19 Ιουλίου 2024

ICAP: Η Εξέλιξη Οικονομικών Μεγεθών 14.223 Ελληνικών Επιχειρήσεων  σύμφωνα με τη χρήση του 2014

ICAP: Η Εξέλιξη Οικονομικών Μεγεθών 14.223 Ελληνικών Επιχειρήσεων  σύμφωνα με τη χρήση του 2014

H ICAP σε μελέτη της αναφέρει ότι το έτος 2014 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι μετά από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης (το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η υποχώρηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 25%) υπήρξε ανάσχεση της πτωτικής πορείας στην οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία και καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

KonstantelosΌπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, στην παρούσα φάση η αγορά διακατέχεται από μεγάλη αβεβαιότητα, οι δε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δοκιμάζονται σκληρά και πάλι, αφενός από την επιβολή των capital controls, αφετέρου από την «είσοδο» της χώρας  εκ νέου σε προεκλογική περίοδο.

Αναφορικά με την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2014, στη συνέχεια  επιχειρείται η καταγραφή των επιδόσεων τους, βάσει μεγάλου δείγματος εταιρειών με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, που καλύπτει σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων που δημοσιεύουν ισολογισμούς.

ICAP-logo_andTaxCoachΣτα αρχεία της ICAP Databank υπάρχουν καταχωρημένες 14.223 επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς και των δύο τελευταίων ετών, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των μεγεθών.  Από τις εταιρείες αυτές οι 2.923 είναι βιομηχανικές (ή ποσοστό 20,6% του συνόλου), οι 4.160 εμπορικές (ή ποσοστό 29,2%), οι  4.462 εταιρείες παροχής υπηρεσιών (ή 31,4%), ενώ 1.494 και 1.184 εταιρείες αντίστοιχα προέρχονται από τον τουριστικό κλάδο  και τον κατασκευαστικό κλάδο (ποσοστά 10,5% και 8,3% αντίστοιχα). Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών για το 2014 συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2013.

Εξετάζοντας τα μεγέθη που περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς και τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των επιχειρήσεων του δείγματος (δηλαδή και των 14.223), φαίνεται ότι το 2014 αποτέλεσε  έτος ανακοπής της φθίνουσας πορείας που επικρατούσε επί σειράν ετών, παρά τις σημαντικές διαφορές που εμφανίζουν οι επί μέρους τομείς δραστηριότητας.

Με βάσει τις οικονομικές καταστάσεις ενός δείγματος 14.223 ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός τραπεζών-ασφαλειών), το τελευταίο έτος καταγράφηκε όχι μόνο ανακοπή της πτώσης, αλλά και μικρή αύξηση των πωλήσεων. Παράλληλα, σημειώθηκε εντυπωσιακή βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο για άλλη μία χρονιά, όμως οι ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά κατά την τελευταία χρήση. Οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι για το 2014 ήταν το εμπόριο και ο τουρισμός.

Συγκεκριμένα, από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως του συνόλου των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), το τελευταίο έτος υπήρξε αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 2,4%, φαινόμενο σαφώς ενθαρρυντικό συγκριτικά με τις συνθήκες συνεχούς υποχώρησης που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια, με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται σε €129,9 δισ. το 2014.

Παράλληλα, οι προσπάθειες συγκράτησης του κόστους πωλήσεων φαίνεται ότι απέδωσαν, γεγονός που οδήγησε σε αισθητή αύξηση των μικτών κερδών, κατά 5,3%. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε και από την έντονη μείωση (κατά 15,5%) των χρηματοοικονομικών δαπανών στη διάρκεια του έτους, γεγονός που οδήγησε σε θεαματική βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος, το οποίο ανήλθε σε €1,89 δισ. το 2014, από €287 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Παρόλα αυτά, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο εξαιτίας κυρίως της δραστικής αύξησης των μη λειτουργικών εξόδων που επιβάρυναν τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι ζημίες συρρικνώθηκαν κατά την τελευταία χρήση (-55,3%), περιοριζόμενες σε €642,4 εκατ. το 2014, από €1,43 δισ. το 2013. Τέλος, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 19% περίπου, ανερχόμενα σε €9,7 δισ..

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου, που παρουσιάζει αναλυτικά τα ενοποιημένα στατιστικά αυτού του τεραστίου δείγματος και λόγω του μεγέθους του, είναι και αντιπροσωπευτικό. Στο link παρουσιάζει την ανάλυση ομαδοποιημένα ανά κατηγορία, ήτοι για βιομηχανικές, εμπορικές, υπηρεσιών, τουριστικές και κατασκευαστικές, σε επίπεδο Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων, όπως και σε επίπεδο βασικών αριθμοδεικτών που δείχνουν την χρηματοοικονομική ευρωστία ή μη (ως σύνολα πάντα). Έτσι, μπορείτε να συγκρίνετε με την δική σας επιχείρηση. Διαβάστε τα, εδώ.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

 Η ΕΣΕΕ επισημαίνει προς τους πολιτικούς αρχηγούς τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τη πρόσβαση των ΜμΕ επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020

• ΟΑΕΔ: ‘Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης’ για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και για ιδιωτικές επιχειρήσεις

ΟΑΕΔ: Έναρξη Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 19.101 θέσεις Πλήρους Απασχόλησης

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts