…

Σε αυτό δε το αποτέλεσμα, φτάνουν και με τη χρήση διαθέσιμων αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων.
Η Κομισιόν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θεωρεί ‘κρίσιμη’ την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας από τις 9 Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν €467 εκατ. προς στο ΔΝΤ.

Είναι σίγουρο ότι η κατάσταση ρευστότητας στο ελληνικό Δημόσιο, είναι δύσκολη. Για αυτό άλλωστε έβγαλαν τη ρύθμιση ‘εξπρές’ που ισχύει έως τις 27 Μαρτίου, προφανώς προκειμένου να εισπράξουν και να βελτιωθεί η ρευστότητα· εάν βγάλουμε ως χώρα αυτή την κρίσιμη περίοδο, έπειτα ξεκινάει σταδιακά η τουριστική σαιζόν και θα ‘ανασάνουμε’.

Προϋπόθεση για την αποδέσμευση κονδυλίων από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πεδίο προβληματικό στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας.
Προβληματικό, διότι αν μη τι άλλο, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν έτοιμη σε αυτό το πεδίο πριν καν εκλεγεί και αναλάβει την εξουσία, ενώ φαίνεται, ότι προσπαθεί να επινοήσει τις μεταρρυθμίσεις μετεκλογικά και υπό πίεση.

Το καλό είναι ότι υπάρχει από ελληνικής πλευράς μια εμμονή στο να διαμορφώσουμε εμείς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όχι να μας επιβληθεί, που εάν συνέβαινε, είναι σαφές ότι θα ήταν η γνωστή από παλιά συνταγή, που επιφέρει συρρίκνωση της οικονομίας.

Σε αυτά τα πλαίσια, της δημιουργίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα τεθεί προς αποδοχή στους εταίρους και επισήμους πιστωτές μας, η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που λέγεται ότι περιέχει και αύξηση σε φόρους και ΦΠΑ αλλά όχι σε μαζικούς τομείς που θα έπλητταν την οικονομία περαιτέρω αλλά σε εξειδικευμένους τομείς που δεν επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και κοινωνία, όπως στον τζόγο και στα οινοπνευματώδη, τσιγάρα κ.λπ..

Τέλος, κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας θα είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο, από την οποία όμως, μάλλον θα πρέπει να αισιοδοξούμε συγκρατημένα. Τα της αυριανής συνάντησης, αναλύονται στο κάτωθι link – εστιασμένο άρθρο.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Ο Τσίπρας συναντάει τη Δευτέρα την Μέρκελ με πρωτοβουλία της – Τι σημαίνει
✎ Να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις προτείνει η Τρόικα στην Ελληνική κυβέρνηση
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Γιατί να επενδύσω;

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts