19 Ιουλίου 2024

ΙΟΒΕ: Η αδυναμία προσαρμογής έχει καταστήσει, τις επιχειρήσεις μας ανίσχυρες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

ΙΟΒΕ: Η αδυναμία προσαρμογής έχει καταστήσει, τις επιχειρήσεις μας ανίσχυρες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Ο ΙΟΒΕ εν όψει της παρουσίασης της έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία (τεύχος 3/2016), ανακοίνωσε σχετικά τα ακόλουθα:

Πριν  λίγες  μέρες  ανακοινώθηκαν  οι  παγκόσμιοι  δείκτες ανταγωνιστικότητας για το 2016.

Η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση 86, τρεις θέσεις χαμηλότερα από το 2015 και το 2010.

Έξι χρόνια προσπάθειες με μεγάλο κοινωνικό κόστος δεν έφεραν σχεδόν καμιά βελτίωση της θέσης μας στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό επίπεδο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα μας, στην έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο χώρας, τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιρειών, στη χαμηλή οικονομική ελευθερία που δημιουργούν ένα μη φιλικό στην  επιχειρηματικότητα   περιβάλλον,  καθώς  και στη συνακόλουθη απροθυμία ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Στη χώρα μας η παγκοσμιοποίηση δεν συνέβαλε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, λόγω της μεγάλης κοινωνικής αντίστασης σε δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην εν γένει αδυναμία μας να δημιουργούμε αξία και να προσαρμοζόμαστε στο παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς μεταμορφώνεται.

Στα έξι χρόνια της κρίσης δεν μπορέσαμε να απελευθερώσουμε τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεσματικά, να εξασφαλίσουμε την εντατική μεταφορά νέων τεχνολογιών και διοικητική επάρκεια, κανόνες δικαίου και υψηλή ποιότητα δημοσίων υπηρεσιών μεταξύ άλλων.

Αυτή η αδυναμία προσαρμογής έχει καταστήσει, με φωτεινές εξαιρέσεις, τις επιχειρήσεις μας ανίσχυρες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, με τα γνωστά συνεπακόλουθα.

Related posts