6 Ιουλίου 2024

Ξεκινά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ – Σημεία ενδιαφέροντος

Ξεκινά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ – Σημεία ενδιαφέροντος

Ξεκίνησε σήμερα 27 Αυγ., η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2017 στο Taxisnet. Φέτος, ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει προθεσμία ως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Οι άλλες τέσσερις δόσεις έχουν τις ακόλουθες προθεσμίες:
• 2η δόση: έως 31 Οκτ.,
• 3η δόση: έως 30 Νοε.,
• 4η δόση: έως 29 Δεκ.,
• 5η δόση: έως 31 Ιαν. 2018.

Δείτε τα στατιστικά της Εκκαθάρισης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενώ αμέσως παρακάτω ακολουθούν ενδιαφέροντα σημεία, που πρέπει να έχετε υπόψη:

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ φέτος, έγινε όπως και πέρυσι. Προβλέπονται ελαφρύνσεις με εκπτώσεις και απαλλαγές, σύμφωνα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση (π.χ. τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με ειδικές ανάγκες). Επιπλέον, απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και 2018, έχουν οι σεισμόπληκτοι των νήσων Λέσβου και Κω, όχι βέβαια όλοι οι κάτοικοι αυτών, αλλά όσων υπέστησαν ζημιές. Σε περίπτωση που φορολογούμενοι έχουν επιστροφή από τον Φόρο Εισοδήματος, τότε αυτή συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ, ως είθισται.

Σημειώνουμε ότι:

1. Τα αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμούς, θα έχουν απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητη περιουσία με συνολική αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των €200.000).

2. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή λαμβάνουν έκπτωση, σύμφωνα με τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ, κατά 50%, σε όσους:
1. Έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως €9.000, προσαυξημένο κατά €1.000 για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
2. Εφόσον συνολικά η επιφάνεια των κτισμάτων ιδιοκτησίας του φορολογουμένου και των λοιπών μελών της οικογένειάς του, είναι έως 150 τ.μ..
3. Εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, είναι έως:
• €85.000 για άγαμους,
• €150.000 για έγγαμους, άνευ τέκνων
• €200.000 για έγγαμους, με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες που έχουν ανάπηρα άτομα με ποσοστό τουλάχιστον 80%, λαμβάνουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Το ετήσιο συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, να είναι έως €12.000, προσαυξημένο κατά €1.000 για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Εφόσον συνολικά η επιφάνεια των κτισμάτων ιδιοκτησίας του φορολογουμένου και των λοιπών μελών της οικογένειάς του, φτάνει έως τα 150 τ.μ..

3. Τέλος σημειώνουμε ότι όταν κάποιος αμφισβητεί την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, δύναται να προχωρήσει σε ενδικοφανή προσφυγή για την επανεξέταση της πράξης, στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Το αίτημα πρέπει να γίνεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης στο Taxisnet.


LOLplus: όπως Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις και ακόμα περισσότερα

Related posts