18 Ιουλίου 2024

Επιστολή ΝΔ στον υπηρ. υπ.οικ. για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην Εκπαίδευση

Επιστολή ΝΔ στον υπηρ. υπ.οικ. για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην Εκπαίδευση

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, για τη μη επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην επιστολή εκτός βέβαια του να ζητάει τη μη επιβολή ΦΠΑ 23%, προτείνει και το μέτρο ισοδύναμης απόδοσης.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Εμείς ως TaxCoach, θεωρούμε ότι το θέμα αυτό, της επιβολής ΦΠΑ στο τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι σημαντικό, ιδίως έτσι όπως είναι δομημένη η εκπαίδευση στη χώρα μας που σε πολλούς υποτομείς, το δημόσιο σύστημα υπολειτουργεί: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ διδάσκονται αγγλικά στα δημόσια σχολεία, γίνεται ωστόσο με τέτοιο τρόπο που σχεδόν κανείς δεν μαθαίνει την βασική αυτή ξένη γλώσσα από την δημόσια εκπαίδευση αλλά η μεγάλη, συντριπτική πλειοψηφία, τη μαθαίνει από ιδιωτικά φροντιστήρια.

Δεν είναι λοιπόν πολυτέλεια έτσι όπως έχει η κατάσταση, η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας, τουλάχιστον σε μεγάλο κομμάτι της.

Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ήτοι πολιτικοί φορείς, φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι μαθητές και οι γονείς τους, όπου μάλιστα οι γονείς είναι και ψηφοφόροι, επιθυμούν τη μη επιβολή του ΦΠΑ, που μάλιστα είναι και ιδιαίτερα υψηλός (23%). Και όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν το ίδιο πράμα, συνήθως βρίσκεται ο τρόπος να γίνει.

Ωστόσο, από τους παραπάνω εμπλεκόμενους φορείς, τα κόμματα (*) ίσως το κάνουν για προεκλογικούς σκοπούς και δημιουργία καλών εντυπώσεων, καθώς το μέτρο, όσο αρνητικό και κακό και αν είναι και όσο και αν δεν το είχαν προτείνει οι δανειστές αλλά η ελληνική κυβέρνηση, είναι μέτρο που φέρει ένα σημαντικό έσοδο και μάλιστα ασφαλές, καθώς προέρχεται από επιβολή ΦΠΑ σε έναν ‘ζωντανό’ επιχειρηματικό τομέα, οπότε η απόδοσή του είναι σχεδόν δεδομένη. Τα κόμματα λοιπόν, μπορεί να φέρονται τώρα, στην προεκλογική περίοδο να βούλονται να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ, όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έρθει ένα ισοδύναμο σε απόδοση μέτρο.

Η Νέα Δημοκρατία που προτείνει με την επιστολή της αυτή, ισοδύναμο, πόσο σας πείθει ότι το ισοδύναμο θα έχει πράγματι την ίδια απόδοση; Εμάς όχι ιδιαίτερα, καθώς μπορεί να προκύψει από την συνέχιση της προσπάθειας στην περικοπή κάποιων εξόδων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς του Δημοσίου.

Επιπλέον δεν γνωρίζουμε εάν ένας υπηρεσιακός υπουργός και κυβέρνηση γενικότερα, μπορούν να δείξουν τέτοιας έντασης παρεμβατικότητα, που να αλλάξουν / τροποποιήσουν κάτι που η τελευταία εκλεγμένη κυβέρνηση ψήφισε και περιέχεται στο νέο μνημονιακό νόμο. Θα ήταν σαφώς ευκολότερο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αφήσει να πράξει ό,τι θέλει για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και θα έχει την σαφή υποστήριξη των πολιτών. Όμως εάν συμβεί αυτό που για την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι σαφώς ευκολότερο, χρονικά θα πάμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι εργασίες και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα έχουν ήδη ξεκινήσει, οπότε θα έχει υπάρξει ήδη μια αρνητικότατη ‘ανακατωσούρα’ καθώς οι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα έχουν προσαρμόσει την παροχή των υπηρεσιών τους με ΦΠΑ όπως προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Ίδωμεν…

(*) Εκ των κομμάτων, η ΝΔ το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ φέρονται να είναι υπέρ της μη εφαρμογής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκαπίδευση, η δε απελθούσα κυβέρνηση που έφερε το νέο Μνημόνιο, υποστηρίζει τη θέση της (δηλαδή την επιβολή ΦΠΑ), αλλά όχι και ιδιαίτερα σθεναρά.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

ΟΑΕΔ: ‘Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης’ για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και για ιδιωτικές επιχειρήσεις

✎  ΟΑΕΔ: Έναρξη Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 19.101 θέσεις Πλήρους Απασχόλησης

✎  Αναζητείται τρόπος ‘παγώματος’ της επιβολής ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

✎  ΟΙΕΛΕ: Σκανδαλώδης η εύνοια για ορισμένα Ιδιωτικά Σχολεία με τον ΦΠΑ

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts